miau.bg»Статии»Живини»Разкриха убиеца на лъва Сесил

Разкриха убиеца на лъва Сесил

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k753
Сафари
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Зъболекар от САЩ е обвинен в убийството на известният лъв Сесил, чийто живот приключи по особено жесток начин. След като новината, че стоматологът Уолтър Палмър е убил звездния хищник от резервата в Зимбабве, обществото се настрои остро срещу ловеца и неговата кариера претърпя истински крах, съобщават западни меди.

Наскоро стана ясно, че лъвът със звезден статут от резерват в Зимбабве е бил застрелян с лък, след което е доубит с пушка. После главата му е била отрязана като трофей.

Първоначално се смяташе, че убиецът на известния хищник е испанец, но в крайна сметка стана ясно, че на лъва е посегнал зъболекар от САЩ. Уолтър Палмър е заплатил сумата от почти 55 хиляди долара, за да умъртви величественото животно.

Само че радостта от улова на Палмър не трая дълго. След като новината, че американският зъболекар е убил емблемата на Зимбабве, се разнася, зъболекарският кабинет на мъжа много бързо бива затворен.

Лъв

По-късно е деактивирана и страницата на Палмър в социалните мрежи, след като тя бива залята от коментари на природозащитници и хора, негодуващи срещу безпричинно проявената жестокост към Сесил.

На свой ред зъболекарят почти се изкара жертва. Той зави, че изобщо не е имал представа за звездния статут на този лъв. Палмър дори настоява, че е бил измамен от организаторите на сафарито, според които всички документи били наред и стрелбата по Сесил била позволена. Говорител на стоматолога заяви, че Палмър е много разстроен от последвалите събития.

Същевременно обаче в интернет излязоха наяве и фотоси на ловуващия зъболекар, откъдето могат да се видят и други, отстреляни от него животни. Това буквално взриви потребителите в социалните мрежи и те решиха да създадат петицията Справедливост за убийството на лъва Сесил.

Гласа си за каузата вече са дали повече от 265 хиляди души. Природозащитниците умоляват Зимбабве да преустанови издаването на разрешителни за отстрелването на застрашени представители на животинския свят.

Вярно е, че африканските лъвове на този етап не са в списъка със защитените видове, но безспорно популацията им е доста занижена през последните години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest