miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да отглеждаме едновременно куче и котка

Как да отглеждаме едновременно куче и котка

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54893
Куче и котка
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
17.00 лв.
Виж ››

Отглеждането на куче и котка у дома може да е много забавно, стига животните да успеят да се спогодят. Стопанинът задължително трябва да подпомогне за това разбирателство между пале и писана.

Съжителството на куче и котка в един дом е сравнително лесно за постигане, стига да се следват няколко прости стъпки. От огромно значение е отношението на стопанина. Не трябва да оставяте животните сами да свикнат едно с друго. Това може да ги стресира и най-вероятно няма да проработи.

Запознаването на животните може да е доста опасно, най-вече за котката. По-големите кучета гледат на малкото коте като на плячка. Дори и да не са особено агресивни, кучетата могат да започнат да преследват котката, ако я видят да бяга из къщата. Това е в природата им. Поради това е добре процесът да протече с грижа и много търпение.

Ако имате котка и желаете да си вземете куче, то най-добре заложете на такова, което е живяло с други котки. По този начин то ще знае своето място и няма да притеснява котката и да навлиза в личното и пространство.

Вземете предвид и факта, че някои породи кучета са по-предразположени към съжителство с други животни.

Ако ли първо сте се сдобили с куче и желаете да си вземете котка, то е добре първо да обърнете внимание на възпитанието на кучето. То трябва да се приучи да ходи на каишка, както и да стои и да сяда.

Домашни любимци

В ранните етапи на въвеждането на котката в дома тя трябва да се допуска до малка част от къщата. Така тя ще приеме това пространство като свое и ще се чувства удобно, а кучето ще има възможност да свикне с новата миризма на котка.

В избраната стая трябва да се осигурят всички необходими на животното удобства - храна, вода и пясъчник. Добре е членовете на семействата да я посещават често, за да свикнат едни с други.

На котката ѝ трябват няколко дни в определената ѝ зона, преди да бъде официално представена. Кучето се слага на каишка и се въвежда в стаята. Животните трябва да се виждат, но не и да се доближават.

Не трябва да позволявате на кучето да подгони котката. Използвайте командите долу и седни, за да го накарате да стои мирно. Стойте в стаята достатъчно дълго, за да може котката да свикне с присъствието на кучето. Дори тя да не излезе от скривалището си, не насилвайте ситуацията. След тази първа среща на кучето и котката в дома и двете животни се награждават с лакомство.

В първите седмици на котката в дома е добре кучето да се държи на каишка. Постепенно увеличавайте времето, което животните прекарват заедно, като след това задължително ги награждавайте. Когато животните започнат да свикват едно с друго, свалете каишката на кучето.

Когато то спре да закача котката и тя се почувства сигурна и излезе на открито, значи задачата за помирение е постигната. Времето, което ще им е нужно да достигнат до това обаче, зависи от самите тях. Не трябва да се притискат и насилват. Веднъж станат ли приятели обаче, кучето и котката ще са такива до края на живота си.

Вижте също: Кои кучета се разбират с котки

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest