Miau.bg»Статии»Живини»Учени: В сутрешното пеене на петлите има йерархия

Учени: В сутрешното пеене на петлите има йерархия

Пеещ Петел

Според учени от университета в Токио в сутрешното пеене на петлите има строго регламентирана йерархия, съобщава научното списание Сайънтифик Рипортс. Резултатите от изследването на японските специалисти бе публикувано в научния журнал Кърънт Байолоджи.

Предишни проучвания установиха, че пеенето на петлите се регулира от вътрешен биологичен часовник на птиците. Отделно от това е известно, че животът на птиците протича при спазването на строга йерархия. Тя се изразява по различни начини.

Най-простият пример е редът, по който стадните птици се хранят, както и с това, че птиците, които се намират по-високо в социалната стълбица, могат да кълват стоящите по-долу.

Петлите имат по-висок социален рейтинг от кокошките. Те винаги се хранят първи, а отделно от това могат да контролират отделните членове на стадото си.

В изследването си японските учени са наблюдавали група пернати, в която имало двадесет кокошки и четири петела.

По време на проучването си експертите успели да установят, че петелът, който е най-високо в йерархията, винаги пее пръв в ранните сутрешни часове. В зависимост от мястото в йерархията пеят по ред вторият, третият и четвъртият.

Петел

Учените са открили също така, че ако мястото на върха на йерархичната стълбица бъде овакантено, то веднага бива заемано, включително правото да пее пръв, от петела, който стои на по-долното стъпало.

Йерархията се наблюдава при животинските видове, които водят стаден начин на живот. При тях всеки отделен индивид има определена роля и място в стълбицата.

Положението на едно животно в йерархията зависи от неговите размери, сила и опит. Преимуществото на йерархията се състои в това, че тя намалява агресията между индивидите, свързана с разпределението на храната, търсенето на полов партньор или места за отглеждане на потомство.

При кокошките йерархичната структура е линейна и е известна с израза ред на кълване. В този ред кокошката, която кълве всички останали, се означава като алфа индивид.

Следващата кокошка в йерархията се означава като бета и т.н. Индивидът, когото кълват всички останали кокошки, се нарича омега.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest