Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Най-допусканите грешки при хранене на котка

Най-допусканите грешки при хранене на котка

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Хранене на котка

На пръв поглед храненето на котката е лесно начинание. Истината обаче е, че елементарните пропуска и грешки в храненето водят до сериозни последици за здравето на домашния ви любимец.

Котките са интелигентни и доста претенциозни животни. Това се отнася и до храненето им. Те са много по-взискателни към храната си от другите животни.

По природа котките са месоядни животни. Правилното им хранене е от изключително значение за здравословното им състояние.

Котките трябва да се хранят с най-добрите храни. Ако се хранят с готови храни, то е добре да се избират най-качествените консерви. Ако ли ги храните с домашно приготвени храни, е добре да ги готвите.

Какви са грешките при хранене на котка?

Една от огромните грешки е даването на сурова храна на котката. Несготвеното месо и риба са източник на зараза и причиняват витаминен недостиг.

Някои хора смятат за нормално да хранят котката с кучешка храна. Истината е, че различните животни се нуждаят от различни хранителни вещества. Така например в кучешката храна липсват необходимите за котката полезни съставки като аминокиселината таурин например, необходими за нормалното развитие на организма ѝ.

Котките не обичат студена храна. Ако ѝ дадете котешка храна директно от хладилника, рискувате да не я докосне. Тя предпочита затоплена до стайна температура храна.

Котешки храни

Освен към самата храна котката е капризна и по отношение на съда, в който се слага тя. Той трябва да е чист. Освен това котето се смущава се от шум и от присъствието на чужди хора и животни. Липсата на необходимите условия и комфорт могат да попречат на нормалното ѝ хранене.

Същността на храната не трябва да се пренебрегва. Добре е овкусените храни да не превишават 20% от цялото съдържание на дневната доза. Освен това не са необходими витамини или други котешки добавки, за да бъде хранителният режим пълноценен. Правилният им режим им осигурява това по естествен път.

Изключително погрешно е да храним котката с остатъците от трапезата ни. Те са пълни с енергия, но бедни на полезни вещества. Тя може да получава 1–2 пъти седмично остатъци от трапезата и то след консумацията на основното меню.

Изключително погрешно е котката да се храни само с месо. В менюто ѝ задължително трябва да има качествена гранулирана котешка храна, за да се избегнат дентални проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest