Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Руски Той Териер

Руски Той Териер

Нина 2Нина 2
Новак
34513
Руски Той Териер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Руски Той Териер e най-малкият териер в света. Руски Той Териер е весело и игриво кученце, което ще иска да бъде навсякъде с вас и ще предизвиква възхищение и усмивки у всички.

История на Руски Той Териер

В началото на ХХ век една от най-популярните породи малки кучета в Русия е била Английският Той Териер. През 50-те години на ХХ век обаче броят на тези красиви кученца е намалял рязко, защото не се е работело по развъждането им. Затова след средата на ХХ век руските кинолози се заели с възстановяването на тази порода. Те успели да съберат няколко кучета от породата, като обаче далеч не всички били чистокръвни, някои били Английски Той Териери само наполовина. Така се появил нов вид Той Териер, който се различавал доста от Английския Той Териер.

През 1958 година в Москва от два гладкокосмести Той Териера се родило мъжко кученце, което изглеждало много ефектно – то имало допълнителна дълга козина на ушите и на крайниците си. Кинолозите веднага решили да работят по закрепването на този ген и кучето било кръстосано с женски Той Териер с дълга козина. Така бил получен Московския дългокосмест Той Териер. След години работа по селекционирането на породата била утвърдена нова порода – Руски Той Териер, който съществува в два подвида – дългокосмест и късокосмест.

Стандарт на Руски Той Териер

Руски Той Териер е малко кученце с елегантна визия. Той е с крехка костна система. Височината на Руски Той Териер е до 28 сантиметра, а теглото му е до 3 килограма независимо от половата принадлежност. Главата на Руски Той Териер е мъничка, черепът е кръгъл, муцунката е заострена и завършва с малък черен нос. Цветът на носа може да е по-светъл взависимост от цвета на козината на Руски Той Териер. Очите на Руски Той Териер са доста големи, кръгли и леко изпъкнали. Те са тъмни на цвят. Ушите на Руски Той Териер са големи и изправени. Шията е дълга, гръдният кош е добре развит като за малкия размер на Руски Той Териер. Коремът е вдлъбнат, опашката е къса, защото се купира.

Тя винаги е весело вдигната нагоре. Допуска се и некупирана опашка, която трябва да е със сърповидна форма. Крайниците са дълги и тънки. Лапите са малки и овални. Съществуват два подвида Руски Той Териер – гладкокосмест и дългокосмест. Гладкокосместият има къса козина, която е блестяща и няма долен слой. Дългокосместият Руски Той Териер е с тяло, което е покрито с козина с дължина 5 сантиметра, която е права или леко вълниста. Крайниците са с украсяваща козина, лапите са покрити с дълга копринено мека козина. Ушите са украсени с дълги ресни. Цветът на козината и на двата вида Руски Той Териери може да е черен с леко опушване на върховете на косъмчетата, кафяв с опушване, сив с опушване, както и рижав с черно опушване.

Грижи за Руски Той Териер

Руски Той Териер е много популярно куче, защото не се налага постоянно да бъде извеждано, за разлика от почти всички породи кучета. Руски Той Териер може лесно да бъде научен да използва котешката тоалетна за нуждите си. Достатъчно е когато кученцето е на около два месеца, да се ограничи престоят му за известно време само в едно от помещенията на жилището. Когато настъпи моментът кученцето да направи беля, трябва да бъде занесено до котешката тоалетна и там да му бъде обяснено за какво служи. Въпреки че няма да разбере значението на думите, постепенно Руският Той Териер ще схване за какво става въпрос.

Порода Руски Той Териер

При всяко доброволно влизане в котешката тоалетна Руският Той Териер трябва да получава похвала, което постепенно ще го научи, че това е мястото, определено за неговите нужди. Въпреки че може да не бъде извеждан, Руският Той Териер обича да се разхожда навън. Руски Той Териер с радост ще ви придружава по време на разходките ви сред природата, в парка или когато просто обикаляте магазините. Трябва да го разхождате много внимателно, защото съществува опасност някой минувач да го настъпи лошо, а Руски Той Териер не е от кучетата, които се пазят. Не се препоръчва да разхождате вашия Руски Той Териер без нагръдник, както и да му позволявате да играе с едри кучета, тъй като те могат да го наранят сериозно по време на игрите си. Руски Той Териер е куче, което може да бъде отглеждано само в жилище.

Малкият му размер и прекалено фината му козина не го предпазват от капризите на времето и в прекалено студените дни се препоръчва да не извеждате изобщо вашия любимец, ако не искате да настине. Не се препоръчва Руски Той Териер да стои на течение. Въпреки че кученцата от тази порода много обичат да спят в леглата на стопаните си, това не е добра идея, тъй като при скок от високо Руски Той Териер може да получи травми на крайниците или на гръбнака. Козината на дългокосместия Руски Той Териер трябва да се разресва всеки ден, а на късокосместия - веднъж седмично. Препоръчва се къпането на Руски Той Териер да става не по-често от веднъж в месеца, като не трябва да попада вода в ушите му.

Обучение на Руски Той Териер

Руски Той Териер е умно кученце и въпреки малкия си размер може да бъде обучено да изпълнява някои елементарни команди. Не очаквайте от любимеца си да изпълнява сложни команди, това просто не е неговото амплоа. Но с помощта на добра дума, погалване и лакомство можете да постигнете завидни успехи при обучението. За Руски Той Териер всичко е игра и ако провеждате обучението под формата на игри, кучето ви с радост ще изпълнява всички ваши команди.

Хранене на Руски Той Териер

Руски Той Териер може да бъде хранен с висококачествени храни за кучета – сухи и консерви, но също така ще приеме без претенции и натуралните продукти. При хранене с натурални продукти трябва да се осигурят необходимите витамини и минерали за правилното развитие на костната и мускулната му система. Месните продукти трябва да представляват около 25 процента от менюто на Руски Той Териер, но не трябва да му се дава повече от 60 грама сварено нарязано на ситно месо дневно. Той може да хапва агнешко, пиле без кожа, телешко и говеждо, телешки субпродукти.

Можете да давате на Руски Той Териер сварена и обезкостена морска немазна риба, но не по-често то веднъж в седмицата. Твърдо сварен жълтък може да се дава на Руски Той Териер не по-често от веднъж седмично. Пресните зеленчуци и плодове са любими на Руски Той Териер. Не се препоръчва да му давате зеле, домати, цвекло. Може да давате на Руски Териер сварена елда или ориз. Плодовете не трябва да представляват повече от десет процента от менюто на Руски Той Териер, като екзотичните плодове, с изключение на бананите, са забранени. Киселото мляко ще се хареса на Руски Той Териер, но трябва да му се дава по малко.

Куче Руски Той Териер

Заболявания на Руски Той Териер

Руски Той Териер е доста здраво куче благодарение на гените на нечистокръвните си предци. Но и той е предразположен към някои заболявания, сред които са различни инфекции и болести на ушите и очите, кучешка тазобедрена дисплазия, усукване на колянната капачка.

Любопитни факти за Руски Той Териер

Руски Той Териер е перфектно куче за семейства с деца, защото по цял ден ще играе с малчуганите. Не се препоръчва той да бъде оставян без надзор с прекалено малки деца, тъй като хлапетата могат да го наранят, без да искат, докато играят с него. Руски Той Териер се сприятелява с всяко животно, което види. Той с лекота общува както с кучета, така и с котки, и няма проблем да съжителства с тях.

Много руски манекенки смятат за престижно да се появяват на светски събития с чантичка, в която се намира техният Руски Той Териер. Това обаче бе заклеймено от защитниците на животните, тъй като по този начин движенията на Руски Той Териер се ограничават за дълго време, което води до стрес и дори може да спре развитието на животното, ако е малко, или да се отрази зле на здравето му.

Недостатъци на Руски Той Териер

Руски Той Териер има нужда от много игри и ако те му липсват, може да развие сериозни поведенчески проблеми при кучето. За да се избегне това, ако ви се налага често да отсъствате, се препоръчва да вземете на любимеца си компания, по възможност от същата порода, защото едро куче може да нарани Руския Той Териер. Ако Руският Той Териер остава за дълго време сам, той може да лае с часове и да се опита да прегризе всичко, за да се опита да ви открие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
50
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
KairisBG
KairisBG
04.06.2023 18:44
к думи че "Не очаквайте от любимеца си да изпълнява сложни команди, това просто не е неговото амплоа. "
това е глупост. Моите Руски играчки искат да правят трюкове... както на това видео:
0
0
KairisBG
KairisBG
03.08.2022 23:41
Имам 4-ма такиви с различна козина! Ако някой се интересува по тази порода и мечтае да го има - пишет ми.
3
0
ако2
ако2
13.02.2016 11:26
много е сладкоооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо
2
0
ако
ако
13.02.2016 11:25
ъхрдеуот9уя093
1
1