Къпане на котката

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466

Съдържание:

Къпане на котка

Котките са едни от най-чистите животни. Самопочистването за тях е неделима част от ежедневието. Въпреки това, едно облизване не може да се сравнява с къпането. То се налага, ако котката стои в дома или когато е нацапана. Процесът изисква да се следват няколко правила.

Как се къпе котка

Преди да започнете с къпането на котката, всичко необходимо за него трябва да ви е под ръка. Напълнете мивката – така животното ще е по-спокойно, отколкото ако го поставите под течаща вода. Температурата ѝ трябва да е колкото тази на тялото на животното.

Винаги използвайте специален шампоан за котки. Всички други продукти, дори най-деликатните човешки шампоани, могат да бъдат прекалено изсушаващи и дразнещи за кожата на животното. Добавете избрания шампоан във водата предварително. Това му позволява да проникне по-леко в сухата козина.

За да се чувства по-сигурна по време на къпането, поставете кърпа на дъното на мивката, в която котката ще се хване с нокти. Това ѝ дава основа и я прави по-спокойна.

Котката се къпе едва 4 часа след последното ѝ хранене. Не потапяйте животното във водата с пълен стомах.

Подсушаване на котка

Повечето котки ненавиждат водата. Те изпитват неистов ужас, особено при първата баня. За да я предразположите, отнасяйте се нежно и внимателно. След като бавно я положите в мивката, започнете къпането на котката от опашката. Това ѝ дава допълнително време докато свикне. Цялата космена покривка се намокря постепенно до врата. Главата се мие отделно.

Повечето котки не обичат пръскащия душ. За изплакването и добавянето на вода, използвайте чаша. Ако все пак използвате душа, то го дръжте максимално близко до тялото на животното.

Изплакването на котката от шампоана трябва да се повтаря толкова пъти, колкото е нужно. Трябва да сте сигурни, че целият шампоан е отмит. Дори тогава, изплакнете още веднъж. Ако по козината ѝ остане шампоан, той може да причини възпаления, да изсуши кожата, или да попадне в устата ѝ.

За да не остане котката с негативно впечатление от къпането, то през цялото време ѝ предлагайте лакомства. Така, тя ще се научи да свързва банята с нещо хубаво, и следващия път ще е по-склонна да се подложи на него.

Веднага след като извадите котката от водата, я подсушете с хавлия. Мократа козина на котката бързо ще намали телесната температура на животното и е важно да не настине.

Добре е да използвате няколко кърпи, старателно изтъркване и четкане до изсъхване. При дългокосместите котки може да заложите и на сешоар, след което следва и старателно разресване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest