miau.bg»Статии»Живини»Японец хвана страховито чудовище

Японец хвана страховито чудовище

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k737
Хирасака Хироши
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Огромна риба, напомняща повече на чудовище отколкото на морски обитател, беше уловенa тези дни. Страховитият звяр с гигантски размери беше хванат от японеца Хирасака Хироши недалеч от аварията в атомната централа във Фукушима, предава изданието Дейли рекърд.

След като новината за гигантската риба се разпространи, експерти изказаха предположение, че животното с огромна паст всъщност е познатата вече на учените риба ивичеста зъбатка. Представителите на този вид живеят във водите на Тихия и Атлантическия океан.

Характерно за тях е, че обитават затънтените дълбини на водните басейни и рядко могат да бъдат забелязани по повърхността на водата.

Тези същества най-често нарастват докъм един метър, само че като по чудо гигантският екземпляр, уловен от Хирасака Хироши, е двойно по-едър. Забележителният улов на японския рибар го кара да се гордее с постижението си, но едновременно с това кара еколозите да се замислят.

Тъй като рибата е уловена недалеч от атомната централа във Фукушима, където имаше замърсяване след земетресението през 2011 година, може да се смята, че необичайните размери на животното са свързани с високата радиоактивност. В случай че е така, е възможно и други животински видове да са засегнати. Всъщност само можем да предполагаме какво се крие в океанските дълбини.

Водните обитатели обаче няма да са единствените представителите на животинския свят, засегнати от катастрофата. Само месеци след аварията през 2011 година японските учени анализирали състоянието на най-разпространената японска пеперуда – Pseudozizeeria maha. След като подложили вида на изследвания, специалистите открили някои физически отклонения при него.

Така например при мъжките екземпляри те забелязали намаляване на размерите на предните крила и промени в окраската им. Аварията оставила своя отпечатък и върху женските пеперуди - една трета от тях били неспособни да снесат яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest