Бриар

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Бриар
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-20%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
18.40 лв.
Виж ››

Бриар е френска дългокосместа овчарка, която е селекционирана като служебно куче. Бриар е винаги в добро настроение и е подходящо за хора, които искат весел и верен приятел, готов винаги за игри и малко щуротии.

История на Бриар

Породата се споменава в писмени документи от XII век. Тези весели, но винаги готови да помогнат кучета, са се използвали от френските овчари. Предците на съвременния Бриар са кучета, живели в равнините около Париж. Терминът Бриарска овчарка е регистриран като порода през 1885 година. Дотогава всички дългокосмести кучета били наричани по този начин. Едва 12 години след регистрирането на породата са били определени нейните стандарти. Първоначално било прието, че породата се разделя на два подвида - единият, който е с козина, приличаща на овча, и другият - с козина, която прилича на пипане на козя заради твърдостта си.

Тъй като Бриарските овчарки с твърда козина били по-често срещани, те били определени като окончателен стандарт на породата през 1988 година. След редица допълнителни промени стандартът бил отново утвърден през 2009 година. Във Франция Бриар е една от най-разпространените породи овчарски кучета. Те се нареждат на второ място след немските овчарки по популярност в родината си. Днес Бриар се използва от планинските служби, защото бързо и лесно успяват да откриват хора, затрупани от лавина или изгубени в планината.

Стандарт на Бриар

Мъжките представители на породата достигат до 68 сантиметра височина, женските - до 54 килограма. Главата на Бриар е едра, с квадратна муцуна. Тя е покрита с дълга козина, която оформя брада, мустаци и вежди, които покриват очите почти изцяло. Носът на Бриар е винаги черен, с изключение на кучетата със сива козина, които имат сив нос. Зъбите са силни, челюстите са мощни. Очите на Бриар са с овална форма и са тъмни на цвят. При сивите кучета е допустим по-светъл цвят на очите. Ушите на Бриар са разположени високо върху главата му и са покрити с дълга козина. В държавите, където все още е разрешено тяхното купиране, ушите са изправени.

В останалите държави кучетата от породата Бриар са с клепнали уши. Шията на Бриар е силна и мускулеста, гръдният кош е голям и добре развит. Опашката е доста дълга и краят ѝ е леко подвит. Крайниците на Бриар са силни и мускулести. Лапите са кръгли, с допълнителни пръсти. По традиция във Франция допълнителните пръсти на лапите на Бриар не се премахват от хирург. Бриар е с дълга козина, която е много твърда на пипане. Козината на Бриар може да е черна, рижава, кафеникава с черно оцветяване на върховете на косъмчетата или сива. Допустима е тъмна маска на муцуната, както и по-светла козина на крайниците и по хълбоците. Почти всеки цвят козина може на места да има сивкави участъци.

Грижи за Бриар

Козината на Бриар има нужда от разресване всеки ден, за да изглежда добре и да на се сплъстява. Не се препоръчва Бриар да се къпе повече от веднъж в месеца, за да не се отрази това върху външния му вид. Когато къпете Бриар през студените месеци, е добре да изсушите много внимателно козината му, преди да го извеждате навън. Долният пласт козина на Бриар също трябва да е напълно изсъхнал. За по-лесно разресване се препоръчва да къпете Бриар с шампоан с балсам. Козината на Бриар трябва да се оформя от фризьор на всеки два месеца, за да изглежда така, както е прието за стандарта на породата.

Куче Бриар

Бриар ще се чувства най-добре, ако живее в къща с двор, за да може да тича на воля и да се чувства полезен, като изпълнява функциите си на пазач. Въпреки че има проблеми с виждането по тъмно, Бриар има невероятен слух и лесно може да разпознае приближаващия се непознат. Бриар запазва енергията и жизнерадостния си характер през целия си живот и дори кучето от тази порода да е на преклонна възраст, то има желание за игри със стопанина си. Дългата козина на Бриар го предпазва от студа, но по време на големите жеги се препоръчва Бриар да се разхожда само сутрин и вечер, когато е по-хладно. Редовно проверявайте ушите на Бриар, за да не се развият сериозни инфекции.

Обучение на Бриар

Бриар е много интелигентно куче, което може да взима самостоятелни решения. Това може да се окаже известна пречка по време на обучението му, но ако то започне от ранна възраст, няма да има проблеми. Бриар може да прояви известен инат по време на обучението, но не се препоръчва използването на физически наказания, тъй като Бриар може да откаже по-нататъшното изпълняване на команди. Кучетата от тази порода имат нужда да усетят, че стопанинът им е този, на когото могат да вярват и да разчитат, и винаги ще изпълняват това, което той иска от тях.

Хранене на Бриар

Бриар се храни с удоволствие както със специализирани кучешки храни, така и с натурални продукти. Ако решите да храните Бриар с натурални продукти, осигурявайте му достатъчно количество протеини. Не се препоръчва да храните Бриар с овнешко и свинско месо, но агнешкото, телешкото и пилешкото са му любими и са полезти за него. Субпродукти, които са били термично обработени, твърдо сварени яйца, кисело мляко, зеленчуци и плодове, както и зърнени храни допълват менюто на Бриар. Не давайте на Бриар солени и сладки храни, прясно мляко, пушено месо, пушена риба, тестени и захарни изделия.

Заболявания на Бриар

Бриар е податлив на някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са тазобедрената дисплазия и дисплазията на лакетната става, хипотиреоидизъм, преплитане на червата, епилепсия. Бриар може да има проблеми с нощното виждане, затова не е подходящо кучето от тази порода да бъде извеждано много късно. Всеки проблем със здравето на Бриар се отразява върху състоянието на козината му. Затова ако кучето ви е с лъскава козина, кучето ви е в перфектно здраве. Ако козината му изглежда зле, причина за това най-вероятно е здравословен проблем.

Бриар може да страда от различни стомашни проблеми и това се случва най-често през лятото, когато заради жегите кучето е с намалена активност. В това време от годината то трябва да се храни по-малко. Не се препоръчва Бриар да тича и да скача веднага след като се е наял обилно, поне два часа след това трябва да почива, за да не се получи превъртане на стомаха, което често завършва фатално. Друг проблем на Бриар е че заради дългата му гъста козина е много трудно да се открият външните паразити по нея.

Любопитни факти за Бриар

По време на френския поход до Египет прочутият император Наполеон пътувал в компанията на няколко кучета от породата Бриар. Той ги избрал заради добродушния им характер, който се съчетава с готовността да жертват живота си за стопанина си. В САЩ един от първите известни хора, които се заели с развъждането на кучета от породата Бриар, бил политикът Томас Джеферсън.

По време на Първата световна война кучетата от породата Бриар били използвани за пренасяне на боеприпаси, тъй като се оценявал интелектът им. Освен това заради перфектния си слух те били използвани и за охранители и предупреждавали войниците за приближаването на враговете.

Съществува легенда, свързана с Бриар. През Средновековието в съдебната практика съществувало понятие като правосъдието на Господ. Обвинителят и обвиняемият се изправяли в двубой един срещу друг и победителят се признавал за прав и по Божиите, и по човешките закони. Изгубилият бивал осъждан.

Порода Бриар

През 1371 година такъв двубой бил обявен в двора на крал Шарл V, известен като Мъдрия. За първи път обаче в ролята на обвинител било куче от породата Бриар. Дни преди това бил убит стопанинът ѝ, млад рицар, който бил в гората заедно с кучето си. По време на погребението кучето му се нахвърлило върху убиеца му. Кралят обявил уникален двубой между кучето и убиеца. В крайна сметка кучето успяло да победи човека, убил стопанина му, и той бил осъден на смърт. В памет за тази постъпка на кучето бил направен каменен щит с нейното изображение, който бил закачен в църква в близост до двореца.

Бриар много обича да се къпе и да плува, затова трябва да го предпазвате от желанието да скочи от високо в непознат водоем.

Бриар е перфектното куче за семейства с малки деца, тъй като е готово с часове да играе с малчуганите.

Недостатъци на Бриар

Бриар може да стане агресивен, ако усети, че нещо или някой е опасен за стопанина му или за семейството му. Обикновено Бриар е сдържан към непознати, но може да прояви внезапна агресия, ако прецени, че има опасност. В някои ситуации Бриар може да проявява инат. Ако кучето от породата Бриар не изразходва енергията си, то може да стане деструктивно и да разрушава покъщнината ви, особено ако го оставяте за дълго време сами в апартамент. Кучетата от тази порода имат нужда да са в близост до хора и могат да изпаднат в депресия, ако са сами.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest