Miau.bg»Статии»Живини»Спасиха щъркел, преди да падне от гнездото

Спасиха щъркел, преди да падне от гнездото

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Щъркели

Пореден инцидент с щъркел на електрически стълб. Неприятната случка е станала в село Морянци, община Крумовград. Прелетната птица се омотала в сезал около гнездото и увиснала от него. За щастие тя била спасена от екипи на електроразпределителното дружество в селото, информира Нова ТВ.

След като се оплел около гнездото си, щъркелът увиснал много близо до проводниците. Той обаче извадил късмет и на помощ му се притекли специалисти. Пострадалата птица била освободена от сезала, но се наложило да бъде откарана в РИОСВ-Хасково.

Птицата трябва да бъде транспортирана и до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, за да може да се възстанови напълно.

Както знаем, през лятото присъствието на бели щъркели в страна е най-силно. Обичайно те гнездят в райони с обработваеми площи, като изграждат гнездата си по дървета и сгради. Тъй като тези птици често гнездят по електрически стълбове, инцидентите с тях не са рядкост.

Преди около месец пострадаха и щъркели, гнездящи на електрически стълб в село Марикостиново, община Петрич. Двойка щъркели гнездели на обекта всяко лято, но този път обаче гнездото им се подпалило при възникнал пожар. В огъня изгоряха родителите, както и малките им.

Неприятен инцидент с щъркелово гнездо имаше в село Габер. В началото на пролетта единственото в населеното място убежище на дългокраки птици изгоря при късо съединение.

Множеството трагични случаи с прелетните птици наложи вземането на мерки от специалисти. Енергийна компания вече обезопаси редица щъркелови гнезда. За последните пет лета са поставени над 1350 специални платформи за гнезда по електрическите стълбове в югоизточните предели на страната.

Благодарение на тях гнезденето на птиците е значително по-безопасно. Сега природозащитниците се надяват, че предприетите мерки ще спомогнат за нарастването на броя на мигриращите птици, чиято популация спадна през последните десетилетия заради сериозната индустриализация, промените в земеделието, пресушването на блатата и враждебното поведение на хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest