miau.bg»Статии»Живини»В Сибир обявиха война на белите мечки

В Сибир обявиха война на белите мечки

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k746
Полярна мечка
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

От набези на бели мечки се оплака населението на усамотения руски Ямало-Ненецки автономен окръг в Сибир. За да се справят с проблема, властите възнамеряват да раздадат на застрашените хора гумени куршуми, с които те да се защитават от опасните хищници, предава Би Би Си, позовавайки се на местна информационна агенция.

Проблемът с белите мечки не е никак за подценяване. Губернаторът на района Игор Кошин е обявил, че хората от арктическите крайбрежните зони ще бъдат снабдени със специализираните куршуми, тъй като там рискът от нападение на хищниците е най-голям. Понякога животните проявяват агресия срещу хората и без да са били предизвиквани, но друг път не е точно така.

За съжаление хората понякога забравят, че живеят на арктическия бряг, не в мегаполис, заяви Игор Кошин.

Белите мечки, наричани още полярни мечки, редовно бродят из този район. Населението на селцето Амдерма, което не наброява повече от 350 души, вече седмици наред се опитва да изгони огромните хищници, но въпреки това животните продължават да се връщат и да притесняват хората.

Изплашени са и служителите в метеорологична станция в окръга. Те заявили, че се чувстват като обсъдени от пет бели звяра, които денонощно са около станцията.

Белите мечки могат да бъдат много опасни животни. Те достигат дължина до 2.5 метра и тегло от деветстотин килограма. Полярните мечки могат да тичат със скорост от около четиридесет километра в час. По време на размножителния период мъжките изминават огромни разстояние в преследване на женски индивиди.

Тези месоядни животни имат нужда от доста големи количества храна, а с приближаването на арктическата зима тази нужда нараства. Те разполагат с много изострено обоняние и могат отдалеч да усетят присъствието на своята плячка и да изминат голямо разстояние, за да я намерят.

Огромните хищници нападат и изяждат риба, тюлени, северни елени, патици. В по-редки случаи полярните мечоци могат да нападнат и хора. Те обаче са защитен вид и по тази причина избиването им е забранено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest