miau.bg»Статии»Животински Свят»Кои са животните-математици?

Кои са животните-математици?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
Папагал

Математиката може и да е наука, измислена от хората, но това съвсем не означава, че животните не могат да боравят с числа. Оказва се, че в историята са известни случаи с добичета, които познават числата и могат да ги ползват.

Сред тези животни-математици е и конят Ханс, собственост на пенсионираният германски преподавател Вилхелм фон Остен. През деветдесетте години на деветнадесет век бившият учител решава да предаде на свое домашен любимец познанията си.

Мъжът преподава на коня си елементарни математически действия и съвсем скоро резултатът е налице. Посочвайки отговора с потропване с копито, добичето демонстрирало, че може да решава дори задачи с умножение и деление.

След като конят спечелил голяма слава, при него започнали да прииждат хора откъде ли не, които искали да се уверят с очите си, че той наистина може да смята.

Случаят с коня стигнал и до германския съвет по образованието, който сформирал комисия /Комисията Ханс/, за да провери лично как точно добичето смята. След многократни проучвания специалистите най-после разгадали защо конят познава верните отговори.

Кон

Оказало се, че животното се повлиявал от невербални знаци, правени от стопанина му, който задавал въпросите. Неговите движения се изразявали в леко мърдане на глава или в изправяне на гърба. Той ги правел, когато конят се доближавал до верния отговор.

Въпреки че загадката на коня Ханс била разкрита, неговият собственик не се притеснил и продължил да привлича публика, която да се възхищава на животното. Учените пък от своя страна започнали по-сериозно да се заминават със способността на някои животни да си служат с цифри.

Сред представителите на животинския свят, които могат да броят, са и лъвовете в Серенгети. Те могат да установят дали групата, в която живеят, е по-многобройна от друга и ако врагът е по-малоброен да го нападнат.

Сред птиците същ има животни, които умеят да броят. Такъв е случаят и с африканския сив папагал Алекс, който беше закупен от животинския психолог Ирене Пепербърг през седемдесетте години на миналото столетие. Ирене и Алекс имаха много силна връзка и благодарение на това той се научи да говори, да брои до шест и да чете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest