Фараоново куче

Нина 2Нина 2
Новак
345197
Фараоново куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Фараоновото куче е красиво животно със запомнящ се външен вид. То е перфектно както за лов, така и за домашен любимец и е подходящо за семейства с деца, с които може да играе по цял ден.

История на Фараоновото куче

Смята се, че Фараоновото куче е една от най-древните породи кучета в целия свят и е верен приятел на човека повече от 5000 години. То е наречено Фараоново, тъй като изображения на кучета, приличащи на съвременните представители на породата, могат да се видят върху древноегипетски рисунки. Фараоновото куче се смята за чистокръвна порода, тъй като никога не е смесвано с други породи кучета и на практика не се е променило през хилядолетията.

Древноегипетският бог Анубис се е изобразявал с глава на куче, която е като главата на Фараоново куче. Жреците в древен Египет смятали, че Фараоново куче е земното превъплъщение на бог Анубис и почитали кучетата от тази порода. От Египет Фараоново куче било докарано в Средиземноморието, където започнало развъждането му през ХХ век. Фараоново куче днес е доста рядка порода. То се развъжда предимно в САЩ, но много голям развъдник на Фараоново куче има и в скандинавските страни. Фараоново куче е порода за ценители. Стандартът на породата е признат официално едва през осемдесетте години на миналия век.

Стандарт на Фараоново куче

Мъжките представители на породата Фараоново куче достигат до 64 сантиметра височина и 25 килограма тегло, а женските - до 61 сантиметра височина и са малко по-леки от мъжките. Фараоновото куче е с глава с клинообразна форма, дълга мускулеста шия и изключително мускулесто тяло и крайници. Муцуната му е издължена. Ушите са големи и прави, разположени са доста високо. Носът е голям, рижав или розов на цвят. Очите на Фараоново куче не са големи и са с цвят на кехлибар. Опашката е дебела в основата си и към края се стеснява много. Когато кучето е доволно, опашката му стои нагоре и се завива като сърп. Крайниците на Фараоново куче са издължени, гръдният кош е добре развит, коремът е прибран.

Порода Фараоново куче

Козината на Фараоновото куче е много фина и на пипане е мека като кадифе. Тя е лъскава и много къса. Цветът на козината на Фараоновото куче е рижаво-кафяв, като се допускат най-различни нюанси на този цвят - от златисто до кестеново. На края на опашката трябва да има малко бяло петънце. Бели петна са допустими на лапите и на гърдите, както и над носа и в средата на челото.

Грижи за Фараоновото куче

Грижите за козината на Фараоново куче не са трудни - достатъчно е веднъж на два дни да минавате по козината на кучето с влажна кърпа, за да отстраните излишните мъртви косъмчета. Ако Фараоновото куче е много изцапано, може да го изкъпете с шампоан с меко действие, предназначен за кучета. Не трябва да прекалявате с къпането - Фараоновото куче се къпе не повече от три-четири пъти в годината, за да не се влоши качеството на козината му и да не изчезне защитния й слой. Фараоново куче не понася добре студовете, то е пригодено за по-топъл климат, затова през зимата не трябва да се излага на течение, тъй като фината му козина не го предпазва от капризите на времето.

През студените дни Фараоновото куче трябва да се извежда навън със специални дрехи, които да го предпазват от студа. Фараоново куче може да живее в апартамент, но трябва да му се осигури възможност да тича, за да изразходва енергията си. Ако живее на двор, Фараоновото куче ще е много щастливо, но през нощта трябва да се прибира в къщата, а през студените месеци изобщо не трябва да стои на двора. Не се препоръчва Фараоновото куче да бъде извеждано без повод на обществени места, защото то има прекрасно обоняние и е в състояние да тича с километри по следата на някоя миризма. Освен това ловният инстинкт на Фараоново куче е много силно развит и то може да избяга, за да се опита да хване котка или друго животинче.

Обучение на Фараоновото куче

Фараоново куче е много интелигентно същество и лесно разбира какво иска стопанинът му от него. Въпреки това може да възникнат известни проблеми по време на обучението на Фараоново куче, тъй като то е склонно към обмисляне на командите. Фараоново куче може изобщо да не се съгласи да изпълни командата на стопанина си, защото смята, че това не е добро решение. Фараоновото куче е умно и може само да взима решение, затова не обича да бъде командвано. Въпреки това то може да бъде обучено, при твърд подход без каквато и била агресия. Достатъчно е просто категорично да се изисква от кучето изпълнението на командата, а след като я изпълни, да бъде похвалено и да получи вкусно поощрение.

Хранене на Фараоновото куче

Фараоново куче не е претенциозно по отношение на храната и с удоволствие ще похапва както натурални продукти, така и суха храна и консерви за кучета. Ако храните Фараоново куче с натурални продукти, над 60 процента от менюто му трябва да е съставено от месо и месни субпродукти, като не се допуска хранене със свинско и овнешко месо и техните субпродукти. Подходящо за Фараоново куче е заешкото, пилешкото, агнешкото, пуешкото, телешкото месо, както и дивеч.

Киселото мляко и изварата също се приемат добре от Фараоновото куче, както и твърдо сварените яйца, но не се препоръчва да се дава повече от 1 яйце на два-три дни. Можете да давате на Фараоново куче сварен ориз, сварени или пресни зеленчуци, попарени и охладени овесени ядки, сварена елда, различни видове плодове. Сладкото и пикантното са абсолютно забранени за представителите на породата Фараоново куче.

Пилешките тръбни кокали също не трябва да се дават на Фараоново куче, тъй като могат да предизвикат смъртта на животното поради разкъсване на червата. Прекалено студената и прекалено горещата храна също не са препоръчителни за Фараоново куче. Пушеното месо и пушената риба също не са подходящи за Фараоново куче, но веднъж седмично може да му се дава малко сварена обезкостена морска риба.

Заболявания на Фараоновото куче

Фараоново куче в Тревата

Фараоново куче страда от тазобедрена дисплазия, проблеми с коленете, както и от различни видове кожни проблеми. Фараоново куче може да прояви силна алергия към лекарствени препарати и в това отношение е сложно да бъде подбран правилният препарат за предпазване на кучетата от тази порода от бълхи и кърлежи. Фараоново куче може да прояви и хранителни алергии. Фараоновото куче страда и от проблеми със стомаха, затова трябва да се внимава какво му се дава, да не се прехранва и да не му се позволява да тича поне 2 часа след като се е нахранило обилно.

Любопитни факти за Фараоново куче

Фараоново куче разтяга устните си в подобие на усмивка, когато е щастливо. Когато е направило беля и стопанинът му се кара, Фараоново куче се изчервява - почервеняват носът му, ушите му и областта около очите.

Фараоново куче е доста скъпа порода куче. При доказано родословие цената на Фараоново куче може да достигне 1000 евро, а при родители шампиони може да стигне над 3000 евро. Фараоново куче остава все така енергично до дълбока старост и не спира да е в добра спортна форма. Фараоново куче може да се разбира много добре с други домашни любимци, независимо дали са кучета или котки. Но дори да е приятел с котката вкъщи, Фараоново куче ще преследва всички котки навън. Ако имате вкъщи гризач за домашен любимец, не е подходящо да го оставяте с Фараоново куче, тъй като то ще сметне малката животинка за плячка.

Фараоновото куче векове наред е било използвано за лов и до днес представителите на тази интересна порода са запазили работните си качества. Фараоново куче може да тича много бързо и е в състояние да тича по 5-6 часа в пресечена местност. Фараоновото куче се отнася много нежно към децата и е подходящо за хора, които не проявяват агресия, защото е много чувствително.

Недостатъци на Фараоново куче

Не се препоръчва Фараоновото куче да се оставя насаме с прекалено малки деца, не защото ще ги нарани нарочно, а защото е прекалено силно и може да ги бутне. Фараоновото куче е склонно към доминиране и може да се прояви като властно. Затова се препоръчва стопанинът му да е човек, който може да се справи с лидерската роля в отношенията. Ако Фараоновото куче не изразходва достатъчно енергия и не му се дава възможност да тича и да играе редовно, то може да прояви деструктивно поведение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest