Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Черен Руски Териер

Черен Руски Териер

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Куче Черен Руски Териер

Черен Руски териер е служебно куче, което е селекционирано специално за пазач. Това е смело и наблюдателно куче, което е подходящо за опитни стопани. Без да проявява кучешка агресия, Черният Руски териер е перфектното куче за охрана.

История на Черен Руски Териер

Черният Руски териер е порода, създадена през четиридесетте години на миналия век в руския развъдник „Червена звезда”, като са били кръстосани няколко породи кучета. Сред тях са Ризеншнауцер, Ердел териер, Ротвайлер, Нюфаундленд, дог, Източноевропейска овчарка и Кавказка овчарка. Над 15 породи кучета са участвали в създаването на породата Черен Руски териер. Първите Черни Руски териери не можели да издават никакви звуци.

Това било в противоречие с работата им на охранители, за която били създадени. За да се преодолее този недостатък, били направени кръстоски с различни видове хрътки. Черният Руски териер бил създаден за военни цели и затова селекционерите успели да представят на света куче, което е едро, силно, непретенциозно, интелигентно, лесно поддаващо се на обучение и с известна доза агресия.

През 1957 година започнала продажбата на кученца от развъдника за Черни Руски териери. Породата все още не била съвършена, и се раждали кученца, които били сиви или златисти, както и с тигрови шарки. Постепенно цветът на козината бил ограничен само до черен и бил приет стандартът на породата.

Стандарт на Черен Руски Териер

Мъжкарите от породата Черен Руски териер достигат до 78 сантиметра височина и до 65 килограма тегло. Женските Черни Руски Териери достигат до 74 сантиметра височина и до 50 килограма тегло. Черният Руски териер се разделя на два типа, които се различават по външен вид. Единият тип е с изявен външен вид на териер. Кучетата са с квадратни муцуни, издължена и стеснена глава, силно изявени ъгли при ставите на крайниците.

Черен Руски Териер

Вторият тип е представен от мощни едри кучета с масивна костна система, силно развита мускулатура, много голям гръден кош и масивни лапи. И двата типа Черни Руски териери са с едри глави, които са със стесняващи се към носа муцуни, без при това да са подчертано заострени. Носът винаги е черен, както и цветът на козината. Мустаците и брадата на кучето превръщат муцуната в почти правоъгълна. Очите са овални и тъмни на цвят, челюстите са масивни. Основата на ушите е права, но самите уши провисват в основната си част.

Гръдният кош е масивен, крайниците са дълги, силни и мускулести. Опашката е доста дебела в основата си, но по традиция се купира. Козината е двупластова, като долният слой е по-мек и къс - той позволява на кучетата от тази порода лесно да се приспособяват към различни климатични условия. Горният слой козина е груб на пипане, с леко пречупване на всеки косъм, но без да има вълни и къдрици. Козината оформя добре подчертани вежди над очите на Черния Руски териер.

Грижи за Черен Руски Териер

Черният Руски териер изисква специфични грижи. Дългата му гъста козина има нужда от разресване през ден и почистване. Разресването на козината на Черния Руски териер трябва да се прави, като се започва от основата на космите.

За улесняване на разресването на козината му е добре да се използва малко количество балсам, който се разпръсква по повърхността й. Препоръчва се да се изрязва козината от ушите на Черния Руски териер, за да се избегнат ушни инфекции.

Между възглавничките на лапите на кучетата от тази порода също расте козина, която е добре да се подстригва, за да не се сплъстява, тъй като това може да доведе до затруднения при ходенето на кучето. Не се препоръчва къпането на Черния Руски териер да става по-често от веднъж на месец и половина. След като изкъпете кучето от тази порода, козината му трябва да изсъхне напълно, преди да бъде разресана.

Препоръчително е Черният Руски териер да се води на груминг, за да се оформя козината му правилно и да съответства на стандарта на породата. Добре е да се наблюдават очите на Черния Руски териер, за да се избегнат инфекции. Черният Руски териер има нужда от физическо натоварване и ако живее в апартамент, е добре редовно да бъде извеждан за дълги разходки. През зимата Черният Руски териер с удоволствие се въргаля и играе в снега. През топлите летни дни Черният Руски териер обича да плува. Черният Руски териер има нужда от много игри, които да развиват не само мускулатурата му, но също така и неговия интелект.

Обучение на Черен Руски Териер

Черният Руски териер достига зрялост едва на 2 години. Този факт трябва да се отчита при обучението на кучетата от тази порода. Черният Руски териер лесно се поддава на обучение, но тъй като в продължение на две години все още е кутре, могат да възникнат трудности по време на обучението му.

Порода Черен Руски Териер

Той разбира лесно командите, но често се случва да откаже да ги изпълнява, особено ако е все още малък. Препоръчва се Черният Руски териер да бъде обучаван с твърд подход, който обаче категорично изключва физически наказания. Просто трябва да се изисква от кучето да изпълнява командите, и е добре това да бъде съчетано с добра дума, погалване и лакомство.

Хранене на Черен Руски Териер

Черният Руски териер приема добре както сухите храни и консервите за кучета, така и храненето с натурални продукти. И при двата типа хранене трябва да сте наясно, че това е куче, което има нужда от висок процент протеини в менюто си.

Ако сте избрали натурални продукти за вашия любимец, не се препоръчва да му давате свинско месо. Пилешкото е допустимо, но по-добре е да го храните с телешко и говеждо месо, което е било леко обработено термично. Черният Руски териер обича риба, но за предпочитане е да му давате морска риба, която сте сварили и обезкостили.

Плодовете и особено ябълките са любими на Черния Руски териер. Твърдо сварени яйца, кисело мляко, нискомаслена извара, различни зеленчуци - сварени и сурови, се включват в менюто на Черния Руски териер. Може да му давате цели сурови моркови, които той обожава и обича да ги гризе като кокалчета.

Може да давате веднъж седмично овесени ядки, попарени с вряла вода и охладени. Не се препоръчва да храните Черния Руски териер с пикантни и солени храни, прясно мляко, мазни и сладки храни, тестени и захарни изделия, прекалено гореща и прекалено студена храна.

Заболявания на Черен Руски Териер

Черният Руски териер е много здраво куче. Все пак и той може да страда от някои заболявания, сред които са тазобедрената дисплазия, както и дисплазията на лакътната става. Черният Руски териер е склонен към инфекции на очите и ушите.

Любопитни факти за Черен Руски Териер

Интересен факт е, че Черният Руски Териер не лае, освен ако не смята да извести стопанина си за непознати, които приближават към дома. Кучетата от породата Черен Руски териер добре се разбират с деца, но ако ги познават още от времето, когато са били кутрета.

Черният Руски териер може добре да се разбира с други домашни любимци. Не се препоръчва кучетата от тази порода да живеят заедно с големи кучета, които са склонни към доминиране. Черният Руски териер предпочита да живее с по-дребни породи кучета и добре се разбира с котки, тъй като с тях не трябва да се бори за територия.

Черният Руски териер винаги заема отбранителна позиция, ако прецени, че има опасност за него или за стопанина му. Кучетата от тази порода много бързо се успокояват, ако преценят, че са сбъркали и опасност няма. Черният Руски териер е умно куче, което е с бързи реакции и може да взима самостоятелни решения в критични ситуации.

Черният Руски териер е куче, което иска винаги да е близо до стопанина си и семейството му. Той има нужда от контакт с хората и не се препоръчва да се държи на верига, ако живее в двор, защото може да стане прекалено агресивен или обратното - да лежи по цели дни и да изгуби желание за игри и дори за хранене.

Недостатъци на Черен Руски Териер

Черният Руски териер е склонен към доминиране, затова е добре още от пристигането му в къщата, когато е още малко кученце, да му се покаже, че стопанинът му е лидер.

Социализацията на Черния Руски териер е много важна и трябва да бъде направена още в ранна възраст, тъй като кучетата от тази порода са много подозрителни. В противен случай Черният Руски териер може да стане прекалено агресивен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest