miau.bg»Статии»Живини»Еколози спасиха три малки керкенезчета

Еколози спасиха три малки керкенезчета

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k836
Керкенез
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

На три малки орлета са оказали помощ специалисти от Регионалната инспекция на околната среда и водите в Перник. Спасените от еколозите мъничета са от вида Керкенез. Те са били открити насред полето в землището на село Драгичево.

Експертите са се притекли на помощ на малките орли, след като на зеления телефон на Регионалната инспекция на околната среда и водите е постъпил сигнал. За еколозите все още е загадка как бебетата са попаднали на това място. Не става ясно и къде се намира гнездото, в което са живеели керкенезчетата. Специалистите са изпратили птичетата във ветеринарна клиника в София, където да бъдат доотгледани, пише СтандартнюзКом.

Орлите от вида Керкенез са познати още и като Обикновена ветрушка. Те се отличават с по-скромни размери. Използват се от начинаещи соколари при ловуване на дребни птичета като косове, скорци, пъдпъдъци и врабчета. Според запознати се обучават сравнително лесно.

Спасените керкенезчета обаче са само част от бедстващите птици, на които еколозите оказаха помощ последните седмици. Преди това специалистите подслониха и малко щъркелче, намерено ранено в ковачевското село Егълница. Щъркел в безпомощно състояние бе намерен в базата на Гражданска защита в Перник. Двете животни също са били приети в столична клиника.

Керкенезчета

Друг щъркел преди това беше спасен в село Морянци, община Крумовград. Животното се оплело в сезал в гнездото си и при отчаяните си многократни опити да се освободи от връвта и да полети бе счупило крилото си и бе увиснало от гнездото. За щастие навреме се намесиха екипи на електроразпределителното дружество в село Морянци.

Служителите освободили бедстващата птица и са я предали на РИОСВ-Хасково. Специалистите обясниха, че след това раненият щъркел ще бъде изправен в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, за може напълно да се възстанови от инцидента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest