Черна Пантера

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Черна Пантера

Черната Пантера е голяма котка, наречена така заради цвета на козината си, и е един от най-красивите хищници на планетата. Колкото и да изглежда невероятно, не съществува отделен животински вид, който се нарича Черна Пантера. Черният цвят на козината се дължи на така наречения меланизъм - раждат се животни с черен цвят на козината. Меланосите са точно обратното на животните албиноси, които се раждат с бяла козина или оперение.

История на Черната Пантера

Черните Пантери са се появили по времето, когато са се появили големите котки - Ягуари и Леопарди. Това се е случило преди повече от три милиона години. Смята се, че още при прародителите на съвременните Черни Пантери са се появявали малки, които са били оцветени в черно. Когато женски Леопард или Ягуар роди, сред малките може да има едно или две, които са с черна козина. Такива Ягуари и Леопарди от векове са се срещали в Азия, Африка, в Северна и Южна Америка.

В Европа преди векове се е смятало, че Черната Пантера е митологично животно, което съществува само в легендите. Затова много европейски аристократи използвали Черната Пантера за гербовете си. Много често на гербове Черната Пантера е изобразявана с пламъци, които излизат от устата ѝ. В Малайзия почти половината от Леопардите, които живеят там, са черни. Доказано е, че ако околната среда е с по-тъмни цветове, се раждат повече Черни Пантери и генът става доминантен. Черната Пантера обитава гъсто обрасли местности, защото така се прокрадва много лесно към плячката си.

Как изглежда Черна Пантера

На практика Черната Пантера е всъщност черен Ягуар или черен Леопард. Въпреки че козината ѝ е черна, тя всъщност е с петна, които са характерни за вида, към който Пантерата принадлежи - Леопард или Ягуар. Тези петна обаче не могат да се видят заради черните косъмчета, които ги покриват. Понякога Черната Пантера е с много тъмна козина и петна, които са с черни кантове. Черните Леопарди достигат до 190 сантиметра дължина, а опашката му е дълга около един метър и повече. Женският Леопард тежи до 65 килограма, мъжкият тежи до 80 килограма и повече. Черният Леопард е грациозно животно, което е с овални лапи, мускулести крайници, добре развита мускулатура на корема и гърба. Черният Леопард е с добре развит гръден кош. Ушите му са кръгли и малки. Черният Леопард е със зелени или жълтеникави очи.

Черният Ягуар е с тяло, което е дълго до 180 сантиметра, а опашката му е с дължина до 75 сантиметра. Мъжките достигат до 120 килограма тегло, женските са по-леки - най-тежката женска тежи около 100 килограма. Височината на Черния Ягуар е от 68 до 81 сантиметра. Черният Ягуар е със силно и в същото време грациозно тяло с много добре развита мускулатура. Черният Ягуар е с издължени очи, които са светло или тъмно зелени, но може да са и жълти.

Хранене на Черна Пантера

Черната Пантера е хищник, който се храни предимно с бозайници. Тя се прокрадва в тъмното и напада маймуни, които спят по дърветата. Черната Пантера ловува само нощем, защото е невъзможно да бъде видяна в тъмното. През нощта тя лови и едри копитни животни. Когато се е нахранила добре, Черната Пантера може да лежи с часове на някой клон и да наблюдава спокойно разхождащите се под нея Антилопи. Черната Пантера може да не се храни цяла седмица и да не пострада много от това. Ако е много гладна, Черната Пантера се храни с гризачи, земноводни, змии, дребни птици, дори насекоми и техните ларви. Понякога Черната Пантера може да се катери по дърветата, за да търси яйца на птици. Черните Ягуари са много смели и не се страхуват от вода и понякога атакуват дребни каймани.

Черните Пантери с лекота се справят с костенурките, защото мощните им челюсти бързо и лесно разчупват корубата на костенурката. Черната Пантера много обича яйца на костенурки, които благодарение на доброто си обоняние лесно открива и изравя от пясъка. Черната Пантера ловува, като се крие във висока трева или седи неподвижно на някой клон. Тя изчаква жертвата да се приближи и атакува с един скок, като се цели във врата на животното. Когато се опитва да убие едро копитно животно, Черната Пантера скача отвисоко върху него и го поваля на земята.

В тези случаи обикновено плячката загива от счупване на врата. След като убие плячката си, Черната Пантера предпочита да остане при нея около 10 часа, за да я изяде, като прави почивки от няколко часа. Черната Пантера не е любител на мършата, подобно на хиените, чакалите и лешоядите, и рядко си прави запаси по дърветата, но когато убие животно, го качва на дърво, за да го предпази от други хищници. Ако животното е твърде едро, Черната Пантера го разкъсва и качва по клоните части от плячката.

Размножаване на Черна Пантера

При кръстосване на Черни Пантери с обикновени Леопарди или Ягуари се раждат малки, които са както с характерните за вида петна, така и с черна козина. Черните Ягуари се размножават през цялата година. Женските достигат полова зрялост на три години, мъжките - на четири. Ягуарите водят самотен начин на живот, но се събират по време на любовния период. Между Черните Ягуари от мъжки пол не се провеждат битки, защото женската сама си избира партньор.

Черен леопард

Тя отива на територията на избраника си и прекарва там времето, през което двамата се опознават и чифтосват. След това пътищата им се разделят. Сто дни след това женската ражда от 2 до 4 малки. След шестата седмица малките излизат от укритието си, и остават с майката, докато не преценят, че могат да ловуват сами. Малките се отглеждат само от майката и понякога се случва да станат жертва на други едри хищници, както и на собствените си бащи, които не ги разпознават.

Черните Леопарди също водят самотен начин на живот и се събират само за любовния период. Бременността на женския Черен Леопард продължава три месеца и след това се раждат от две до четири малки. След като навършат два месеца, малките започват да излизат от укритието, избрано от майката, и постепенно започват да се учат на ловни умения. Младите Черни Леопарди остават с майка си, докато не се научат на самостоятелен начин на живот и не придобият добри ловни умения. Малките на Черния Леопард трудно оцеляват и особено когато майката започне да се отдалечава за повече време, те стават жертва на различни видове хищници.

Любопитни факти за Черна Пантера

Черната Пантера е била смятана за мистично създание от различни култури. Шумерите са смятали, че Черната Пантера е богиня на любовта и плодородието. В Древен Китай Черната Пантера е символизирала женската енергия във всичките й прояви - жената като дете, момиче, прелъстителка, майка, воин, гадателка и мъдра зряла жена.

Черната Пантера е популярен персонаж в различни игрални и анимационни филми. Една от най-популярните Черни Пантери е Багира, героиня от книгата на Ръдиард Киплинг Книга за джунглата, по която са направени много филми.

Черният Леопард и Черният Ягуар са изчезващи видове и са част от Червената книга, но това не пречи на бракониерите от цял свят да ги убиват. В източната медицина се използват органи от тялото на Черен Леопард и Черен Ягуар, за да се приготвят различни видове лекарства, на които се приписват чудодейни свойства.

Територията на мъжките Черни Пантери може да достига от 25 до 100 квадратни километра. Въпреки че се отнася добре към други Черни Леопарди и Черни Ягуари, Черната Пантера не може да понася други едри и средно големи хищници на територията си и ги преследва постоянно.

Черната Пантера не е животно, което подлежи на дресировка като Тигрите и Лъвовете. Въпреки това са известни случаи, в които Черна Пантера е била домашен любимец. В зоопарка в София дълги години живееше Черната Пантера Ебони. Тя беше докарана от собственика си, който я е гледал като малка в Канада, но в София се оказало, че е невъзможно да бъде гледан такъв голям хищник. Ебони живя много години, но много страдаше по стопанина си, макар той да я посещаваше веднъж седмично и тя се държеше с него като малко коте.

Вреди от Черна Пантера

Черната Пантера не се страхува от хората и има единични случаи, в които Черна Пантера влиза в домовете на спящи хора и ги атакува. Тези случаи обаче са голяма рядкост. В повечето случаи, когато Черна Пантера е нападнала човек, е в резултат на агресия от негова страна. Понякога Черната Пантера напада селскостопански животни, ако е стояла твърде дълго време гладна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest