Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Австралийска Овчарка

Австралийска Овчарка

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Австралийска Овчарка
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Австралийска Овчарка е служебно куче, което обича да работи и да е в близост до стопанина си. С годините Австралийска Овчарка се е превърнала в прекрасен компаньон, подходящ за семейства с деца.

История на Австралийска овчарка

Въпреки че се нарича Австралийска Овчарка, тази порода кучета е била създадена в САЩ. Наименованието Австралийска Овчарка било дадено на породата заради асоциацията на баскските овцевъди, които пристигнали в края на ХХ век от Австралия. Австралийска Овчарка била създадена, за да охранява ферми и да помага в отглеждането и извеждането на стадата на паша.

Популярността на Австралийската Овчарка нараснала рязко след Втората Световна война, когато започнал бумът на конната езда. Така Австралийска Овчарка станала популярна телевизионна звезда, тъй като участвала в родео, шоу с коне, филми и телевизионни сериали. Заради служебните си качества Австралийска овчарка станала незаменим помощник на американските фермери. Атрактивната външност на Австралийска Овчарка я превърнала в предпочитан домашен любимец за много хора в света.

Стандарт на Австралийска овчарка

Австралийска Овчарка е куче с издължено тяло и не много масивна костна структура. Австралийска Овчарка достига до 58 сантиметра – за мъжките екземпляри и до 53 сантиметра – за женските. Мъжките представители на породата достигат до 32 килограма тегло, женските – до 25 килограма. Муцуната на Австралийска овчарка е издължена.

Носът е черен, но може и да е кафяв в зависимост от цвета на козината на Австралийска Овчарка. Допустими са и малки розови петънца на носа, но те не трябва да са повече от една четвърт от цялата площ на носа. Очите на Австралийска Овчарка са кафяви, кехлибарени или сини. Допустими са различни цветове на двете очи. Очите са с бадемовидна форма. Някои Австралийски Овчарки имат черен кант около очите, други – кафяв кант.

Ушите са триъгълни и са средни по размер. Те са изправени, но краищата им са клепнали. Гръдният кош е добре развит, опашката е дълга, но може да се купира и тогава се оставя не повече от 10 сантиметра дължина. Крайниците са дълги и мускулести, лапите са с овална форма. Козината на Австралийска Овчарка е права или на вълни, тя е средно дълга и защитава кучето от капризите на времето.

На главата, ушите и предната част на крайниците козината е къса и гладка, на шията има грива, задната част на крайниците е покрита с украсяваща козина. Допустими са черен цвят на козината, както и червеникав, сивкав и всички тези цветове с петна. Австралийска Овчарка може да има бял кант като нашийник. Белите петна са допустими на шията, гърдите, крайниците, както и на главата. Върху белите петна може да има пръски, които са с основния цвят на козината на Австралийска Овчарка.

Кученца Австралийска Овчарка

Грижи за Австралийска овчарка

Австралийска Овчарка има нужда от възможност да тича, за да изразходва енергията. Не трябва да се забравя, че това е служебно куче, което има нужда от това не само да е активно по цял ден, но и да се развива интелекта му. Австралийска Овчарка добре ще се чувства в къща с двор, тъй като козината й я предпазва през студеното време. Австралийската овчарка може да бъде отглеждана и в апартамент, стига да й се осигурява достатъчна възможност да изразходва енергията си.

Ако отглеждате Австралийска Овчарка в апартамент, препоръчително е тя да бъде извеждана два пъти дневно по два часа, за да се чувства добре. Австралийска Овчарка е енергично куче, което може да обърне ценни чупливи предмети, докато тича из жилището ви, затова трябва да се съобразите с този факт. Козината на Австралийска Овчарка трябва да се разресва през ден, ако искате любимецът ви да изглежда винаги добре. Редовно проверявайте очите и ушите на Австралийска Овчарка за инфекции.

Обучение на Австралийска овчарка

Австралийска Овчарка е изключително умно куче и при обучението не се срещат пречки, тъй като то с удоволствие ще изпълнява всяка ваша команда. Въпреки че Австралийска Овчарка е готова винаги да изпълни това, което й казва стопанинът й, е възможно понякога да има изключение от това правило.

В такива случаи е категорично забранено да се оказва физически натиск върху кучето, тъй като то може да загуби завинаги желание за обучение, а това е важно за кучетата от тази порода. Австралийска Овчарка е създадена да работи по цял ден на фермите, и за нея е необходимо да бъде натоварвана не само физически, но и интелектуално, за да се чувства добре.

Хранене на Австралийска овчарка

Австралийска Овчарка няма претенции по отношение на храненето - тя ще се чувства добре ако я храните със суха кучешка храна или консерви за кучета, а също така и ако се храни с натурални продукти. Ако изберете хранене с натурални продукти за вашата Австралийска Овчарка, трябва да сте наясно, че над 50 процента от менюто й трябва да е съставено от термично обработено месо и месни субпродукти, които обаче се дават като допълнение.

Субпродуктите не са препоръчителни за основна част от менюто на Австралийска Овчарка. Не се препоръчва да давате свинско месо на Австралийска Овчарка, тъй като то е прекалено мазно за кучетата от тази порода. Овнешкото също не е за препоръчване, но агнешкото се харесва от Австралийската Овчарка. Пилешко, пуешко, заешко и телешко месо са перфектният избор за кучетата от тази порода. Можете да допълвате менюто на Австралийската Овчарка с витамини и минерали за кучета, които са важни за нея, както и с плодове и зеленчуци.

Ориз, елда и овесени ядки, се дават на Австралийска Овчарка като допълнение към менюто. Те трябва да са сварени, но не трябва да представляват голяма част от менюто на кучетата от тази порода. Добре е да давате на любимеца си твърдо сварени яйца, нискомаслена извара, кисело мляко. Можете да давате на Австралийска овчарка сварена и обезкостена морска риба.

Порода Австралийска Овчарка

Австралийска Овчарка с удоволствие ще гризе едри кокали, но е забранено да се дават пилешки тръбни кокали на кучето, които могат да предизвикат разкъсване на червата на кучето. Недопустимо е да давате на Австралийска Овчарка прясно мляко, солена и сладка храна, тестени изделия, макаронени изделия, пикантни храни, прекалено гореща и прекалено студена храна, пушено месо, пушена риба, шоколад.

Заболявания на Австралийска овчарка

Австралийска Овчарка е доста здраво куче, но все пак и то е склонно към някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са кучешка тазобедрена дисплазия, дисплазията на лакътната става, превъртане на стомаха, кучешки заболявания на очите, инфекции на ушите, сърдечни и стомашни заболявания.

Любопитни факти за Австралийска овчарка

Най-популярната Австралийска овчарка е Пъч, която се прочу в Интернет, след като стопанката й я научи да говори. Докато хранела бебето си, жената постоянно го учела да казва думичката мама.

За да получи лакомство, Австралийска овчарка на семейството заставала всеки път до бебето и издавала звуци, които много напомнят на не добре артикулираната дума мама. Видеоклипът с говорещата Австралийска овчарка стана тотален хит в Интернет и много други собственици на породата се заеха със задачата да научат любимците си да говорят.

Австралийска Овчарка е перфектно куче за семейства с деца, защото никога няма да прояви агресия дори към най-малките членове на семейството, а ще се грижи за тях като бавачка. С по-големите деца Австралийската Овчарка с радост ще тича, ще плува и ще играе, докато те не се изморят. Австралийска Овчарка има голям запас от енергия, защото породата е създадена, за да работи целодневно.

Недостатъци на Австралийска овчарка

Австралийска Овчарка по природа е сдържана към непознати, но ако прецени, че те представляват опасност за стопанина й, може да прояви агресия към тях. Австралийска Овчарка е много социално куче и ако отсъствате дълго време от дома си, това не е подходящата порода за вас.

Ако бъде оставяна сама за много часове, Австралийската Овчарка може да прояви деструктивно поведение и да унищожава със зъби всичко, което види. Понякога Австралийска Овчарка може да се опита да ухапе хората по краката, но много леко - това е заложено в гените й и е свързано с желанието й да насочва стадото в правилната посока.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest