Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Ако котката сълзи

Ако котката сълзи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Котки

Едно от най-атрактивните неща в една котка са нейните очи. Те са различни по цвят и форма при различните породи. Здравите котешки очи са ясни, блестящи, без зачервявания и подувания. Един от най-честите проблеми при тях обаче е сълзенето. Факторите за него са разнородни. Причината за сълзенето на котешките очи може да бъде определена от типа на отделяния секрет.

Защо сълзят очите на котката?

Жълто-зеленикав секрет

Той се отделя като желе и представлява защитна реакция на тялото на животното към няколко състояния. Най-често срещаното от тях е котешкият грип. При него се възпаляват горните дихателни пътища - носът и гърлото. Съпътстващи симптоми са кихане, запушване, отделяне на секрет от носа и дори котешки конюнктивит. Лечението включва капки за очи и широкообхватни антибиотици.

Възпалението на клепача също причинява отделянето на жълто -зеленикав секрет при котките. Състоянието се нарича блефарит и е резултат от одрасквания и други ранички. Възпалението дразни котката и я кара да се чеше, следствие на което по клепачите се оформят корички и язви.

Третият възможен причинител на подобно отделяне на секрет от котешките очи, е възпалението на роговицата – кератит. Състоянието е типично за Персийска котка, Сиамска котка, Хималайска котка и Бирманска котка.

Воднист и прозрачен секрет

Състоянието протича без зачервяване. Наблюдава се обилно отделяне на воднист секрет от очите, най-често предизвикан от запушване на носно-слъзния канал, следствие на получени рани при сбиване с други котки.

Котешки очи

В повечето случаи обаче отделянето на подобен прозрачен секрет при котките е естествена реакция на тялото на животното. С него окото се почиства от навлезли вредни частици като прах, косъмчета и други подобни. В този случай сълзи само едното око. Въпреки че не е опасно, състоянието налага промивка. Когато сълзенето е придружено от кихане и сърбеж, то най вероятно е следствие на алергия.

Конюнктиватът при котките също е придружен от сълзене. При него безцветният и воднист секрет е в комбинация с подуване и зачервяване. Окото изглежда подпухнало, а кожата около него е силно удебелена и розово-червена.

Мокри петна под очите

Обилното сълзене може да доведе до мокри петна под очите на котките. Състоянието се нарича епифора и се получава, когато слъзните канали за оттичане са блокирани. Най-застрашени са плосконосите, дългокосмести породи котки като персийски и хималайски котки. Това е анатомична особеност, която може само да се ограничи, не и да се излекува напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest