miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Унгарска овчарка

Унгарска овчарка

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Унгарска овчарска
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Унгарската овчарка, известна още като Комондор, е атрактивно куче, което привлича вниманието на ценителите. Това е доста рядка порода и малко хора по света могат да се похвалят, че са стопани на Унгарска овчарка.

История на Унгарска овчарка

Комондорът произлиза от древни тибетски овчарки, които са били докарани в Унгария. Тези големи космати кучета са били известни още от IX век и са помагали на овчарите, като са охранявали стадата от хищници и от крадци. Комондорите не били кръстосвани с местните овчарки, след като пристигнали в Унгария тъй като имали перфектни качества за охрана на домове и стада. През XV век Унгарските овчарки стават много популярни в Централна Азия. Тези големи кучета успяват да се справят със стадото и без помощта на овчарите.

В началото на XX век породата Унгарска овчарка е била призната от киноложките организации в цял свят и е бил утвърден стандартът на породата. Голяма част от Унгарските овчарки са били убити по време на Втората световна война. Когато германците, а след това руснаците се озовали в Унгария, се налагало да убият огромните овчарски кучета, които пазели къщите на местните хора, за да могат да превземат фермата или дома им. След края на войната породата е била възстановена с усилията на селекционери.

Стандарт на Унгарска овчарка

Мъжките представители на породата Унгарска овчарка достигат до 76 сантиметра височина и тежат от 36 до 50 килограма. Женските стават високи до 69 сантиметра и тежат между 30 и 50 килограма. Унгарската овчарка е едро куче с много добре развита мускулатура. Главата му е голяма, покрита е с дълга козина, която покрива бадемовидните му очи, които са тъмни на цвят. Носът на Унгарската овчарка е голям и черен. Тъмносивият или тъмнокафявият нос не е в стандарта на породата, но все пак се приема. Розовият нос е недопустим за породата. Устните са черни, челюстите са силни.

Ушите са клепнали, със заоблени краища и са доста дълги. Гръдният кош е много голям. Опашката на Унгарската овчарка е дълга, виси надолу, но краят ѝ е леко завит нагоре. Опашка, която се завива над гърба, се смята за отклонение от стандарта на породата. Крайниците са дълги и с добре развита мускулатура. Козината е плътна, дълга и гъста и е съставена от много фитили. Най-дълга е козината на задната част на тялото на Унгарската овчарка, там тя достига до 27 сантиметра дължина. Най-къса е козината по лапите, там тя достига до 11 сантиметра. Допустим е само бял цвят на козината.

Грижи за Унгарска овчарка

Комондорът може да живее в апартамент, ако му се осигурява достатъчно време за разходки. Перфектно за него е обаче, ако живее на двор, където може по цял ден да тича и да лае на воля. Козината на Унгарската овчарка има нужда от грижи, за да се запази белият ѝ цвят и да няма мръсотии и паразити. Козината на Комондора не се разресва, но всеки фитил трябва да се почиства от мръсотия и от растения, които се закачат по време на разходка за козината на кучето.

Комондор

Къпането на Унгарската овчарка се прави само през лятото, тъй като козината на кучетата от тази порода съхне по няколко дни, докато не остане и капка влага в нея. Комондорът трябва да се разхожда само с повод, тъй като има опасност да прояви агресия към непознати или към други животни. Унгарската овчарка трябва да се разхожда не по-малко от 3 часа дневно, за да се чувства добре. Тя има нужда и от много игри, за да е щастлива, затова стопанинът ѝ трябва да отдели достатъчно време, за да играе с нея.

Комондорът се разбира много добре с деца и е готов да играе с тях с часове. Въпреки че е агресивно настроен към непознати, със стопанина си и семейството му Комондорът се държи като малко игриво кученце, което вечно е готово за нови приключения. Унгарската овчарка много обича да пътува, за нея не е важно къде ще отиде, стига да е със стопанина си.

Обучение на Унгарска овчарка

Унгарската овчарка може да бъде обучена лесно, защото е много интелигентна, но има нужда от стопанин с лидерски качества, за да му се подчинява. В противен случай Комондорът ще доминира над стопанина си и ще е труден за социализиране. Не се препоръчва куче от тази порода да се обучава от човек, който няма опит с Комондори. Добре е Унгарската овчарка да бъде социализирана от малка, тъй като е склонна към лошо отношение към непознати и при недостатъчно добро обучение може да се превърне в агресивна. Унгарската овчарка може да прояви инат по време на обучението, затова се препоръчва твърд, но неагресивен подход. Ако Унгарската овчарка се наказва физически по време на обучението, защото ще откаже да изпълнява команди за дълъг период от време.

Хранене на Унгарска овчарка

Можете да храните Унгарската овчарка с готови сухи храни или кучешки консерви от премиум клас, за да осигурите достатъчно необходими вещества за правилното развитие на кучето и за поддържане на красивата му козина и мускулатурата му. Препоръчва се да храните Унгарската овчарка два пъти дневно, за да не се получи превъртане на стомаха при по-резки движения от страна на животното след хранене. Затова е добре Унгарската овчарка да не се пуска да тича поне два часа след хранене. Можете да храните Унгарската овчарка с натурални продукти, като над 50 процента от менюто ѝ трябва да се състои от месо. Не се препоръчва Комондорът да се храни със свинско и овнешко месо.

Пилешкото, пуешкото, заешкото, телешкото и агнешкото са подходящи за Унгарската овчарка. Добре е в менюто на кучетата от тази порода да присъстват и термично обработени субпродукти. Унгарската овчарка обича едри телешки кокали, но не се препоръчва да ѝ се дават пилешки тръбни кокали, тъй като съществува опасност от разкъсване на червата на кучето. Менюто на Комондора може да се допълва с кисело мляко, нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, варени и сурови зеленчуци, попарени овесени ядки. Не се препоръчва да давате на Унгарската овчарка прясно мляко, пикантна и прекалено солена храна, тестени и сладки изделия, прекалено студени или прекалено топли храни.

Заболявания на Унгарска овчарка

Сред заболяванията, които са характерни за Унгарската овчарка, са тазобедрената дисплазия, обръщането на клепачите, подуване и превъртане на стомаха. Унгарската овчарка е склонна също така към инфекции на очите и на ушите, затова те редовно трябва да се проверяват, за да не се получат усложнения. Унгарската овчарка е склонна и към проблеми с храносмилателната система, така че трябва внимателно да подбирате храната на любимеца си.

Любопитни факти за Унгарска овчарка

Унгарски овчарки

Когато се роди малка Унгарска овчарка, козината ѝ е пухкава или на вълни. След деветия месец козината на Унгарската овчарка става на фитили.

Унгарската овчарка е скъпо куче, цената му се движи около 1500 долара, когато е все още двумесечно кутре. Унгарската овчарка е много смела и не се плаши да напада едри хищници като вълци и мечки.

Интересен факт е, че по време на любовния период мъжките представители на породата Унгарска овчарка не губят ума си по женските. Те продължават спокойно да работят със стадото и само от време на време се отдават на преследване на женска.

Създателят на Фейсбк Марк Зъкърбърг е собственик на Унгарска овчарка, която се казва Бийст. Любимецът на Зъкърбърг има своя страница във Фейсбук и стопанинът му постоянно радва феновете на Бийст с нови снимки.

Недостатъци на Унгарска овчарка

Сред недостатъците на Унгарската овчарка е, че е склонна към силен продължителен лай, което може да не се хареса на съседите. Комондорът може да прояви агресия към непознати, както и към други кучета. Не е подходящо Унгарската овчарка да се отглежда с други домашни любимци. Препоръчва се оградата на двора, където живее Унгарската овчарка, да е доста висока, защото кучетата от тази порода имат склонност към прескачане на огради с цел разширяване на територията си. Унгарската овчарка напада неочаквано, ако не е обучена както трябва от малка. Желанието на Комондора да защити семейството на стопанина си може да се превърне в проблем, тъй като кучето от тази порода може да възприема като заплаха всеки минувач.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest