Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Салуки (Персийска Хрътка)

Салуки (Персийска Хрътка)

Нина 2Нина 2
Новак
34513
Салуки (Персийска Хрътка)
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Салуки е много красиво куче със запомняща се външност. То е перфектен ловец и прекрасен компаньон. Салуки от векове е била смятана за дар от Аллах от мюсюлманите и те дори се обиждали, ако някой наричал любимеца им куче.

История на Салуки

Салуки е една от най-древните породи кучета в света. Мюсюлманите от векове смятали Салуки за чисто животно заради чистоплътните навици на тези красиви кучета. Бедуините били убедени, че Салуки им е подарена от Аллах и използвали хрътките за лов на зайци и газели. Те прибирали кучетата си в своите домове, а за да не се изморява Салуки, докато започне ловът, возели помощниците си на четири лапи на гърба на камила. За равни на Салуки се смятали само чистокръвните коне. По време на лов Салуки се ценяли много заради способността си дълго време да тичат много бързо заедно с коня на ловеца.

Ловът със Салуки е бил много специфичен. Той се е осъществявал съвместно със сокол и кон или камила. Ловецът-бедуин пускал сокола си, който започвал да кръжи и да търси плячка. След като ставало ясно, че соколът е намерил жертва, бедуинът пускал салуки, докато препускал, и кучето се спускало към плячката. Салуки хващала дивеча, но не го убивала, а търпеливо изчаквала ловецът да направи това. Друг метод за лов със Салуки е кучето да бъде пуснато от камилата или коня, когато ловецът наближи газела. Тогава той пускал хрътката върху газелата и тя успявала да я повали в движение.

Салуки била разпространена от векове във всички държави на Арабския полуостров. Кучета от тази порода са изобразявани на предмети от най-дълбока древност. Смята се, че Салуки е помагала на древните ловци още преди новата ера. Салуки е единствената порода куче, която имала право да спи в една шатра заедно със султана. Смята се, че Салуки е може би най-древната порода опитомени диви кучета. В Европа Салуки пристига благодарение на келтските племена и на древните римляни. През 1840 година кучетата от тази порода попадат в Англия и веднага стават известни като персийски грейхаунд. През 1923 годината породата била официално призната.

Салуки (Персийска Хрътка)

Стандарт на Салуки

Мъжкарите от породата Салуки достигат до 71 сантиметра височина и тежат до 30 килограма, женските са високи до 66 сантиметра и тежат до 25 килограма. Муцуната на Салуки е дълга и тясна, което дава специфичен аристократичен вид на кучетата от тази порода. Носът е черен или кафяв. Очите са с овална форма и са лешникови на цвят. Ушите са много дълги, покрити са с дълга, копринено мека козина, което придава специфичен вид на кучето от породата Салуки.

Шията е дълга и много мускулеста. Гръдният кош е много добре развит, коремът е леко хлътнал. Крайниците са дълги и мускулести. Опашката е дълга, с едри ресни. Козината е много мека и фина, с ресни по крайниците, допустими са ресни по гърлото. Съществува и гладкокосместа версия на Салуки, която е без украсяващите ресни и без дълга козина по ушите. Козината на Салуки може да е във всички цветове и нюанси – бял, кремав, рижав, златист, черен, сив, бял с рижави или черни петна. Недопустима е само тигровата шарка по козината.

Грижи за Салуки

Салуки има нужда от възможност постоянно да тича, затова не се препоръчва кучетата от тази порода да се отглеждат в апартамент. Тъй като ловният инстинкт на Салуки е силно развит, не се препоръчва кучето от тази порода да се разхожда без повод на места, където може да изскочи дребна животинка. Салуки ще се чувства много добре, ако се състезава с други кучета. Ако стопанинът на Салуки обича джогинга или кара колело, любимецът му ще се радва винаги да го придружава по време на активните му разходки.

Салуки има нужда от меко легло, на което да се разположи комфортно. Ако леглото на Салуки е твърдо, това може да предизвика образуване на мазоли на различни места по тялото на кучето и най-вече по лактите. Салуки има нужда да тича и да играе, това е задължително условие, за да бъде кучето здраво и щастливо. Игри, които имитират лова, са най-подходящи за куче от породата Салуки. Салуки има нужда от къпане веднъж в седмицата или веднъж на десетина дни, за да бъде козината й винаги перфектна. Препоръчва се използването на специален шампоан с балсам, подходящ за козината на кучетата.

Обучение на Салуки

Салуки е много умно куче, което може да бъде обучено само с помощта на добронамерен подход. Недопустимо е при обучението на Салуки да бъдат използвани по-твърди методи, тъй като кучетата от тази порода са много чувствителни и дори леко злопаметни. Ако се разсърдят на стопанина си, защото се е държал зле с тях, те могат да откажат да му се подчиняват дни наред и да не изпълняват команди, които вече отдавна са научили. Салуки трябва да чувства стопанина си като равен, а не като господар, за да изпълнява това, което се иска от нея. Трябва да се отчита и фактът, че Салуки страда от известна липса на внимание, докато е още кутре. Затова трябва да проявите разбиране, ако докато се опитвате да научите кучето си как да изпълнява нова команда, то се опитва да гледа нещо интересно през прозореца.

Салуки (Персийска Хрътка)

Хранене на Салуки

Може да храните Салуки както с висококачествени сухи храни и консерви, така и с натурални продукти. Ако прецените, че за вашия любимец са подходящи натуралните продукти, е добре повече от половината от менюто на Салуки да представлява месо, допълнено с месни субпродукти. Не се препоръчва Салуки да бъде хранена със свинско и овнешко месо.

Пилешко и пуешко месо, заешко, телешко, агнешко и дивеч са препоръчителни за кучетата от тази порода. Менюто на Салуки може да се допълва с различни видове зеленчуци и плодове, кисело мляко, твърдо сварени яйца, попарени овесени ядки. Не се препоръчва да давате на Салуки хляб и тестени изделия, както и прекалено гореща и прекалено студена храна. Също така не е добре да давате на Салуки прясно мляко, солено и пикантно, сладко и люто. Пушените меса също не се препоръчват за кучетата от тази порода.

Заболявания на Салуки

Салуки е здраво куче, но все пак е склонно към някои видове заболявания. Сред тях са различни видове заболявания на сърцето, хипотиреоидизъм, инфекции на ушите и очите. Салуки може да имат непоносимост към упойка, което е много неприятно, ако се налага оперативна намеса. Салуки може да пострада от превъртане на стомаха, ако направи резки движения, след като се нахрани обилно. За да предпазите Салуки от това, не позволявайте на кучето да тича поне два часа след като се нахрани добре.

Любопитни факти за Салуки

Салуки са добронамерени към всички членове на семейството, но винаги избират само един, към когото са най-силно привързани. Кучетата от тази порода са със сдържани емоции, но са много нежни и никога не досаждат. Въпреки че са много енергични, Салуки са спокойни по характер кучета.

Салуки е перфектен ловец и много добър пазач, който винаги ще информира стопанина си за приближаването на непознати. Салуки може да прояви известна доза агресия към непознати хора. Салуки могат да живеят с друго куче, но за предпочитане е да е от същата порода или поне да е хрътка. Салуки е много чувствително куче и при прекалено емоционални сцени в семейството то може да се превърне в нервно и да реагира неадекватно.

Салуки е като котка и постоянно се грижи за поддържане на перфектното състояние на козината си. В това отношение кучетата от тази порода се сравняват по чистоплътност с котките. Салуки не мирише никога, дори когато е с мокра козина. Салуки е умно и чувствително куче, което винаги е наясно в какво настроение е стопанинът му. Някои кучета от тази порода обичат музика и когато чуят дадена мелодия, се опитват да пеят, като издават особени виещи звуци. Салуки е издържлив бегач, той може да преследва плячката си в продължение на 5 километра, като поддържа непрекъсната скорост от 50 километра в час. На къси дистанции Салуки развива над 70 километра в час.

Недостатъци на Салуки

Ако отглеждате Салуки в къща с двор, е необходима висока ограда, тъй като кучетата от тази порода скачат много високо. Заради желанието си да разширят територията си те може да прескочат оградата и да се изгубят. Салуки е много независимо куче и може да прояви инат и дори да се опита да доминира над стопанина си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest