miau.bg»Статии»Живини»Конете също изразяват чувства чрез мимики

Конете също изразяват чувства чрез мимики

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k809
Кон
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Конете са еднокопитни бозайници от семейство Коне, чиято височина при холката е между 40 и 175 сантиметра. Теглото на конете е вариращо и зависи от тяхната порода. Конете се отличават със здраво, мускулесто и хармонично развито тяло.

Съвременната анатомия на коня се дължи на множество еволюционни приспособления, появили с цел развиване на по-висока скорост, така че да могат по-лесно да се спасяват от преследващите ги настървени хищници.

Жребците се хранят с ръж, царевица, моркови, картофи, ябълки, круши и зелена трева и се срещат в цял свят. Тези факти за конете са пределно ясни на всеки, но наскоро изследователите откриха нещо любопитно за тези животни, което досега не беше известно на науката.

Оказва се, че конете са сред съществата, движещи най-много лицевите си мускули. Всъщност сред бозайниците жребците отстъпват по богатство на мимиките само на нас човеците, смятат американски и британски изследователи, цитирани от списание PLoS One.

Хранене на кон

Според учените хората могат да изразят малко под тридесет различни чувства посредством движенията на веждите, очите и устните си, като те могат да са и положителни и отрицателни. Любопитно е обаче, че конете също могат да демонстрират чувства с мускулите на устните, очите и ноздрите си.

За целите на своите изследвания специалистите направили видеозаписи, които запечатали лицевите движения на конете в естествената им среда. След това учените направили списък на всички възможни мимики, които били налице при атлетичните животни.

В крайна сметка авторите на изследването установили, че конете използват седемнадесет мимически движения. Това е само с една мимика повече от тази на кучетата, при които са налице шестнадесет мимики. При шимпанзетата пък са още по-малко-13 на брой.

По своето устройство муцуната на коня може и да не прилича особено на човешкото лице, но много от израженията на тези животни напомнят много на човешките мимики, смятат учените.

Новото изследване е ценно за науката, тъй като опровергава твърдението, че далечните от хората видове имат по-примитивни мимически движения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest