Miau.bg»Статии»Живини»Откриха непознат вид вълк

Откриха непознат вид вълк

Вълк
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Ново проучване на учени от Биологичния институт за опазване на видовете Смитсониън във Вирджиния, САЩ твърди, че широко разпространеният в Източна Африка златен чакал всъщност е нов вид вълка, съобщи Нешънъл Джиографик.

Доскоро дребният африкански хищник се смяташе са роднина на европейския чакал, разпространен в по-голямата част на Стария континент. До изводите си американските учени са достигнали след като са направили задълбочени ДНК изследвания на двата вида, които показали, че двата вида са различни. Проучването е показало, че новият вид има най-близка родствена връзка с койота и сивия вълк.

Така доскоро смятаният за чакал хищник е прекръстен на африкански златен вълк и се явява първият нов вид от семейство кучеви – група, която включва вълци, койоти и чакали, който бива откриван за последните 150 години. На Черния континент златният вълк си дели плячката с още два вида вълци – познатия в Европа сив вълк и изключително рядко срещания етиопски вълк.

Въпреки че златните вълци изглеждат еднакви с евразийските чакали, в действителност те са малко по-дребни, с по-тесен череп и малко по-слаби зъби.

Бях много изненадан от това откритие, заяви ръководителят на изследването Клаус-Петер Кьопфлай, биолог от Биологичния институт за опазване на видовете. Именно ученият е предложил смяната на името на новооткрития вълк.

Златистият вълк е строго моногамен вид. В повечето фамилии има едно или две възрастни животни, които са помощници. Това са вълци, достигнали сексуална зрялост, но нямащи собствено поколение, а останали с родителите си, за да им помогнат да отгледат следващо поколение.

Всяка година учените откриват десетки и стотици нови видове животни. Бум за зоолозите бе миналата година – 2014, когато бяха регистрирани за пръв път цели 18 хиляди непознати за науката форми на живот. Новооткритите видове бяха добавени към известните вече 2 милиона.

Учените обаче предполагат, че около 10 милиона вида все още са неизвестни на науката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest