С котка на почивка

Котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Всеки собственик на домашен любимец е наясно, че, да имаш пухкаво животинче вкъщи, не означава само забавление и радост – стопаните имат задължения към совите любимци. Всъщност, когато човек обича животните и е взел любимеца си с желание, тези задължения изобщо не са нещо неприятно или натоварващо.

Котката може да бъде научена на всичко, макар че се смята, че общо взето това животно си е егоист и вместо то да живее у вас, след време усещате, че вие живеете в дома му. Едно от малкото неща, които могат да притеснят стопаните на котка, е фактът, че тези мъркащи любимци не се разхождат така, както кучетата например. Това може да се превърне в проблем, когато дойде ред на почивката.

Най-накрая сте събрали необходимото за пълноценна почивка, шефът склони да ви даде няколко дни да си отдъхнете, всичко е перфектно, но какво да правите с домашния си любимец?

Дали да рискувате да вземете мъркащата котка с вас или да поемете друг риск и да я оставите у дома? Не е много ясно кой от двата риска е по-голям. Това, което трябва да имате предвид, ако сте склонили да си вземете котката да пътува с вас, е, че самото събиране на багажа на любимеца е еднакво важно с пътуването.

Съберете всичките ѝ неща – купичките, играчките, четката за козината и пр. Това безспорно е стрес за любимеца ви и е нужно да вземете всичко възможно, за да може на новото място писаната да се почувства у дома.

Клетка за котка

За да мине самото пътуване с котка добре, най-важно е да запознаете любимеца с клетката, в която ще го сложите ден-два предварително. Не е много желателно да слагате котето непосредствено преди тръгване, защото освен външната обстановка, от която ще се страхува, котето ще се стресира и от непознатата кутия, в която се намира.

Сложете в транспортната чанта нещо, което си е нейно – играчка, одеалце и т.н. Това ще осигури известно спокойствие по време на пътуването. Препоръчва се по време на пътуването да не ѝ се дава храна, за да не повърне.

Не забравяйте, че котките не обичат шума изобщо, затова ако пътувате с личен транспорт, осигурете на писаната максимален комфорт. Не е препоръчително да я пускате от клетката в колата. Що се отнася до мястото, на което ще почивате – най-важният въпрос е дали там се допускат котки.

Иначе самото писанче със сигурност ще свикне за няколко дни с мястото и вие отново ще се почувствате сякаш сте ѝ на гости. В някои хотели няма проблем с допускането на любимци – най-вероятно ще има някаква такса за котката.

Има обаче и такива места, където котки или кучета не се допускат. Като цяло в българските хотели не обичат да споменават гласно, че се допускат домашни любимци, затова се обадете и попитайте допълнително.

Има и редки случаи, в които котките се наслаждават на пътуването и различното прекарване. Ако вие обаче сте по-скоро в общия случай и вашата котка не е щастлива от подобни преживявания, най-добре я оставете у дома и дайте възможност на някой да я храни и пои, докато ви няма.

Ако пък не можете да пътувате с котката, вижте съвети при избор на гледач на животното или хотели за любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest