Грейхаунд

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Кучета Грейхаунд

Грейхаунд е най-популярната порода хрътки в цял свят. Кучетата от тази порода са олицетворение на аристократизъм, красота и бързина. Грейхаунд е най-бързото куче на къси дистанции, в това отношение то няма конкуренция.

История на Грейхаунд

Специалистите са на мнение, че Грейхаунд е една от най-старите породи кучета в света. Изображения на кучета, много близки на външен вид до съвременните представители на породата Грейхаунд, са били открити при археологически разкопки в Египет. Някои специалисти смятат, че Грейхаунд произлиза от древноегипетските хрътки, които били почитани като свещени животни. През Х век кучета от породата Грейхаунд започват да се разпространяват в Англия. Те стават много популярни заради високата скорост, която могат да развият, и се използват от ловците в цялата страна.

Един от английските средновековни закони забранявал отглеждането на кучета от породата Грейхаунд, на хора, които не са от аристократичен произход. Когато се правели изключения, те напълно изключвали възможността стопанинът на кучето да ходи на лов с него. През XVIII век кучетата от породата Грейхаунд били кръстосвани с испански хрътки. По това време лорд Оксфорд основава ловен клуб, където Грейхаунд можели да окажат най-доброто, на което са способни.

За да направят костната система на Грейхаунд по-масивна, селекционери от клуба кръстосали хрътките с английски булдози. Кучета от породата Грейхаунд били използвани за надбягвания, но тъй като не можели да издържат продължителните обиколки, постепенно отпаднали от този вид спортове. Въпреки че някои от аристократите се разочаровали в породата заради финансовите загуби по време на залаганията на кучешки надбягвания, и днес породата Грейхаунд се смята за една от най-аристократичните породи кучета.

Стандарт на Грейхаунд

Кучетата от породата Грейхаунд са високи от 68 до 78 сантиметра и тежат от 25 до 35 килограма. Главата на Грейхаунд е масивна, като муцуната се стеснява към носа. Очите са овални и тъмни на цвят. Светлите очи се смятат за дефект. Ушите са изправени, но крайчетата им са клепнали настрани. Челюстите са силни, носът е тъмен на цвят. Шията е дълга и мускулеста.

Гръдният кош е много добре развит, крайниците са дълги и с много добра мускулатура, която позволява на кучето да развие висока скорост. Опашката е дълга и е разположена ниско Козината на Грейхаунд е мека на пипане и е къса. Допустими са много цветове козина за стандарта на породата Грейхаунд. Кучетата от тази порода може да са черни, бели, рижави, сиви, кафеникаво-червеникави, тигрови. Всеки от тези цветове може да бъде съчетан с бели петна. Тези петна са разположени на гърдите и по лапите на кучето, допустимо е да бъдат и в близост до муцуната му.

Грижи за Грейхаунд

Порода Грейхаунд

Основното, от което има нужда кучето от породата Грейхаунд, е да му се даде възможност да тича. Ако не се движи достатъчно, то може да се превърне в агресивно, което изобщо не е характерно за представителите на тази аристократична порода. Не се препоръчва кучетата от породата Грейхаунд да бъдат отглеждани в апартамент, но това може да стане, ако на хрътката се осигуряват достатъчно продължителни разходки. Когато искате да оставите любимеца си да потича на воля, не го правете в града, където Грейхаунд може да подгони котка или друго дребно животинче. Най-добре е ако кучето може да тича сред природата, но трябва да е добре обучено, за да се връща при вас по ваша команда.

Грейхаунд ще се чувства перфектно, ако живее в къща с двор, за да може да тича по цял ден. Козината на Грейхаунд не се скубе, но все пак и тя има нужда от грижи. Препоръчително е веднъж седмично да минавате по козината на Грейхаунд с влажна кърпа, за да отстраните излишните мъртви косъмчета. Грейхаунд е игриво куче, затова стопанинът му трябва да отдели достатъчно време, за да играе с него. Редовно трябва да се проверяват очите и ушите на Грейхаунд, за да не се развият опасни инфекции.

Задължително е да се режат правилно ноктите на Грейхаунд още от ранна възраст, за да се развият правилно лапите на кучето. Представителите на породата Грейхаунд, които участват в надбягвания на къси дистанции, трябва винаги да са с добре оформени нокти, защото в противен случай може да пострадат от травми. Не се препоръчва кучетата от породата Грейхаунд да се къпят повече от веднъж в годината, защото козината им сериозно ще пострада. Ако се налага къпане по-често от веднъж годишно поради замърсяване, препоръчително е това да става със специален сух шампоан.

Обучение на Грейхаунд

Грейхаунд е много умно куче, но има известна вероятност да прояви инат в началото на обучението. Грейхаунд много лесно и бързо разбира какво се иска от него, но трябва да ви се доверява като на приятел, за да изпълнява винаги командите. Невъзможно е да обучите Грейхаунд, като използвате физически наказания или говорите на висок тон.

Това ще накара чувствителния Грейхаунд да се обиди за дълго време и може изобщо да откаже да участва в процеса на обучението. Добре е обучението на Грейхаунд да започне след втория му месец, но командите да са елементарни и това да не отнема повече от десет минути дневно, за да не му стане скучно. Постепенно командите могат да стават по-сложни и времето, което се отделя за тяхното научаване, да е по-дълго. Ако съчетаете поощрението за добре изпълнената команда с погалване и вкусни лакомства, вашият Грейхаунд ще се радва винаги, когато дойде време да обучението му.

Хранене на Грейхаунд

Грейхаунд трябва да се храни с висококачествена кучешка храна - суха или консерви, както и с натурални продукти. Свинското месо е категорично забранено за Грейхаунд, както и овнешкото, тъй като са прекалено мазни. Препоръчва се Грейхаунд да се храни с пилешко, заешко, телешко месо и дивеч, като може да му се дава съвсем леко термично обработено.

Различни видове субпродукти, с изключение на свинските и овнешките, могат да допълват менюто на Грейхаунд. Попарени и охладени овесени ядки, различни видове зеленчуци и плодове, твърдо сварени яйца, кисело мляко и извара могат да допълнят менюто на Грейхаунд. Не давайте на Грейхаунд прясно мляко, сладки и солени храни, пушени меса, мазни и пикантни храни, тестени изделия, прекалено горещи и прекалено студени храни. Не се препоръчва да храните Грейхаунд с риба.

Заболявания на Грейхаунд

Грейхаунд

Грейхаунд е податлив на артрит и ревматизъм. Кучетата от тази порода понякога страдат от хипотиреоидизъм, а също така от различни видове кучешки алергии. Грейхаунд може да има нетърпимост към анестезия, което е много голям проблем при нужда от операция. Грейхаунд е податлив към кучешки заболявания на очите и към ушни инфекции. Някои представители на породата Грейхаунд не могат да понесат добре хапчетата срещу вътрешни паразити, което затруднява обезпаразитяването им. Грейхаунд може да страда от превъртане на стомаха, затова не позволявайте на любимеца си да тича поне два часа след като се е нахранил обилно.

Любопитни факти за Грейхаунд

Дори когато не тича, Грейхаунд върви забързано. Кучето от тази порода винаги върви с високо вдигната глава. Грейхаунд е перфектно куче за семейства с деца, защото много обичат да играят с хлапетата и не съществува и най-малката опасност да ги наранят.

Грейхаунд ще се грижи за малките деца като куче-бавачка и ще ги охранява от непознати, така че спокойно можете да оставите любимеца си с малчуганите. Грейхаунд се държи сдържано с непознати хора, без обаче да проявява кучешка агресия. Грейхаунд толкова обича да е навън, че с радост ще излиза в дъжд и сняг, за да може да потича на воля. Атмосферните условия не са важни за кучетата от тази порода, по-важно за тях е да могат да изразходват енергията си.

Недостатъци на Грейхаунд

Грейхаунд трудно ще се научи да се разбира с котки и ако това може да се случи, то само при условие, че кучето е израснало заедно с котката. Грейхаунд са много чувствителни към някои видове лекарства и могат да получат алергичен шок. Затова е добре ветеринарният лекар, който наблюдава кучето, да следи реакцията му към различните лекарства и да откри към кое е алергично кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest