Корги Кардиган

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Корги Кардиган

Породата Корги е една от най-популярните в света. Това са умни кучета, които винаги са в добро настроение. Корги е представлявана от две разновидности, които се смятат за отделни породи – това са Корги Кардиган и Корги Пембрук.

История на Корги Кардиган

Корги Кардиган, известно и като Уелско Корги Кардиган, е една от най-древните породи английски кучета. Тя произхожда от Уелс и въпреки че е дребно куче, Корги Кардиган се е изявявало като страхотен помощник на овчарите в Англия.

Късите лапи помагали на Корги Кардиган да насочва стадата крави в желаната посока, като ги хапе за краката, без да получава болезнени удари с копита. Заради ниския си ръст Корги Кардиган минавало под корема на кравата, без да пострада от ритниците й. Смята се, че Корги Кардиган е плод от кръстоската на прародителите на всички Коргита и дакели. Въпреки вечно щастливата си физиономия, благодарение на която е популярно в цял свят, Уелското Корги Кардиган е много добър ловец и като цяло е служебно, а не декоративно куче.

В Уелс Коргитата се появили благодарение на келтите, но прародителите на съвременните представители на породата са били доста по-едри. Първите писмени документи, в които се споменава Уелско Корги, са от XI век. Според древна британска легенда Уелското Корги се е използвало от елфите, за да може да прекосяват големи разстояния. След време елфите решили да подарят кучетата си на хората, за да им служат. Затова в средата на гърба си Уелското Корги, независимо от вида си, има лека вдлъбнатина, като от седло. Въпреки популярността на породата, Уелското Корги не е имало официално признание и стандарт. Едва през 1892 година кучетата от тази порода били представени на изложение.

Стандарт на Корги Кардиган

Въпреки че външно Корги Кардиган и Корги Пембрук си приличат, те имат и редица разлики, заради което са разделени на отделни породи. Корги Кардиган е по-едро от Корги Пембрук. Корги Кардиган достигат до височина от 26 до 31 сантиметра. Мъжкарите от породата Корги Кардиган достигат до 17 килограма, а женските - до 15 килограма тегло. Корги Кардиган е със стеснена и леко наклонена задна част на тялото, стегнат корем и ниско разположена опашка.

Куче Корги Кардиган

Тя не се купира, за разлика от традицията при Корги Пембрук и е толкова дълга, че почти докосва земята. Главата на Корги Кардиган е доста масивна, с големи изправени триъгълни уши. Те са раздалечени на разстояние около 9 сантиметра едно от друго. Крайниците на Корги Кардиган са масивни и доста къси, но с много добре развита мускулатура. Гръдният кош е много добре развит. Козината на опашката и около врата на Корги Кардиган е по-дълга, отколкото по тялото и крайниците. Цветът на козината на Корги Кардиган варира - допустими са тигрови шарки, рижав, трицветен, мраморен, черен и сребрист. Цветът на очите може да е кафяв или син. Често гърдите и лапите на Корги Кардиган са чисто бели, независимо от оцветяването на останалата част на тялото му.

Грижи за Корги Кардиган

Въпреки че изглежда като стайно куче, Корги Кардиган е служебна порода и този факт не бива да се пренебрегва. Корги Кардиган има нужда от редовни разходки и възможност да потича, както и от много игри със стопанина си. Корги Кардиган е весело куче, което винаги е готово за игри и може да тъгува, ако не получава необходимото внимание от своя стопанин. Корги Кардиган може да се отглежда както в апартамент, така и в къща с двор. Козината на Корги Кардиган има нужда от разресване един-два пъти седмично. Не се препоръчва да къпете Корги Кардиган повече от един-два пъти в годината. Редовно проверявайте ушите на Корги Кардиган, защото са склонни към развитие на инфекции.

Обучение на Корги Кардиган

Корги Кардиган е дисциплинирано и много интелигентно куче. То лесно може да бъде научено да изпълнява различни команди. Въпреки това може да прояви известен инат по време на обучението, затова трябва да се подходи внимателно, то твърдо. Корги Кардиган е много любопитно куче, което развива интелекта му. То изучава всеки детайл от всеки предмет, което според специалистите развива и паметта му. Корги Кардиган лесно ще се научи да открива предмети.

Хранене на Корги Кардиган

Можете да храните Корги Кардиган с висококачествени консерви или сухи храни за кучета или с натурални продукти. Корги Кардиган има доста сериозен апетит и е склонно към преяждане, така че трябва да внимавате колко храна давате на любимеца си. В никакъв случай не трябва да се дава мазна храна на Корги Кардиган. Над 40 процента от менюто на Корги Кардиган трябва да е съставено от месо, като се препоръчва само телешко и заешко. Пилешкото месо е абсолютно забранено за кучетата от породата Корги Кардиган.

Леките бульони, зеленчуци и плодове е добре да допълват менюто на Корги Кардиган. Моркови, чушки, печени тиквички, сварен ориз и елда, попарени овесени ядки, кисело мляко, твърдо сварени яйца са полезни за Корги Кардиган. Някои представители на породата с удоволствие хапват сварена и обезкостена немазна риба. Не се препоръчва да храните Корги Кардиган с прекалено горещи или прекалено студени храни, с пикантно и сладко, с тестени и захарни изделия, с прясно мляко, солени храни и пушени меса.

Заболявания на Корги Кардиган

Корги Кардиган е склонно към качване на излишни килограми. При наднормено тегло Корги Кардиган страда от различни заболявания на гръбнака, който буквално провисва от тежестта на корема. Корги Кардиган не страда от генетично обусловени болести, но е склонен към инфекции на ушите.

Любопитни факти за Корги Кардиган

Интересен факт е, че Корги Кардиган е едно от най-малките по размер овчарки сред всички породи овчарки в света. Интересен факт е, че въпреки че се делят на две породи – Корги Кардиган и Корги Пембрук, и двете породи Коргита произлизат от графство Кардиган в Уелс. В превод от местния диалект Корги означава джудже.

Порода Корги Кардиган

Кучетата от породата Корги открай време са любими на британското кралско семейство. Още през 1933 година английският крал Джордж VI подарил на дъщерите си няколко от миловидните малки овчарки. Оттогава се превърнало в традиция да се отглеждат цели династии Коргита.

Кралица Елизабет Втора постоянно е съпровождана от своите Коргита по време на разходките си и дори по време на официалните церемонии. На откриването на XXX Олимпийски игри в Лондон през 2012 година английската кралица се появи с част от любимците си. Кралицата не разрешава да се продават малките кученца, които се раждат от кръстосването на нейните любимци, а ги подарява на приближени. Eлизабет Втора смята своите Коргита за част от семейството и по време на коледните празници закача над камината чорапчета с подаръци за всяко куче.

Корги Кардиган има страхотен интелект. Корги Кардиган винаги е наясно с настроението на стопанина си и не се натрапва в неподходящ момент, а изчаква когато стопанинът му е в настроение за игри с него.

Корги Кардиган е адаптивно куче и лесно се приспособява към различни обстоятелства и начин на живот. Корги Кардиган никога не се обижда на стопанина си, нито пък може да изпадне в депресия, ако не му хареса отношението на стопанина му към него. Заради вечния си оптимизъм Корги Кардиган са били използвани дълго време от пътуващите циркови артисти в Англия.

Корги Кардиган обича да е в центъра на вниманието. Характерната за Корги Кардиган усмивка никога не слиза от муцуната му. Корги Кардиган общува с представителите на породата си с най-различни звуци. Кучетата от тази порода грухтят лекичко, вият и скимтят, когато искат да изразят емоцията си.

Корги Кардиган не се възприемат като декоративни кученца, те имат собствено достойнство и не понасят снизходителното отношение. Въпреки че са работели векове наред като овчарски кучета и са служебна порода, Корги Кардиган не могат да бъдат пазачи, тъй като агресията им е напълно чужда.

Корги Кардиган никога няма да започне конфликт с друго куче, но ако бъде нападнато, няма да стои безучастно, а ще се защити. Корги Кардиган приема едрите породи кучета като равни и не се страхува от тях, а се опитва да се сприятели с тях. Корги Кардиган е много добро следово куче, тъй като има много добре развито обоняние. Корги Кардиган и Корги Пембрук се различават по емоционалността си - Корги Кордиган е по-сдържано куче, а Корги Пембрук е по-емоционално.

Недостатъци на Корги Кардиган

Корги Кардиган може да се опита да доминира над стопанина си, ако не е обучено от малко да се съобразява с лидерската роля на собственика си. Въпреки малкия си размер и добрия си характер Корги Кардиган е куче, което може да се опита да защити стопанина си, ако прецени, че той е застрашен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest