Анаконда

Нина 2Нина 2
Новак
34519
Анаконда

Анакондата е най-голямата змия на планетата. Анакондата е прочута със способността си да поглъща едри животни. Тя е един от най-опасните хищници. От векове Анакондата е свързвана със страховити легенди.

История на Анаконда

Анакондите са се появили на планетата ни преди около 100 милиона години. Анакондите живеят само в Южна Америка. Те могат да се срещнат на целия континент, както и на остров Тринидад. Анакондата живее само в топли тропически места и никога не се качва към планините. Анакондата живее в реки и блата и никога не се отдалечава много от брега, където причаква плячката си. От векове Анакондата се е смятала за зловещо създание, което е плашело хората. Някои индиански племена са смятали Анакондата за божество и са я наричали Майката на водите. Анакондата и днес всява ужас у хората, когато влизат в дълбоки реки. Въпреки това местните жители ходят на лов за Анаконди.

Характеристики на Анаконда

Съществуват няколко вида Анаконди. Най-голяма е обикновената Анаконда, наричана още Зелена Анаконда и Гигантска Анаконда. Има и други видове Анаконди - Парагвайска и Бенийска, но те са много слабо изучени и рядко се срещат. Анакондата има малка глава и дълго тяло, което е изключително мускулесто. Тялото на Анакондата е дълго около 6 метра. Срещат се Анаконди, които са дълги по 10 метра. Най-дългата Анаконда, измервана досега, е била дълга 11, 43 метра. Анакондата достига до 200-250 килограма тегло. Тя е най-тежката змия на планетата. Тялото на Анакондата е покрито с люспи, които са кафеникави и зеленикави, срещат се и Анаконди с черни люспи.

По тялото на Анакондата има много петна. На гърба те са продълговати и тъмни, на корема са по-малки, светли, с тъмен кант. Бенийската Анаконда е с оцветяване като на Гигантската Анаконда, а Парагвайската е с жълто тяло и сини петна. Женските Анаконди са много по-едри, отколкото мъжките. Анакондата няма клепачи, вместо това очите и са покрити с неподвижни прозрачни люспи. Анакондата не мига, затова според някои легенди тя може да хипнотизира плячката си. Преди да смени кожата си, Анакондата престава да вижда, защото люспите, които покриват очите ѝ, стават мътни. Анакондата има остри зъби, с които захапва плячката, за да ѝ е по-удобно да я държи, докато я души.

С какво се храни Анаконда

Анакондата се храни с животни. Тя хваща живи животни и никога не се храни с мърша. Анакондата лови плячката си, като я причаква край брега или я преследва. Когато хване плячката си, Анакондата се обвива около тялото ѝ и внезапно я стиска така, че счупва всичките ѝ кости и я задушава. След това Анакондата поглъща жертвата си. Анакондата рядко се храни с едри животни. Обичайната храна на анакондата са дребни гризачи, млади крокодили, костенурки, по-малки змии, водоплаващи птици. По-рядко се случва Анакондата да нападне възрастен крокодил или дребно копитно животно, както и ягуар или пума.

Понякога Анакондата напада селскостопански животни, които са оставени без надзор, и тогава се храни с домашни кози, различни прасета и телета. Едрите копитни като домашни крави и конете не могат да бъдат погълнати от Анаконда. По-едрите животни се смилат в стомаха на Анакондата за няколко дни, но запасът от хранителни вещества ѝ стига за два-три месеца, затова Анакондата се храни рядко. Анакондата има много разтеглива уста благодарение на еластична връзка, която съединява дясната и лявата половина на долната ѝ челюст. Тези две половинки са съединени с черепа с помощта на особени кости, които се движат като пантите на врата.

Анаконди

Поради тази причина Анакондата може да глътне животно, което е много по-голямо от нея. Когато яде яйца на птици, Анакондата ги поглъща цели, а след това стиска силно мускулите на тялото си и счупва черупката на яйцето, след което я изплюва. Понякога може да се случи гладна женска Анаконда да изяде мъжки, но това е голяма рядкост. Анакондата предпочита да ловува през нощта, но ако е била гладна твърде много време, излиза на лов и през деня. Анакондата може да изкара много месеци, без да се храни, и без това да причини солидни вреди на здравето ѝ.

Размножаване на Анаконда

Размножаването на Анакондите става през април и май. Мъжкарят намира женската, но около нея вече има преплетени много други мъжкари. Кълбото от змии стои неразплетено в продължение на няколко дни. В това време мъжкарите се бият за женската, като стискат и отпускат мускулите на тялото си. По този начин по-силните мъжкари избутват от кълбото по-слабите. След като мъжкарят, който е най-силен, отстрани по-слабите, той започва да гали женската със специални нокти, като звукът от допира с люспите на женската е много силен. След това обаче женската се чифтосва и с други мъжкари. Чифтосването при анакондите става под водата или в близост до нея. Женската е бременна около 7 месеца.

Анакондата не снася яйца като повечето змии, а ражда живи малки Анаконди. Една женска ражда до 44 малки, всяко от които е дълго от 50 до 80 сантиметра. Веднага след раждането си Анакондите могат да плуват добре и започват да си търсят храна, тъй като майката не се грижи за тях. Анакондите се хранят в началото с малки рибки, жабки и други дребни водни създания. Малките Анаконди стават лесна плячка на хищници и дори на собствените си родители. Врагове на младите Анаконди са змии, крокодили, ягуари и пуми. Но Анакондите, които успеят да доживеят до зряла възраст, живеят безгрижно, тъй като нямат естествени врагове.

Любопитни факти за Анаконда

Интересен факт е, че Анакондата има два бели дроба, за разлика от останалите змии, които имат само един бял дроб. Анакондата има тазови кости.

Анакондата излъчва много неприятна миризма, която се усеща на голямо разстояние. Анакондата води самотен начин на живот и се среща рядко. Анакондата е пасивна, тя почти през цялото време си лежи на брега или лази по дърветата, които растат край брега. Анакондата е много добър плувец и се гмурка, като може да стои доста дълго под водата, без да се подава над повърхността.

Анакондата сменя кожата си под водата, като се търка в корени на растения, за да се отърве от старата си кожа.

Анакондата не е отровна змия.

Не е ясно колко живеят Анакондите в дивата природа, тъй като те са много слабо изучени. В неволя Анакондата живее по около 6 години. Анакондата е желан експонат както за зоопаркове, така и за частни колекционери.

Звуците, които се разпространяват по въздуха, не могат да бъдат чути лесно от Анакондата. Тя усеща вибрациите с цялото си тяло и с помощта на скелета си ги възприемат с нервната си система. Анакондата има много чувствителен гръбнак, който се състои от много прешлени. Някои Анаконди имат гръбнак, който се състои от над 400 прешлена.

Интересна особеност на Анакондата, която я отличава от другите видове змии, са специалните прегради на носа ѝ, които затварят напълно ноздрите ѝ по време на гмуркане.

Анакондата не прекарва целия си живот във водата. Когато е слънчево, Анакондата изпълзява на брега, за да се припича на слънце. Когато водоемите пресъхват, Анакондата започва да си търси нов водоем, където изчаква сухия период, и след това се връща обратно в своя водоем. Ако обаче Анакондата не може да открие водоем наблизо, тя се заравя в тинята и заспива. Анакондата се събужда от този сън, едва когато започне сезонът на дъждовете.

Много Анаконди загиват, защото месото им се цени заради вкуса му, а от кожата им се правят най-различни аксесоари. Затова в природата все по-рядко може да се срещне Анаконда.

Анакондата е изключително бърза във водата и под водата, но на сушата е доста по-бавна и тромава заради голямото си тегло. Анакондата плува, като държи главата си над водата.

Опасности от Анаконда

Анакондата е известна като хищник, който напада хора, но това се случва изключително рядко. В случаите, когато Анаконда е нападнала човек, обикновено той е бил извън населено място и не е забелязал хищника и по някакъв начин го е притеснил. Анакондата може с лекота да обърне лодка с хората в нея. Ако Анакондата усети приближаването на човек, тя веднага ще се отдалечи в противоположната посока, тъй като не иска да се сблъсква с хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest