Miau.bg»Статии»Коне»Породи Коне»Орловски Рисак

Орловски Рисак

Нина 2Нина 2
Новак
34519
Орловски Рисак

Орловският Рисак е най-голямата гордост на руските коневъди. Орловски Рисак е известен със своя добър характер, смелост и бързина. Представители на породата Орловски Рисак често стават световни шампиони на изложби и състезания.

История на Орловски Рисак

Родоначалник на породата Орловски Рисак е руският граф Алексей Орлов. От 1775 година графът започнал да се занимава със селекциониране. Той пътешествал в Азия и Европа, откъдето докарвал коне от различни породи. През 1776 година той купил красив арабски жребец за 60 000 сребърни монети. Той се казвал Сметанка и загинал след година, но оставил след себе си потомство - четири жребеца и една кобила.

Граф Орлов внесъл коне от холандската провинция Фризия и ги кръстосал с потомството на Сметанка. През 1808 година графът починал и неговото дело било продължено от крепостния му селянин Шишкин. През 1836 година потомъкът на Сметанка - жребецът Бичок направил световен рекорд - покрил 3200 метра за 5 минути и 45 секунди, а през 1867 година този рекорд бил подобрен от негов потомък, който покрил разстоянието за 5 минути.

Конете от породата Орловски Рисак се използвали в Русия предимно за конни надбягвания. В края на XIX век в Русия пристигнали много американски коне, които били кръстосвани с Орловски Рисак. Това нанесло огромни щети на породата. С годините чистокръвните представители на породата Орловски Рисак ставали все по- малко и през 1997 година в Русия имало 800 коня от тази порода. Породата била на път да изчезне, но благодарение на френски селекционери била възстановена.

Стандарт на Орловски Рисак

Представителите на породата Орловски Рисак се високи около 170 сантиметра. Кобилите достигат обикновено до 162 сантиметра. Конете от породата Орловски Рисак са с хармонично пропорционално тяло. Цветът им е светло сив, сив на бели кръгове, червеникаво сивкав, тъмно сив, черен, рижав. Шията на Орловски Рисак е дълга, с чупка като при лебедите.

Кон Орловски Рисак

Гърбът е мускулест и силен, крайниците са дълги и мускулести. Гривата и опашката са много пухкави и пищни. Орловски Рисак върви с горда походка, движенията му са грациозни въпреки едрото му тяло. Главата на Орловски Рисак е с аристократична издълженост. Очите са тъмни или кехлибарени на цвят. Някои представители на породата Орловски Рисак са с по-сух и жилест тип фигура, други приличат на тежкотоварни коне, което обаче не им пречи да развиват висока скорост при тичане.

Грижи за Орловски Рисак

Орловски Рисак трябва редовно да се изчетква, а гривата и опашката му да се сресват и дори могат да се плетат на плитки. Според специалистите по развъждане на коне правилното почистване на коня е гаранция за неговото здраве. Препоръчително е всеки ден конят да се изчетква със специална четка от естествен косъм.

Гривата трябва да се сресва с дървен гребен. Необходимо е също така да се използва и специален инструмент за отстраняване на потта след интензивни движения, както и за отстраняване на водата след изкъпване. Почистването на коня винаги започва от лявата му страна. С четката се изчетква цялото тяло на коня, като не се забравят и крайниците му, за да бъде лъскав и добре почистен. С помощта на гъба, напоена във вода, след всяка езда се отстраняват замърсяванията в ъгълчетата на очите на Орловски Рисак.

С влажна гъба се почистват и ноздрите му след езда или бягане. През топлите месеци конете от породата Орловски Рисак с удоволствие приемат къпането с помощта на маркуч. То винаги започва от крайниците на коня, защото по този начин Орловски Рисак получава охлаждане и масаж на мускулите на краката си, които активно използва. След изкъпването на Орловски Рисак трябва да се отстрани цялата излишна вода от тялото му, за да не се развият инфекции. За гърба и кръста на Орловски Рисак трябва да се полагат големи грижи, тъй като гръбнакът на коня има опорни функции, както и защитни функции по отношение на различни нерви и кръвоносни съдове.

Холката на Орловски Рисак е силно уязвима. Неправилно поставеното седло, особено ако е с по-ниско качество, може да увреди холката на коня, както и гръбнака му. Особено голямо внимание при подбора на подходящо седло имат конете с висока холка. За неутрализиране на възможността от травми на гърба на коня по време на езда се поставят специални амортизатори с гел или пяна. Редовно трябва да се проверяват копитата на коня от породата Орловски Рисак, за да не възникнат проблеми с ходенето и с бягането. Орловски Рисак трябва да има възможност поне от време на време да потича на дълги разстояния.

Обучение на Орловски Рисак

Орловски Рисак е много умно животно и лесно се научава да преодолява препятствия и да изпълнява определени команди. Конят от породата Орловски Рисак винаги се опитва да изпълни това, което стопанинът му очаква от него. Най-добре е ако конят е станал собственост на човека още когато е бил малко жребче и обучението е започнало рано. Много е трудно да се накара кон от породата Орловски Рисак да изпълнява команди, дадени от непознат човек.

Абсолютно е изключено използването на сила и наказания по време на обучението, тъй като конете от тази порода са чувствителни и могат изцяло да се откажат от процеса на обучение. Не се препоръчва използването на бич, а по-скоро още когато кончето е малко, се използват въжета, които не му позволяват да върви назад.

От много години вече не е популярно да се използват остри шпори, за да се накара конят да направи нещо. Лекото потупване със специална пръчка се използва не за наказание, а по-скоро като насочване. Физическите наказания изцяло разрушават доверието на Орловския Рисак спрямо стопанина му или треньора и той дълго време няма да изпълни нито една команда.

Хранене на Орловски Рисак

Порода Орловски Рисак

Правилното хранене на коня от породата Орловски Рисак е гаранция за доброто му здраве и работоспособност. Задължителен елемент от храната на Орловски Рисак са необходимите за това активно животно витамини и минерали. Свежата трева също е задължителна за конете от тази порода. През лятото тя трябва да представлява основата на менюто им. На ден един кон от породата Орловски Рисак има нужда от 50 килограма свежа трева, а малките кончета - от около 30 килограма трева дневно.

Може да се дава трева, която е прясно окосена, или да се водят конете на пасище. През студените месеци се дава сено, което покрива 50 процента от менюто на коня. На ден един кон от породата Орловски Рисак има нужда от около 15 килограма сено, жребчетата имат нужда от 10 килограма. Зърнените храни - овес, ечемик, ръж, пшеница, царевица също трябва да се дават на Орловски Рисак. Моркови, цвекло и картофи също са част от менюто на Орловски Рисак. Костно брашно, рибено масло и суха мая също се дават на конете от тази порода.

Заболявания на Орловски Рисак

Най-голямата опасност, на която са изложени конете от породата Орловски Рисак, е да настъпят пирон или друг остър предмет. Конят започва да куца и това може да доведе дори до счупване на наранения крак. Най-опасно е когато и двата предни или двата задни крака на коня са наранени, тъй като това може да доведе до сериозни травми.

Конете от породата Орловски Рисак са склонни към колики, податливи са на кашлица и на пневмония. Освен това конете от тази порода са податливи на различни заболявания на сухожилията, както и към парализа на лъчевия нерв. Конете от породата Орловски Рисак може да боледуват от конски грип и от инфекциозна анемия, както и от различни видове заболявания на очите.

Любопитни факти за Орловски Рисак

Конете от породата Орловски Рисак са универсални. Те се използват за конни надбягвания, за конен туризъм, за езда, за впрягане, както и за селскостопанска работа. Много често конете от породата Орловски Рисак се използват предимно за развъждане. Конете от породата Орловски Рисак често поставят рекорди по бързина. Жребецът Морской Прибой успял да покрие разстоянието от 1600 метра за 2 минути.

Недостатъци на Орловски Рисак

Може би единственият недостатък на конете от породата Орловски Рисак е, че за тях трябва да се полагат много грижи и да им се осигурява възможност да тичат на воля, за да се чувстват добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest