miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Когато кучето остарее

Когато кучето остарее

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54893
Старо куче
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Кучетата също като нас хората остаряват. Правилните грижи, редовните прегледи, правилното хранене и нестихващата загриженост могат да направят живота на възрастния ви приятел здрав и щастлив.

Това че кучето остарява, си личи по външния му вид, държанието и цялостното здравословно състояние. На колкото изглежда животното – на толкова се и чувства. Има няколко основни признака на стареене, както и насоки за това как промяната на възрастта се отразява на здравето на кучето.

С напредване на възрастта повечето кучета получават проблеми със зъбите и венците. Разклатените зъби и наранените венци пречат на задържането на храната и кучето започва да изпускат храна от устата си. Възможно е дори да отказва лакомства.

Друг ясен признак, че кучето ви вече е остаряло, са проблемите със слуха, ясно личащи си при липсата на реакция при произнасяне на името му, както и при подаване на гласови команди. Безпричинното лаене също.

Освен със слуха могат да се появят и определени проблеми със зрението. Съвсем нормално е по очите да се появят мъгливи, синкави петна, които не отслабват зрението. Мъгливото белезникаво образувание на пердето обаче може да доведе до слепота. Ветеринарът може да различи видовете петна.

При някои кучета се появяват определени проблеми с дишането - кашлица, трудности с дишането и умора. Те сочат за евентуални сърдечни проблеми.

Дебело куче

Остаряването си личи и по външният вид. Когато остарява, кожата на кучето изтънява, а еластичността се намалява. Животното често трябва да се проверява за подкожни бучки – те могат да са злокачествени образувания като рак, киста или тумор.

С напредване на годините кучето намалява своята жизненост и се уморява по-лесно. Старите кучета подремват по-често и стават лениви. Появяват се чувство на [скованост в ставите] на краката, бедрото или рамената, следствие на износване, резултат от стара контузия или признак на артрит.

Метаболизмът с напредване на възрастта също се намалява. Поради това повечето животни бавно и плавно надебеляват. Ако се наблюдава рязко покачване или сваляне на теглото, то това е признак за здравословен проблем и налага консултацията с ветеринар.

По презумпция по-едрите породи кучета започват да стареят по-рано от по-дребните. Най-големите като санбернар например са възрастни след 6-годишна възраст. Средно големите кучета се смятат за остарели между деветата или единадесетата си година.

Най-малките породи пък демонстрират старост едва след единадесетата си година. Разбира се, фактори като начин на живот, хранене и отглеждане също се отразяват върху продължителността на живота на кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest