Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Когато кучето остарее

Когато кучето остарее

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Старо куче

Кучетата също като нас хората остаряват. Правилните грижи за възрастно куче, редовните прегледи, правилното хранене и нестихващата загриженост могат да направят живота на възрастния ви приятел здрав и щастлив.

Това че кучето остарява, си личи по външния му вид, държанието и цялостното здравословно състояние. На колкото изглежда животното – на толкова се и чувства. Има няколко основни признака на стареене при кучето, както и насоки за това как промяната на възрастта се отразява на здравето на кучето.

Кои са признаците, че кучето остарява?

Дентални заболявания при кучето

С напредване на възрастта повечето кучета получават проблеми със зъбите и венците. Разклатените зъби и наранените венци пречат на задържането на храната и кучето започва да изпускат храна от устата си. Възможно е дори да отказва лакомства.

Кучето оглушава

Дебело куче

Друг ясен признак, че кучето ви е остаряло, са проблемите със слуха, ясно личащи си при липсата на реакция при произнасяне на името му, както и при подаване на гласови команди. Безпричинното лаене също.

Кучето не вижда

Освен със слуха могат да се появят и определени проблеми със зрението. Съвсем нормално е по очите да се появят мъгливи, синкави петна, които не отслабват зрението. Мъгливото белезникаво образувание на пердето обаче може да доведе до слепота. Ветеринарът може да различи видовете петна.

Кучето кашля

При някои кучета се появяват определени проблеми с дишането - кашлица, трудности с дишането и умора. Те сочат за евентуални сърдечни проблеми.

Промени във външния вид

Остаряването на кучето си личи и по външният вид. Когато остарява, кожата на кучето изтънява, а еластичността се намалява. Животното често трябва да се проверява за подкожни бучки – те могат да са злокачествени образувания като рак, киста или тумор.

Кучето спи повече

С напредване на годините кучето намалява своята жизненост и се уморява по-лесно. Старите кучета подремват по-често и стават лениви. Появяват се чувство на скованост в ставите на краката, бедрото или рамената, следствие на износване, резултат от стара контузия или признак на артрит.

Кучето напълнява

Метаболизмът с напредване на възрастта също се намалява. Поради това повечето животни бавно и плавно надебеляват. Ако се наблюдава рязко покачване или сваляне на теглото, то това е признак за здравословен проблем и налага консултацията с ветеринар.

По презумпция едрите породи кучета започват да стареят по-рано от по-дребните. Най-големите като санбернар например са възрастни след 6-годишна възраст. Средно големите кучета се смятат за остарели между деветата или единадесетата си година.

Най-малките породи пък демонстрират старост едва след единадесетата си година. Разбира се, фактори като начин на живот, хранене и отглеждане също се отразяват върху продължителността на живота на кучето.

Виж още: Грижи за старо куче

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest