miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Ставни проблеми при котките

Ставни проблеми при котките

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54698
Котка при ветеринар
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Ставните проблеми при котките се изразяват под формата на артрит. Това е най-често срещаното заболяване, което засяга тези животни в напреднала възраст. Артритът причинява на котката хронични болки, които оказват вредно влияние върху здравето и живота.

Артритът е дегенеративно заболяване на ставите. Проявява се, когато една или повече ставни връзки станат нестабилни. Това пречи на свързаните с нея кости да се движат.

Артритът при котките може да засегне повече от една става. Той притича в остри и хронични форми. Вътрешната обвивка на ставата се възпалява и хрущялната тапицировка се разрушава. Това води до образуването на т.нар. „костни ерозии”. Костите се търкат една в друга, което става причина за хронични възпаления и болки.

Един от признаците на ставни проблеми при котката, е накуцването и забавянето на вървежа. Когато животното е свикнало да се движи навсякъде, но започне да обитава само едно място и видимо изпитва дискомфорт при движение, това е ясен симптом на артрит.

Тъй като котките са по-малко активни от други животни, симптомите при тях са по-трудно забележими. Заболелите животни обикновено започват да се изхождат извън мястото, отредено им за тоалетна.

Котка

Котката започва да се пощи на точно определено място, което най-вероятнo е източникът на болката. Всяко отклонение от нормалните навици може да е индикатор за проблем и следва да се проведе консултация с ветеринар.

Един от начините да предпазите животното от подобни ставни проблеми, е пълноценна храна. Котката трябва да се поддържа в здравословните норми на тегло. Това намалява стреса, който тялото прехвърля на ставите.

Така движенията на животното са напълно нормални. На пазара могат да се открият много храни за котки, базирани на специални лечебни диети, с богато съдържание на хранителни съставки, които укрепват костите и ставните връзки до сравнително добро ниво.

Храненето с подобни храни може да доведе до значителни подобрения на проблемите с подвижността. Ако животното изпитва непреодолими болки, следва да започнат да му се дават болкоуспокоителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest