Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Американска Късокосместа Котка

Американска Късокосместа Котка

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Американска Късокосместа Котка

Американската Късокосместа котка е изключително красиво животно, което е прочуто с добрия си характер и способността си да пази дома чист от гризачи. Американската Късокосместа котка е много привързана към семейството си.

История на Американска Късокосместа Котка

Американската Късокосместа котка се смята за аборигенна порода в Съединените Американски Щати. Смята се, че котките от тази порода са се появили преди повече от четиристотин години и не са се променяли особено.

Най-вероятно Американската Късокосместа котка е била докарана от пилигрими с кораба Мейфлауър през 1620 година. Американската Късокосместа котка е била разпространена във всички американски дворове и ферми, където е всявала страх сред гризачите. Въпреки че от векове живее в САЩ, Американска Късокосместа котка е получила признание едва в началото на ХХ век, когато е регистрирана официално първата котка от тази порода.

През 1904 година е регистриран черният котарак от породата Американска Късокосместа котка, който се е казвал Бастър Браун и се смята за официален прародител на породата. През ХХ век се разработва план, според който селекционерите решават да направят Американската Късокосместа котка различна от своите европейски роднини. През 1930 година вече започват да се очертават видимите промени между американските и европейските Късокосмести котки. В момента развъждането на Американска Късокосместа котка се осъществява само с доказани чистокръвни представители на породата.

Стандарт на Американска Късокосместа Котка

Американската Късокосместа котка е доста голямо животно. Мъжките представители на породата могат да достигнат до 8 килограма тегло, а женските котки - около 5 килограма тегло. Американска Късокосместа котка може да има различен цвят на козината, не се допускат само шоколадов цвят на козината, колор пойнт - характерно оцветяване за сиамските котки, както и сивкаво лилав цвят на козината.

Ако котката е с козина в някой от цветовете, които са недопустими, това означава, че не произлиза от чистокръвни представители на породата Американска Късокосместа котка. Възможно е също така Американска Късокосместа котка е да е с козина в два или в три цвята. Главата на Американска Късокосместа котка е доста едра, широчината и дължината на главата са еднакви. Муцуната е квадратна, с добре изявена брадичка.

Ушите на Американска Късокосместа котка са със среден размер, широки в основата си и със заоблени краища. Очите на Американска Късокосместа котка са оранжеви, но представителите на породата със сребриста козина могат да са със зелени очи. Американска Късокосместа котка, която е с бяла козина, може да е с едно оранжево и едно синьо око, или пък и двете очи да са оранжеви. Очите са големи, на доста голямо разстояние едно от друго. Шията на Американска Късокосместа котка е със силно развита мускулатура и е средна на дължина.

Американска Котка

Тялото на Американската Късокосместа котка е с широк гръден кош и добре развита мускулатура. Крайниците на Американска Късокосместа котка са средно дълги и доста масивни, лапите са с кръгла форма и са доста едри. Опашката на Американската Късокосместа котка е със средна дължина, дебела е в основата си и изтънява към края. Козината на Американска Късокосместа котка е гъста, и както личи от името на породата, е къса.

Грижи за Американска Късокосместа Котка

Козината на Американска Късокосместа котка има нужда от доста сериозни грижи. Въпреки че е доста къса, тя е много гъста и има дебел долен слой. Козината на Американската Късокосместа котка трябва да се разресва през ден със специална четка или гребен, а по време на смяна на козината това трябва да се прави всеки ден.

Не се препоръчва да къпете Американска Късокосместа котка по-често от два-три пъти в годината, за да не развалите защитния слой на козината. Редовно почиствайте очите на Американската Късокосместа котка, за да не се развият инфекции, и следете за теглото й. Американската Късокосместа котка е склонна към преяждане, а като цяло не е голям любител на активния начин на живот и лесно може да напълнее, което се отразява върху здравословното й състояние. Затова внимавайте да не прехранвате Американска Късокосместа котка.

Ако все пак вашият домашен любимец иска да хапва повечко, просто играйте повече с него, за да изхабява енергията си. А за да сте сигурни, че вашата Американска Късокосместа котка по цял ден ще е в движение, вземете й другарче от същата порода или от друга. Ако имате двор, се препоръчва да направите волиера, в която вашата Американска Късокосместа котка да може да е на чист въздух, без да рискувате да я изгубите. Американска Късокосместа котка има нужда от котешки играчки, за да се чувства добре, когато стопанинът й отсъства от дома.

Обучение на Американска Късокосместа Котка

Късокосместа Котка

Американска Късокосместа котка лесно разбира какво е разрешено и какво не в дома, в който ще живее. Тя обаче понякога проявява инат и нарочно нарушава правилата, за да види дали ще й простите и да прецени до каква степен може да доминира.

Затова е добре още от първите дни, в които Американска Късокосместа котка заживее в дома ви, да покажете, че вие определяте правилата. В противен случай малкото котенце бързо ще се превърне в мъркащ тиранин, който ще ви кара да изпълнявате всичко, което поиска.

Хранене на Американска Късокосместа Котка

Американска Късокосместа котка не е претенциозна по отношение на храната. Тя с удоволствие ще похапва както готови котешки храни - сухи и консерви, така и натурални продукти. Ако храните Американската Късокосместа котка с натурални продукти, редовно й давайте да хапва котешка трева - във вид на растение или на хапчета, както и различни видове минерали и витамини за котки.

Менюто на Американска Късокосместа котка трябва да съдържа около 65 процента месо, като не се препоръчва свинското и овнешкото месо. Може да давате на Американска Късокосместа заешко, пилешко, пуешко, телешко месо и техните субпродукти.

Допълвайте менюто на Американска Късокосместа котка със сварен ориз, различни видове зеленчуци в суров и сварен вид, кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца. Не давайте на Американска Късокосместа котка шоколад и захарни изделия, тестени и макаронени изделия, пушени меса и риба, пикантна, солена и сладка храна. Може да давате на Американска Късокосместа котка сварена и обезкостена морска риба.

Заболявания на Американска Късокосместа Котка

Тъй като Американска Късокосместа котка е аборигенна порода, тя е предпазена от генетично обусловените заболявания, към които са склонни повечето породи котки. Въпреки това Американска Късокосместа котка може да страда от кардиомиопатия - заболяване на сърдечно-съдовата система, което е характерно за по-младите представители на породата и често се оказва фатално за животното. Американска Късокосместа котка може също така да страда от инфекции на очите, затова редовно ги почиствайте с памуче, потопено в чиста вода.

Любопитни факти за Американска Късокосместа Котка

Американска Късокосместа котка е с много добър характер. Представителите на тази порода обичат да се излежават по цял ден и да оглеждат какво се случва, но в момента, в който стопанинът им прояви желание за игра с тях, те веднага с удоволствие ще се включат. Американска Късокосместа котка е много добронамерена към деца и към други домашни животни.

Американска Късокосместа котка обича да похапва на спокойствие, без никой да я безпокои и често го прави, когато наоколо няма абсолютно никой. По време на хранене е възможно Американска Късокосместа котка да прояви агресивност, като се опитва да си пази храната. Американска Късокосместа котка е много чистоплътно същество. Въпреки че е мързелива, Американска Късокосместа котка е много бърза, когато види гризач.

Недостатъци на Американска Късокосместа Котка

Американска Късокосместа котка не обича да я взимат на ръце и да я държат в скута. Въпреки това тя е много привързана към стопанина си. Недостатък на Американска Късокосместа котка е това, че ако й позволявате да излиза навън, тя със сигурност ще носи в дома ви мъртви гризачи, за да ви направи подарък. Любимката ви ще си мисли, че искрено ще ви зарадва по този начин, затова не бива да й се сърдите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest