Пойнтер

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Пойнтер

Пойнтер е ловна порода кучета, която е доказала през вековете качествата си на перфектно служебно куче. То е сред предпочитаните породи за домашни любимци, тъй като има добър характер и прекрасно се разбира с деца.

История на Пойнтер

Пойнтер се смята за английска порода, която е възникнала през VIII век. Англичаните избрали за кучетата, които са прародители на съвременния Пойнтер, наименование, което произлиза от английската дума point, която се превежда като да заставаш в стойка. Има се предвид ловната стойка на Пойнтера. Първите Пойнтери се появили в Италия през IX века благодарение на известните по онова време ловджии Маразети и Мартел. В Италия Пойнтерът бил приет резервирано, тъй като за разлика от италианските ловни породи, които не се движат прекалено бързо, Пойнтерът направо препуска.

По онова време се смятало, че Пойнтерът е прекалено емоционално и бързо куче за италианските ловци. Но ловците, които ходели на лов за пернат дивеч, бързо оценили качествата на Пойнтера. Италианските селекционери започнали да работят по промяна на външния вид на Пойнтера и благодарение на това се смята, че днес италианските Пойнтери са най-добрите в цяла Европа. В началото на ХХ век се утвърдил стандартът на Пойнтер. Кучетата от тази порода бързо станали популярни като домашни любимци, тъй като въпреки силните си ловни инстинкти лесно се приспособяват към живот в градска среда.

Стандарт на Пойнтер

Мъжките представители на породата Пойнтер достигат до 62 сантиметра височина и тежат до 30 килограма, женските стават високи до 50 сантиметра и тежат около 25 килограма. Главата на пойнтера е с отчетливи линии, все едно е изсечена. Муцуната е леко заострена. Носът на пойнтера е голям, цветът му е в съответствие с тъмните петна по козината на кучето. Дължината на черепа на пойнтера е равна на дължината на муцуната му. Ушите на пойнтера са клепнали, но когато кучето застава в стойка, основата на ушите му се повдига. Очите на пойнтера са с цвят на тъмна охра. Шията е изправена в състояние на покой, но когато пойнтерът тича, шията му се проточва, така че застава в хоризонтално положение.

Дължината на тялото на пойнтера е равна на височината му. Гръдният кош е много добре развит, опашката е разположена високо, като е много мощна в основата си, но към върха си изтънява. Крайниците на пойнтера са дълги и мускулести. Лапите на кучетата от тази порода са с овална форма. Козината на пойнтера е гъста и еднородна по цялото тяло. Тя е гладка, тънка и блестяща. Цветът на козината може да е разнообразен - бял, черен, червеникаво черен, оранжев, рижав, червеникаво кафяв, кестеняв, тъмно кафяв. Допустими са петна с различна големина.

Порода Пойнтер

Грижи за Пойнтер

Пойнтерът ще се чувства перфектно, ако живее в къща с двор, за да може по цял ден да тича, тъй като кучетата от тази порода преливат от енергия. Въпреки че по време на лов пойнтерът е бърз, енергичен и преследва дивеча до последно, в дома, в който живее, той се проявява като нежен и внимателен и рядко се случва да бутне някой предмет. Пойнтерът е добър компаньон за стопани, които обичат активния живот. Достатъчно е да погледне любимеца си в очите, за да разберете, че той само чака момента, в който ще излезете с него навън. Не се препоръчва да разхождате пойнтер без повод навън, тъй като кучетата от тази порода са със силно развит ловен инстинкт и ще преследват някоя малка животинка, заради което могат да се изгубят.

Въпреки това обаче е добре поне два-три пъти седмично да осигурявате на пойнтера възможност да потича на воля на място, където е под ваш контрол. Пойнтерът има нужда поне от два часа дневно активна разходка, в която са включени не само физически, но и умствени упражнения. Козината на пойнтера има нужда от сресване през два-три дни, но може да я минавате просто с влажна кърпа, за да отстраните излишните мъртви косъмчета. По време на смяната на козината на пойнтера се препоръчва тя да се разресва всеки ден.

Не се препоръчва пойнтера да се къпе с шампоан по-често от веднъж годишно, защото в противен случай козината му, която е водоотблъскваща, ще се увреди. Ако козината на пойнтера се замърси, изчакайте мръсотията да изсъхне и я изчеткайте. Ушите на пойнтера имат нужда от почистване веднъж на десетина дни. С влажно тампонче се почиства ухото, без да се прониква навътре, защото това може да увреди слуха на кучето. Редовно преглеждайте очите на пойнтера, за да избегнете усложнения от възникнали инфекции. Пойнтерът с удоволствие приема масажирането с гумена четка, тъй като има груба козина и ще му е приятно да го поглезите с масаж от време на време. За подобен масаж се използват четки с удължени гумени зъбци, които не нараняват кожата на кучето.

Обучение на Пойнтер

Пойнтерът е умно и послушно куче, което лесно се поддава на обучение и дресировка. Добре е обучението на пойнтера да започне след третия му месец, за да може кучето да се научи бързо на послушание, както и да се социализира. Пойнтерът е внимателен ученик и винаги е готов да се подчини на стопанина си. Част от обучението на пойнтер трябва да включва премахването на страха на кучето от изоставяне, което е трудно преодолимо, но при повече усилия е възможно. Тъй като пойнтерът е много лесно обучаемо куче, физическите наказания са напълно неуместни, ако поради някаква причина кучето откаже да изпълни определена команда. Най-вероятно причина за неподчинението може да се окаже някакво неразположение на любимеца ви.

Куче Пойнтер

Хранене на Пойнтер

Здравето на кучето от порода Пойнтер зависи пряко от това с какво го храните. Кучетата от тази порода имат нужда от висококачествена готова храна за кучета или от добре подбрани натурални продукти. Ако храните Пойнтер с натурални продукти, трябва да допълвате менюто му с витамини и минерали, които той не може да си набави от продуктите. Около 60 процента от менюто на пойнтера трябва да се състои от месо и месни субпродукти, като се изключват напълно свинското и овнешкото месо. Препоръчително е да храните пойнтер с пилешко месо, дивеч, телешко и пуешко месо, агнешко и заешко месо, както и техните субпродукти, които са преминали термична обработка.

Може да допълвате менюто на пойнтер с твърдо сварени яйца, различни видове зеленчуци - в суров и сварен вид, сварен ориз и елда, попарени и охладени овесени ядки, кисело мляко и нискомаслена извара. Може да давате на пойнтера и плодове. Не се препоръчва да давате на пойнтера солена и сладка храна, пикантна храна и тестени изделия, пушени меса, салами и пушена риба, както и прекалено студена или прекалено гореща храна. Прясното мляко също не е подходящо за Пойнтер. Може да давате на пойнтера едри телешки кокали, които са необходими на организма му, но не се допуска даването на тръбни пилешки кокали, тъй като те могат да разкъсат стомашно-чревния тракт на кучето.

Заболявания на Пойнтер

Пойнтерът е доста здрава и издържлива порода кучета. Въпреки това пойнтерът е склонен към различни видове кожни заболявания, артрит, катаракта, прогресивно оглушаване, тазобедрена дисплазия, прогресивна атрофия на ретината. Пойнтерът може да страда от превъртане на стомаха, което може да се окаже фатално. Затова не позволявайте на кучето да се движи активно и да тича поне два часа след като се е нахранило обилно.

Любопитни факти за Пойнтер

Пойнтерът добре се разбира с малки деца и стоически понася да бъде дърпан от хлапетата. Пойнтерът понася с лекота детските викове. Пойнтер с лекота се сприятелява с други домашни любимци. Той не може да другарува само с птици, тъй като за него те са плячка. Пойнтерът е силно привързан към всички членове на семейството, с което живее, и е готов да ги последва навсякъде, само и само да не бъде изоставен. Пойнтерът е перфектен за млади семейства, които обичат спорта и с удоволствие ще ги придружава на разходки в планината или ще тича до колелото на стопанина си.

Недостатъци на Пойнтер

Пойнтерът е активно куче и ако не му се осигурява възможност да изразходва енергията си, той може да се превърне в неуправляемо и деструктивно животно. Пойнтерът много лошо понася самотата и ако го оставяте за дълго време сам, може да нанесе сериозни щети на интериора ви.

Ако желаете да си вземете куче от тази порода, разгледайте нашите обяви за пойнтер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest