miau.bg»Статии»Живини»Вдигат статуя на убития лъв Сесил

Вдигат статуя на убития лъв Сесил

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k809
Лъв

Убитият лъв със звезден статут Сесил, чиято драматична съдба, разчувства природозащитници от цял свят, ще бъден почетен с бронзова статуя, която ще се намира в началото на парка, който той обитаваше.

Фигурата, която ще бъде издигната в резервата в Зимбабве, ще увековечи всеобщия любимец, който беше застрелян от американски зъболекар. Проектът за статуята на животното вече е задвижен, а местните жители събират средства, за да я заплатят.

Сесил беше икона. Ето защо взехме решение, да увековечим неговия образ, заявиха природозащитници пред Би Би Си.

Статуята няма да е единственият израз на преклонения пред покойния лъв. Мнозина дори предложиха главата на Сесил да бъде сложена в стъклена витрина, но тази идея тепърва ще се обмисли по-добре.

Най-известният лъв в Зимбабве беше станал любимец на посетителите в резервата заради дружелюбния си характер. За жалост гривестият чаровник си отиде по особено драматичен начин. Припомняме, че американският зъболекар Уолтър Палмър заплати сумата от 55 хиляди долара, за да умъртви величествения хищник.

Според служителите в резервата Палмър е използвал нечестна техника, с която да се докопа до животното. Той и помощниците му са прилъгали Сесил със стръв от прясно убит дивеч. След като лъвът излязъл от защитената местност, той бил прострелян с лък, а по-късно доубит с пушка. Главата му е била отрязана като трофей.

Първоначално властите си мислеха, че звездата на Зимбабве е убита от испанец, но по-късно стана ясно, че отговорник за смъртта на лъва е зъболекар от САЩ. Новината за драматичната кончина на Сесил за нула време се разпространи из цял свят и хиляди недоволни хора заляха с обвинения стоматолога Уолтър Палмър.

Той опита да се оправдае, като заяви, че не е знаел за звездния статут на Сесил и много съжалява за това, което е извършил. Независимо от извиненията на американеца обаче неговата кариера беше съсипана и се наложи той да затвори кабинета си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest