miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Неаполитански Мастиф

Неаполитански Мастиф

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Мастино неаполетано
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Неаполитански Мастиф е древна порода кучета, които са прочути със своята смелост и с легендарния факт, че са се били на гладиаторските арени. Неаполитански Мастиф е много добър пазач и е подходящ за хора, които имат опит с породата.

История на Неаполитански Мастиф

Неаполитански Мастиф е потомък на гигантските древноримски мастифи, които са придружавали римските легиони в цяла Европа. Неаполитански Мастиф е бил използван в битките срещу враговете. В продължение на много векове Неаполитански Мастиф е обитавал предимно италианския град Неапол, на когото се дължи и името на породата. Популярността му се разраснала след 1947 година, когато породата започнала да се селекционира и бил приет официалният й стандарт. Неаполитански Мастиф бързо станал любим на бизнесмени и бохеми, тъй като представлявал смесица от аристократичност и непоклатимост, решителност и непреклонност.

Стандарт на Неаполитански Мастиф

Мъжкарите от породата Неаполитански Мастиф достигат до 75 сантиметра височина и тежат до 70 килограма. Женските са високи до 68 сантиметра и тежат до 60 килограма. Неаполитански Мастиф е много едро куче, с масивна костна система. Дължината на тялото му е по-голяма, отколкото височината му. За идеално се счита куче, чиято дължина на тялото е с десет процента по-голяма от ръста му.

Съотношението на черепа към муцуната трябва да е две към едно. Главата е сравнително къса, с широк череп, като дължината на перфектния Неаполитански Мастиф представлява три десети от височината на кучето. Цялата муцуна на Неаполитански Мастиф е покрита с характерните за породата гънки, които са особено силно изразени от външния ъгъл на очите и стигат до устните. Носът е много голям, с едри ноздри. Цветът на носа се съчетава с цвета на козината на Неаполитански Мастиф - ако тя е черна, носът е черен.

Неаполитански мастиф

Кафявият Неаполитански Мастиф е с кафяв нос, а останалите цветове козина са съчетани със сив или кафяв нос. Устните на Неаполитански Мастиф са плътни и месести, горната устна, гледана отпред, има форма на обърнат триъгълник. Челюстите са масивни и добре развити. Очите са кръгли, цветът им се съчетава с цвета на козината на Неаполитански Мастиф. Ушите на Неаполитански Мастиф са доста малки, с триъгълна форма и са разположени над скулите. Ако ушите на Неаполитански Мастиф са купирани, те са с формата на равнобедрен триъгълник. Шията е къса и мускулеста, с висяща под нея кожа. Гръдният кош е масивен, опашката е дебела в основата си, като към края леко се стеснява.

Опашката се купира до две трети от дължината и по форма напомня на сабя. Крайниците са с много добре развита мускулатура и кръгли лапи. Кожата на Неаполитански Мастиф е дебела и виси свободно, като образува много гънки. Козината на Неаполитански Мастиф е груба и къса, с дължина не повече от сантиметър и половина. Цветът на козината трябва да е сив, оловен или черен, но се допускат кафяв, рижав, кафеникаво-червеникав. Допустими са бели петна и тигрови шарки.

Грижи за Неаполитански Мастиф

За Неаполитански Мастиф е много важно да има възможност да се натоварва физически. Затова ако Неаполитански Мастиф не живее на двор, трябва да му осигурите продължителни разходки, които да траят не по-малко от 3 часа дневно. Неаполитански Мастиф има нужда от голяма площ, за да се чувства добре, затова отглеждането му в апартамент е доста трудна задача. Това едро куче ще обръща всички дреболии, докато тича към вас, за да ви посрещне, когато се прибирате. Най-добрата възраст за взимане на Неаполитански Мастиф е, когато кученцето е на два месеца.

Още от първия ден трябва да се работи по отстраняване на характерната за породата черта - подозрителност към всичко и всички. Не се препоръчва да къпете Неаполитански Мастиф повече от два пъти в годината. Докато не навърши една годинка, Неаполитански Мастиф изобщо не бива да се къпе. Ако Неаполитански Мастиф се къпе често, се унищожава специалният слой с вещества върху кожата му, които го предпазват от ухапвания на насекоми. Гънките на муцуната на кучетата от тази порода трябва да се почистват, за да не се получат инфекции.

Обучение на Неаполитански Мастиф

Неаполитански Мастиф е много интелигентно куче, което лесно и бързо запомня команди и с удоволствие ги изпълнява. Препоръчително е с обучението на Неаполитански Мастиф да се заеме някой, който ще изрича командите с твърд и категоричен глас. Не се допуска употребата на физическа сила по време на обучението на Неаполитански Мастиф. Кучетата от тази порода не търпят да бъдат малтретирани дори от собствените си стопани.

Хранене на Неаполитански Мастиф

Докато е малък, Неаполитански Мастиф трябва да се храни не по-рядко от 4 пъти дневно. Това трябва да продължи до четвъртия месец от живота на кучето. Възрастният Неаполитански Мастиф трябва да се храни веднъж дневно, за предпочитане вечер сред разходка. Ако храните Неаполитански Мастиф не със суха храна и консерви за кучета, а с натурални продукти, добре е да допълвате менюто му с витамини и минерали, които да поддържат костната и мускулната му система в перфектно състояние.

Куче Неаполитански мастиф

Неаполитански Мастиф с удоволствие яде телешко, пилешко, пуешко, агнешко, заешко и различни видове дивеч. Зеленчуци, плодове, кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, зърнени храни могат да допълнят менюто на Неаполитански Мастиф. Не се допуска Неаполитански Мастиф да се храни със свинско месо, прясно мляко, пикантна и сладка храна, прекалено солена или пикантна храна, тестени и захарни изделия, пушено месо и риба.

Заболявания на Неаполитански Мастиф

Неаполитански Мастиф има много здрав организъм, но и той е склонен към някои видове заболявания. Сред тях най-често срещана е дирофиларията, която е характерна за кучета, живеещи на открито във влажни местности. В такива места има много комари, които пренасят това опасно заболяване. Рядко се случва Неаполитански мастиф да страда от тазобедрена дисплазия. Лесно може да разберете дали Неаполитански Мастиф има здравословен проблем - това личи по поведението му. Той става пасивен и отказва да яде. Това обикновено е сигнал, че нещо не е наред с кучето, затова се налага да бъде посетен кабинета на ветеринар.

Любопитни факти за Неаполитански Мастиф

Неаполитански Мастиф е уравновесено и предано куче, без да е подчертано агресивно. То никога не напада без причина, но винаги охранява стопанина си, както и неговото имущество и дом. Неаполитански Мастиф е величествено и благородно куче, което е известно с високото си интелектуално ниво.

Въпреки свирепия вид на Неаполитански Мастиф той не може да бъде наречен агресивно куче. При добро желание Неаполитански Мастиф може да бъде лесно контролиран, особено ако обучението му е започнало от ранна възраст. Неаполитански Мастиф е спокойно куче и трудно ще започне битка с друго куче. Преди да нападне, Неаполитански Мастиф не лае, а издава приглушено ръмжене. Ако Неаполитански Мастиф реши да атакува, нищо не може да го спре и той ще се бие с противника си до пълна победа или докато стопанинът му не му каже да се отстрани от него.

През 1991 година е въведено специално условие в Италия - всеки новороден Неаполитански Мастиф се отбелязва със специален знак.

В много европейски страни е абсолютно забранено да се купират ушите на Неаполитански Мастиф. Въпреки бойните качества на Неаполитански Мастиф е категорично забранено той да бъде допускан до кучешки боеве. Неаполитански Мастиф живее по-малко от много други породи кучета с неговите размери. Неаполитански Мастиф рядко достига по-голяма възраст от 10 години.

Неаполитански Мастиф е един от най-популярните представители на кучешкия свят, избиран от създателите на холивудски продукции. Във филми, свързани с мафията, често може да бъдат видени кучета от породата Неаполитански Мастиф.

Недостатъци на Неаполитански Мастиф

Неаполитански Мастиф се отнася недружелюбно към непознати, затова трябва да имате едно наум, когато каните на гости хора, които кучето ви не е виждало досега. Неаполитански Мастиф е много привързан към стопанина си и дори няколко часа без него му се струват много. Ако е прекалено самотен, Неаполитански Мастиф може да стане раздразнителен и агресивен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest