miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Гастрит при кучето

Гастрит при кучето

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54698
Куче при ветеринар
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Гастритът при кучето, за разлика от другите животни, се среща сравнително често. Най-засегнати са старите или съвсем младите кучета. Състоянието е следствие на повърхностно възпаление на стомашната лигавица, което нарушава моторно-секреторната ѝ функция.

Гастритът при кучето може да се появи внезапно - остър гастрит или да се развива бавно, с течение на времето - хроничен гастрит.

Състоянието във всеки случай води до чувство на гадене, лека до тежка болка в стомаха, в зависимост от естеството и степента на възпалението при животното.

Сред най-честите симптоми при кучешки гастрит, място намират загуба на апетит, апатия, летаргия и депресия при кучето. То постепенно отслабва и се изморява лесно.

Козината му губи своя блясък, а еластичността на кожата значително намалява. От устата на животното се носи лоша, сладникава миризма, тя често изсъхва, а лигавицата ѝ е покрита с гъста слуз.

В някои случаи, болните от гастрит кучета повръщат. При влошаване на състоянието се наблюдават висока отпадналост, залитане, нестабилна походка и други.

Изпражненията стават тъмни, спечени и покрити със слуз. Симптомите при кучето много наподобяват човешките симптоми при гастрит. Състоянието е изключително неприятно, като в по-тежките случаи може да е опасно за живота.

Острият и хроничен гастрит се характеризират със силно повръщане, под формата на пенлива жълта смес, като понякога в нея може да има и петънца кръв, както и силна коремна болка. Ако кучето има подобни симптоми, то незабавно трябва да бъде заведено на ветеринар.

Хранене на куче

Гастритът може да остане скрит и да измъчва кучето с месеци. С течение на времето, при животните настъпват анатомични увреждания на лигавицата на стомаха, които трудно могат да бъдат отстранени. Ако бъде открит навреме, етиологичните фактори от гастритът могат да бъдат премахнати навреме.

Всички кучета са предразположени към гастрит, независимо от пол и порода. Това се обуславя от факта, че те редовно се ровят в мръсотия, ядат развалена храна или поглъщат несмилаеми чужди тела.

В риск са и животните, които ядат животински изпражнения или растителна маса на регулярна основа. Малките породи страдат най-вече от хипертрофична гастропатия, като най-честият признак е повръщане до няколко часа след хранене.

Лечението на хроничния гастрит при кучето се изразява в диета и прием на определени медикаменти. На животното се правят изследвания, които да определят причините за заболяването на кучето.

Предписва се даването на лесно смилаема храна, която няма да дразни стомашната лигавица - млечни кремове, кашички, месни бульони и други. За успокоение на стомаха се препоръчват по 2 с.л. до 5 пъти дневно запарка от лайка, мента или джоджен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest