miau.bg»Статии»Живини»Чудовищни сомове обитават язовир Тича

Чудовищни сомове обитават язовир Тича

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k809
Гигантски сом
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Опитен рибар от Русе успя да хване сом с впечатляващи размери в язовир Тича. Огромната риба, уловена от Георги Александров, е дълга към 140 сантиметра и тежи над 12 килограма.

Това е най-големият сом, който някога съм хващал, коментира младият русенец пред РусенюзКом.

Александров споделя, че от дълги години се занимава с риболов, но въпреки това му отнело повече от един час, докато обори гигантския сом. Въпреки страхотния си улов обаче, той решил да не задържа огромното животно и го върнал обратно във водата, след като си направил снимка за спомен.

Русенският рибар разказва още, че по време на риболова си на язовир Тича е успял да хване и други риби, макар и с по-скромни размери. Сега той е амбициран да се върне пак при водния басейн и да подобри постиженията си.

Язовир Тича се слави сред рибарите като водоем, в който живеят риби с гигантски размери. Той се намира в североизточните предели на страната и седмият по големина. Освен сом в него живее още бяла риба, бабушка, каракуда, слънчева риба, шаран и червеноперка.

През годините във водите на язовир Тича са хващани наистина гигантски водни създания. Преди осем години въдичар извади от язовира сом, тежащ 112 килограма. Чудовището беше с дължина от почти 255 сантиметра.

Риболов

Звярът беше уловен от пловдивчанина Красимир Александров. Изглежда рибарят е извадил голям късмет, защото се сдобил с богатия улов още при първото си посещение на водния басейн. Риболовци обясняват, че дълго време преди това да се случи най-големият сом, улавян в България, е тежал малко над сто килограма.

29-годишният пловдивчанин прекарал близо час в опити да извади чудовището от водата. В крайна сметка успял, след което четирима негови братя по въдица му помогнали да пренесе сома. Рибарите претеглили забележителния улов и го върнали обратно във водата.

Много вероятно е той още да е жив и дори да е достигнал още по-чудовищни размери. Според мълва, носеща се сред въдичарите у нас, в българските язовири има сомове, тежащи към триста килограма. Засега обаче тази теория не е официално доказана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest