Miau.bg»Статии»Живини»Днес отбелязваме Международния ден на лешоядите

Днес отбелязваме Международния ден на лешоядите

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k18
Ден на лешоядите
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

На днешния ден - 2 септември, в много страни по света ще се отбележи Международен ден на лешоядите. По правило той се чества през първата събота от месец септември.

В Деня на лешоядите в редица страни по света се организират множество прояви, които целят да обогатят обществеността с полезна информация за тези птици, като идеята е това да спомогне за запазването на изчезващите видове. Тази година в България също ще се проведат събития, посветени на Международния ден на лешоядите.

Българското дружество за защита на птиците, Регионален исторически музей при Русе и Природен парк Русенски Лом приканват всички жители гости на крайдунавския град да се присъединят в честването на празника. По случай Деня на лешоядите в Лапидариума на РИМ-Русе ще се състои специална програма.

Тя ще включва забавни игри с информативен характер, викторини за малчугани с много изненади. Осен че ще се забавляват, децата ще научат и много любопитни факти за лешоядите с помощта на презентация, която организаторите на събитието са приготвили.

Лешоядите са птици, почитани от човечеството от Древността. Мнозина гледат на тях като на зловещи и неприятни създания, но тяхната лоша слава е напълно незаслужена, посочват природозащитниците. Лешоядите са санитарите на природата, тъй като се хранят с мърша. Тяхното присъствие в дивата среда е от голямо значение, ето защо хората трябва да обединим усилия и да запазим тези птици.

Лешоядите са добри и грижовни родители, но за жалост се размножават сравнително рядко. Те снасят по три-четири яйца годишно. Някои екземпляри снасят по-малко яйца и дори по-рядко. Освен това тяхната полова зрялост настъпва сравнително късно, което е още една пречка за увеличаването на популацията.

Според изследователите в миналото територията на страната ни е била обитавана от множество лешояди, но днес техният брой е силно занижен.

Вижте също:

- Египетски Лешояд;

- Изчезналият брадат лешояд се завърна в България.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest