miau.bg»Статии»Живини»Спасиха щъркел, преди да падне от гнездото

Спасиха щъркел, преди да падне от гнездото

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k836
Щъркели
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Пореден инцидент с щъркел на електрически стълб. Неприятната случка е станала в село Морянци, община Крумовград. Прелетната птица се омотала в сезал около гнездото и увиснала от него. За щастие тя била спасена от екипи на електроразпределителното дружество в селото, информира Нова ТВ.

След като се оплел около гнездото си, щъркелът увиснал много близо до проводниците. Той обаче извадил късмет и на помощ му се притекли специалисти. Пострадалата птица била освободена от сезала, но се наложило да бъде откарана в РИОСВ-Хасково.

Птицата трябва да бъде транспортирана и до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, за да може да се възстанови напълно.

Както знаем, през лятото присъствието на бели щъркели в страна е най-силно. Обичайно те гнездят в райони с обработваеми площи, като изграждат гнездата си по дървета и сгради. Тъй като тези птици често гнездят по електрически стълбове, инцидентите с тях не са рядкост.

Преди около месец пострадаха и щъркели, гнездящи на електрически стълб в село Марикостиново, община Петрич. Двойка щъркели гнездели на обекта всяко лято, но този път обаче гнездото им се подпалило при възникнал пожар. В огъня изгоряха родителите, както и малките им.

Неприятен инцидент с щъркелово гнездо имаше в село Габер. В началото на пролетта единственото в населеното място убежище на дългокраки птици изгоря при късо съединение.

Множеството трагични случаи с прелетните птици наложи вземането на мерки от специалисти. Енергийна компания вече обезопаси редица щъркелови гнезда. За последните пет лета са поставени над 1350 специални платформи за гнезда по електрическите стълбове в югоизточните предели на страната.

Благодарение на тях гнезденето на птиците е значително по-безопасно. Сега природозащитниците се надяват, че предприетите мерки ще спомогнат за нарастването на броя на мигриращите птици, чиято популация спадна през последните десетилетия заради сериозната индустриализация, промените в земеделието, пресушването на блатата и враждебното поведение на хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest