Корги Пембрук

Нина 2Нина 2
Новак
345197
Корги Пембрук
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Корги Пембрук е прочуто с добрия си характер, а веселата му муцунка винаги подобрява настроението на всички, които го видят. Ако искате верен приятел и весел компаньон, който винаги е готов да ви покаже колко ви обича, Корги Пембрук е идеалната порода за тази цел.

История на Корги Пембрук

Корги Пембрук, често наричано и Уелско Корги Пембрук, е много стара английска порода. Според специалисти по породата Корги Пембрук, всички разновидности на Коргитата са пристигнали в Уелс заедно с келтските племена. Въпреки малките си габарити Уелското Корги Пембрук е служебно куче – то е помагало векове наред за опазването на стадата от едри копитни животни. Корги Пембрук, както и близката до него порода Корги Кардиган, са насочвали в правилната посока крави и бикове, като са ги хапели по краката, без при това да пострадат от копитата им благодарение на ниския си ръст.

Според специалисти по изследване на историята на породата Корги Пембрук се е появило доста след Корги Кардиган. Корги Пембрук се е появила благодарение на кръстоски на Коргита с шпицове. През 1934 година е приет стандарт, според който Корги Кардиган и Корги Пембрук са две различни породи. По това време се взима и решението, че опашката на Корги Пембрук трябва да се купира. Въпреки това в Западна Европа има много представители на породата, които са с дълги опашки.

Стандарт на Корги Пембрук

Мъжкарите от породата Уелско Корги Пембрук достигат до 30 сантиметра височина и тежат до 14 килограма. Женските са малко по-фини и с един-два сантиметра по-ниски. Много често Корги Пембрук се раждат с къси опашки и не се налага те да се купират. Тялото на Корги Пембрук е издължено и стеснено, но не толкова, колкото на Корги Кардиган. Главата на Корги Пембрук е доста едра, с големи изправени уши с триъгълна форма, които са със заоблени краища.

Главата на Корги Пембрук е доста по-малка в сравнение с тази на Корги Кардиган. Очите на Корги Пембрук винаги са тъмнокафяви, синият цвят не се допуска. Гръдният кош на Корги Пембрук е масивен, крайниците са едри, но много къси. Корги Пембрук е с козина, която е в златист цвят, с бели петна. Тя може да е също така рижава или трицветна – с черни, рижави и бели петна. Някои представители на породата са черно-рижави, но това се среща много рядко.

Грижи за Корги Пембрук

Кученце Корги Пембрук

Корги Пембрук е активно куче, което има нужда от солидни физически натоварвания, ако живее в апартамент. Корги Пембрук винаги иска да играе със стопанина си, така че той не бива да пренебрегва желанията на любимеца си, ако не иска той да страда. Ако не получава необходимото физическо натоварване, от което има нужда, Корги Пембрук може да качи излишни килограми, както и да стане пасивно и тъжно куче. Не се препоръчва Корги Пембрук да бъде принуждавано да играе така, че да му се налага да скача нагоре или да скача отвисоко надолу, тъй като това може да се отрази зле върху гръбнака и крайниците му.

Корги Пембрук ще се чувства перфектно, ако живее в къща с двор, за да може по цял ден да тича на воля. Ако живее в апартамент, трябва да му се дава възможност да потича и без повод от време на време. Козината на Корги Пембрук лесно се поддържа - достатъчно е два пъти седмично да я сресвате или да я минавате с мокра кърпа, за да отстраните излишните мъртви косъмчета. Следете състоянието на очите и ушите на Корги Пембрук, за да избегнете развитието на инфекции.

Обучение на Корги Пембрук

Корги Пембрук е много умно куче и лесно се поддава на обучение. Въпреки това е възможно то да прояви известен инат по време на обучението, но не се препоръчва да се прилагат физически наказания при нежелание от страна на Корги Пембрук да изпълнява команди в определен момент. Корги Пембрук схваща как да изпълнява дадена команда още от първия или втория път, но в началото може да не поиска да ги изпълнява стриктно.

С твърд, но приятелски подход, съчетан с погалване, похвала и лакомство, Корги Пембрук се превръща в перфектен изпълнител на всяка команда. Кучета от породата Корги Пембрук редовно заемат първите места в състезания по фристайл. Те са в състояние да изпълняват номера, близки до тези на цирковите кучета. Те са и перфектните кучета за аджилити - спорт, при който преодоляват препятствия. За Корги Пембрук тези препятствия трябва да са възможно най-ниски, за да не пострада гръбнака им.

Хранене на Корги Пембрук

Корги Пембрук имат нужда от храна, която да поддържа в добро състояние мускулатурата им. Може да праните Корги Пембрук с висококачествени консерви за кучета или сухи храни, а може да изберете и натурални продукти за менюто му. В случай, че сте решили да го храните с натурални продукти, трябва да сте наясно, че пилешкото месо е абсолютно противопоказно на кучетата от породата Корги Пембрук. Прясното мляко, солените, сладките, тестените и пикантните храни също не се препоръчват за Корги Пембрук. Желателно е около половината от менюто на Корги Пембрук да е съставено от месо - телешко, заешко или агнешко. Можете да допълвате менюто на Корги Пембрук със зеленчуци, плодове, зърнени храни, кисело мляко, твърдо сварени яйца.

Куче Корги Пембрук

Заболявания на Корги Пембрук

Уелското Корги Пембрук не е податливо на наследствени заболявания, но въпреки това трябва да се внимава за две неща – теглото му и състоянието на ушите му. Корги Пембрук може да страда от ушни инфекции, а при увеличаване на теглото вследствие на прехранване, може да страда от травми на гръбнака. Женските от породата Корги Пембрук често имат проблеми при раждането, така че се препоръчва появата на кученцата на бял свят да се проследи от ветеринар. Корги Пембрук са склонни към затлъстяване, затова трябва да се внимава колко кучешка храна им се дава.

Любопитни факти за Корги Пембрук

Уелското Корги Пембрук е доста по-активно и по-игриво от Корги Кардиган. Кучетата от породата Уелско Корги са популярни в цял свят и са любимци на много известни личности. Сред прочутите стопани на Коргита е английската кралица Елизабет Втора, която отглежда кучета от тази порода. Тя има също така и две кучета от породата Дорги – това е смесена порода, получена в резултата на кръстоската на Корги и Дакел.

Корги Пембрук е много подходяща порода за семейства с малки деца, тъй като дребните овчарки винаги са готови да играят с хлапетата и никога няма да се опитат да ги наранят. Корги Пембрук се грижи за децата като бавачка и винаги е готово да ги защити, въпреки малкия си размер. Уелското Корги Пембрук е весело и винаги изпълнено с оптимизъм куче. Това е домашен любимец, който е напълно предан на семейството си.

Корги Пембрук издава най-разнообразни звуци, за да показва настроението си. То скимти, вие, похърква и грухти, за да покаже какво иска. Корги Пембрук е много емоционално, за

разлика от доста по-сдържаното Корги Кардиган.

Кучетата от порода Корги Пембрук се разбират добре с други кучета и домашни любимци, но само ако са израснали заедно с тях.

Корги Пембрук много обича звука на човешкия смях, защото го възприема като одобрение за поведението си. Корги Пембрук не понася виковете, затова ако мислите, че ще постигнете нещо, като се карате на висок тон на любимеца си, грешите. Защитната реакция на Корги Пембрук в такива случаи е просто да игнорира виковете ви. Корги Пембрук много обича да плува, така че ще се чувства много добре, ако му дадете тази възможност.

Недостатъци на Корги Пембрук

Ако не са възпитани правилно от малки, кучетата от породата Корги Пембрук може да се опитат да доминират над стопанина си.

Тъй като породата е била специализирана в грижи за стада, Корги Пембрук има склонност да кара всички да се събират в групи. Затова още докато е малко, Корги Пембрук се опитва да хапе стопаните си за глезените, за да ги насочва в желаната от него посока. Тази склонност може да бъде преодоляна с необходимото обучение.

Корги Пембрук не обичат непознатите хора и въпреки малкия си размер се държат като пазачи. Ако живеят на двор, те постоянно ще лаят по всеки, който минава. Някои мъжкари от породата Корги Пембрук могат да проявят агресия, докато се опитват да защитят собствеността на стопанина си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest