Грифон

Нина 2Нина 2
Новак
345197
Порода Грифон
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Грифонът е куче, което привлича погледите с интересния си външен вид. Тези ефектни декоративни кученца са перфектни за семейства с малки деца, както и за самотни хора, които имат нужда от верен и весел приятел.

История на Грифон

Смята се, че кучетата от породата Грифон са се появили преди около пет века. За първи път тези миловидни странни кученца са се появили в Белгия, а след това са се разпространили из цяла Европа. Много кинолози смятат, че породата е произлязла от Аффенпинчер. Двете породи доста си приличат, но досега специалистите водят спорове коя всъщност е първа - Аффенпинчер или Грифон. Преди векове Грифоните са се използвали предимно за да ловят плъхове и мишки. Кучетата от породата Грифон се справяли перфектно със задачата си и обикновено охранявали от гризачи складове с храни. Едва когато кучетата станали част от кралския двор, те получили друг статут и се превърнали в декоративна порода.

Според древна легенда кралицата на Сърбия - Драга имала кученце от породата Грифон. Тя винаги давала на любимеца си да опита от ястията си и това спасило живота й, тъй като веднъж кученцето хапнало и паднало мъртво. Наименованието на породата идва от френски език. То не е свързано с крилатите митични същества, които са с глава на орел и тяло на лъв. Името на породата е от френски произход и означава с груба къса козина. Но това не е съвсем точно определение, тъй като сред Грифоните се срещат и такива с дълга козина. Въпреки това името на породата се е утвърдило през вековете и днес Грифоните са предпочитани домашни любимци заради интересния си външен вид и добрия си характер.

Стандарт на Грифон

Съществуват три различни вида Грифон. Това са Белгийският Грифон, Брюкселският Грифон и Брабантският Грифон, наричан още Пти-Брабансон. Белгийският Грифон се различава от другите с това, че е с чисто черна козина, която е къса и груба на пипане. Брюкселският Грифон е с рижава козина, която е със средна дължина и е груба. Допустимо е да има малко черно оцветяване по мустаците и брадата. Брабантският Грифон може да е с черна или рижава козина, но винаги е с къс косъм. За разлика от другите два вида, той няма характерните за породата мустаци и брада. Брабантският Грифон е с тъмна маска на муцуната. Теглото на Грифон варира от три и половина до шест килограма независимо от пола. Грифонът достига до около 28 сантиметра височина.

Главата на Грифон е доста голяма в сравнение с тялото. Муцуната е странна и изглежда малко печална. Козината винаги изглежда като разрошена. Над очите Грифон има по-дълги кичури козина. Носът е черен и се намира на нивото на очите. Носът е вирнат нагоре. Муцуната на кучетата от породата Грифон е много къса - по-малко от сантиметър. Единствено Брабантският Грифон е с по-издължена муцуна, тъй като пък при него отсъстват мустаците и брадата. Устните на всички видове Грифони са черни, долната челюст е леко издадена напред. Цветът на очите е тъмно кафяв. Ушите са малки, разположени са високо.

Грифон

Ушите, които не са купирани, са изправени до половината и краищата им са клепнали. Купираните уши са изправени и с остър връх. Дължината на тялото на Грифон е равна на височината му. Гръдният кош е много добре развит, коремът е прибран. Опашката е разположена високо и се купира, като се оставя малка част, но в страните от Европейски Съюз купирането на опашката и ушите е недопустимо. Некупираната опашка не трябва да се завива над гърба. Крайниците са дълги и изящни и в същото време мускулести. Мустаците и брадата, характерни за Белгийския и за Брюкселския Грифон, започват под очите и са широки от едното до другото му ухо, като покриват муцуната и скулите с гъста дълга козина. Грифонът ходи с гордо вдигната глава и движи крайниците си така, все едно се намира на кучешка изложба.

Грижи за Грифон

Козината на Грифон има нужда от разресване веднъж седмично, за да изглежда добре. Това трябва да се прави с гъст гребен, за да се избягва сплъстяването на козината. Грифон обича да се разхожда, но е достатъчно малко да потича и се изморява. В такива случаи Грифон вдига муцунката си към стопанина си и го гледа в очите, за да го подсети да го вдигне и да го носи. Грифонът има нужда от 15 минути разходка, за да се почувства добре. Ако обичате да ходите много пеша или да пътувате, е добре да имате специална чантичка, в която да носите своя Грифон. Когато стане студено, Грифон трябва да се облича в топли дрешки, които кученцата от тази порода безпроблемно се съгласяват да обличат. Когато навън има много сняг, се препоръчва Грифон да излиза със специални обувчици, за да не замръзнат възглавничките на лапичките му.

Обучение на Грифон

Грифон е много умно кученце въпреки малките си размери и лесно може да бъде научено на различни трикове, стига да не са много сложни. Грифон не е от кучетата, които ще се инатят и ще се опитват да доминират над стопанина си. Ако понякога не изпълняват командите, това не е от лош характер, а заради факта, че Грифон лесно се разсейва и концентрацията му е трудна. С лакомство и добра дума в дресурата на Грифон могат да се постигнат много добри резултати.

Хранене на Грифон

Грифон е кученце, което има нужда от храни с високо качество, за да осигурят веществата, които са необходими за поддръжка на красивата му козина и мускулатурата му. Можете да храните Грифон както с консерви и гранулирана храна за кучета, така и с натурални продукти. Ако изберете хранене с натурални продукти, се препоръчва повече от 50 процента от менюто на кучето от тази порода да представлява месо и месни субпродукти. Грифон с удоволствие яде кисело мляко, нискомаслена сметана, твърдо сварени яйца, плодове и зеленчуци. Не се препоръчва да храните Грифон със свинско месо, както и с други видове мазни меса.

Препоръчва се да храните Грифон със заешко, пилешко, пуешко и агнешко месо и субпродукти от тези животни. Не е добре да давате на Грифон прясно мляко, а също така тестени и сладки изделия, прекалено солени и пикантни храни, горещи и ледено студено храни, пушени меса и пушена риба. Не е добре да давате на кучето от порода Грифон тръбни кокали, за да се избегне рискът от разкъсване на червата на кучето. Добре е да се дават на Грифон специални месни пръчици за дъвчене, които са предназначени за почистване на зъбен камък.

Заболявания на Грифон

Грифон е кученце, което страда от много заболявания, защото породата е много крехка. Ако взимате кученце от тази порода, е добре да сте наясно, че то е податливо на много различни заболявания. Красивите очи на Грифон са много уязвими, те често се възпаляват. Грифон може да страда от конюктивит, атрофия на ретината и катаракта. За да няма проблеми със зрението на животното, е добре очите му редовно да се промиват. Ако в ъглите на очите на Грифон се събират секрети, кучето трябва да се заведе веднага на ветеринар, за да не се увреди зрението му.

Куче Грифон

Зъбите на Грифон лесно се увреждат, те бързо натрупват зъбен камък. Добре е редовно да водите любимеца си при ветеринар, за да проверява състоянието им. Грифон лесно настива, затова трябва много да го пазите от течения и да не допускате кучето да стои дълго време навън, когато е много студено.

Любопитни факти за Грифон

Грифон е перфектно куче за семейства с малки деца, защото лесно се привързва и може да играе дълго време с малчуганите, без да има риск да ги нарани. Грифон с удоволствие се оставя да му правят различни прически и да го преобличат, което радва малките деца.

Грифон е много социално куче и с удоволствие се качва в скута на всеки, който реши да посети стопаните му. Кученцата от породата Грифон лесно се сприятеляват с други животни и бързо стават приятели дори с едри кучета като Немски Овчарки.

Недостатъци на Грифон

Ако се прекалява с разглезването на Грифон, това малко кученце може да се превърне в капризно и дори да проявява агресия. Ако е разглезено твърде много, кученцето от тази порода може да се отнася към хората като към негови прислужници и да се опитва да ги ухапе с малките си зъбки, когато правят нещо, което не му харесва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest