miau.bg»Статии»Кучета»Булмастиф

Булмастиф

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Булмастиф
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Булмастифът е масивно куче, което е перфектно за пазач, а любовта и лоялността му към стопанина го правят перфектен компаньон. Булмастифът не може да понася липсата на внимание от страна на стопанина си.

История на Булмастиф

Булмастифът е служебно куче, неговата функция е най-вече охранителна. Кучетата от тази порода са охранявали диамантените рудници в Южна Африка и са всявали ужас във всеки, на който би му хрумнало да влезе без разрешение. Световноизвестният милиардер Джон Рокфелер имал Булмастиф, който охранявал огромното му имение. През XIX век Булмастифите се появяват в Англия. На практика тези кучета са кръстоска от Булдог и Мастиф, като целта е била да се засилят качествата и на двете породи и да се получи перфектното куче за охрана на ценно имущество. Идеята на създаването на Булмастифа била да се създаде куче, което да помага за опазването на горите от бракониери.

По това време в Англия законът предвиждал най-строго наказание за бракониерство и поради тази причина хванатите на местопрестъплението бракониери не позволявали на никой да ги доближи и стреляли по всички. Високата смъртност сред пазителите на горските масиви, убити от бракониери, изисквала верен помощник, който да се справя с подобни ситуации. Така се появил Булмастифът - смел и могъщ като Мастиф и упорит и целеустремен като Булдог. Булмастифът не вдигал шум, когато усещал приближаването на бракониер и го атакувал само по команда, дадена от горския.

Така била създадена новата порода, като кучетата били бързи и силни, но и доста свирепи. Първоначално Булмастифите нападали бракониерите и се опитвали да ги убият, затова отнело доста време, за да се овладее този проблем и кучетата да бъдат научени само да повалят врага. През 20-те години на ХХ век Булмастифът става популярно куче в САЩ. Атрактивният вид на Булмастифа му спечелва бързо симпатиите на холивудските режисьори, които да го ангажират в различни филми, като един от тях е "Роки" с участието на Силвестър Сталоун.

Стандарт на Булмастиф

Булмастифът има къса рижава, кафеникава или червеникава козина. Главата му е масивна, покрита с големи гънки. Муцуната му е черна, носът е оцветен в черно. Челюстите на Булмастиф са масивни, зъбите са едри. Булмастифът е куче с масивна костна структура и добре развита мускулатура. В Булмастифа се съчетават мощ и грациозност, тъй като въпреки че е масивно куче, Булмастифът се движи изящно като за такова едро тяло. Булмастифът има едра глава, с масивен квадратен череп. Муцуната е къса и широка.

Устните са едри, но не са провиснали. Очите на Булмастиф са тъмнокафяви или лешникови на цвят. Ушите са с триъгълна форма и обикновено са наклонени назад. Ушите са малки и са по-тъмни от основния цвят на козината на кучето. Шията на Булмастиф е много мускулеста, гръдният кош е добре развит. Гръбнакът е сравнително къс, което кара кучето да изглежда по-масивно и набито. Крайниците са мускулести, опашката е разположена високо и е широка в основата си, а в края е много тънка. Мъжките представители на породата Булмастиф достигат до 69 сантиметра височина. Мъжкарите достигат тегло около 60 килограма, женските са високи до 66 сантиметра и тежат до 54 килограма.

Булмастиф и Човек

Грижи за Булмастиф

Кучето от породата Булмастиф може да се отглежда лесно в апартамент, тъй като е сравнително мързеливо и няма нужда от прекалено голяма активност. Въпреки че изглежда много устойчив, Булмастифът не понася ниски температури, тъй като козината му е твърде тънка и не го предпазва от капризите на времето. Козината на Булмастиф няма нужда от много грижи, достатъчно е да я разресвате два пъти седмично.

В периода, когато Булмастиф сменя козината си, а това става само веднъж в годината, козината му трябва да се разресва всеки ден. Редовно проверявайте очите и ушите на Булмастифа, тъй като те може да пострадат от различни видове инфекции. Добре е да давате възможност на Булмастифа си да тича на воля от време на време, но на разходка го извеждайте винаги на повод, тъй като в желанието си да ви предпази от атаката на непознати той може да прояви агресия към тях, въпреки добродушния си характер.

Обучение на Булмастиф

Булмастифът е умно куче и лесно се научава да изпълнява команди, особено ако обучението започне в ранна възраст. Но трябва да имате предвид, че кучетата от тази порода са твърде самостоятелни и може да откажат, поне в началото, да се подчинят, за да видят кой ще бъде доминираща фигура в отношенията. Затова е добре да покажете на Булмастифа, че вие сте лидер в отношенията ви. Основното, на което трябва да научите Булмастиф, е да спира атаката по дадена от вас команда, тъй като това едро куче може да прояви агресия към непознати само защото е решило, че те ще ви атакуват.

Хранене на Булмастиф

Булмастифът може да се храни със суха храна или с консерви, които съдържат високо количество протеин, тъй като е необходим за поддържането на добрата мускулатура на кучето. Можете да храните Булмастиф и с натурални продукти. Трябва да сте наясно, че тъй като е едро куче, Булмастифът има нужда от сериозно количество храна. На ден Булмастифът изяжда около килограм и половина храна. Може да давате на Булмастиф месо, което е само леко попарено, а не сварено, както и различни субпродукти. Булмастифът има нужда от телешко или пилешко месо, но свинското не се препоръчва.

Може да давате на Булмастиф риба, ако преди това е термично обработена и обезкостена. Твърдо сварени яйца, кисело мляко и извара, попарени и охладени овесени ядки, плодове и зеленчуци, витамини и минерали допълват менюто на Булмастиф. Кучетата от тази порода обичат да гризат едри кокали, които са важни за здравето на зъбите им и за костната им система. Не трябва обаче да давате на Булмастиф тръбни кокали, тъй като те могат да повредят стомаха и червата на кучето и дори да доведат до фатален край. Недопустимо е да давате на Булмастиф прясно мляко, захарни изделия, тестени храни, сладки и солени храни, пушени меса, мазни сосове, останали от масата, както и прекалено студена и прекалено гореща храна.

Порода Булмастиф

Заболявания на Булмастиф

Булмастиф е доста здрава порода, но въпреки това може да боледува от някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са тазобедрената дисплазия, проблеми със стомаха, инфекции на ушите, катаракта и прогресивна атрофия на ретината. Важно е да не извеждате Булмастиф поне час и половина след хранене, за да не получи превъртане на стомаха, което може да завърши фатално за животното.

Любопитни факти за Булмастиф

Кучетата от породата Булмастиф са големи любители на децата и могат да отделят цялото си внимание на хлапетата. Булмастифът рядко лае, но ако това се наложи, всички ще разберат колко силен и респектиращ е лаят на кучето от тази порода. Обикновено реакцията на Булмастиф спрямо нападател е да го събори на земята и да го държи там, докато не получи разрешение от стопанина си да го остави намира.

Понякога в такива случаи Булмастифът може съвсем леко да ухапе, колкото да маркира, без да нанася каквато и да вреда освен повърхностно прищипване на кожата. Но ако Булмастифът се бори да спаси живота на стопаните си или поне мисли, че те са в смъртна опасност, той ще хапе с всички сили. Булмастифът е много смело куче, което обича стопанина си и семейството му почти до фанатизъм и е готов да даде живота си за тях. Когато не смята, че стопанинът му е сериозно застрашен, Булмастифът просто застава между него и нападателя, като се опитва по този начин да не позволи на другия човек да стигне до стопанина му.

Недостатъци на Булмастиф

Кучетата от породата Булмастиф не се разбират много добре с други кучета, особено ако са от същия пол. Те могат да проявят агресия към друго куче, затова е важно от малки да бъдат социализирани. Булмастифът не трябва да се оставя с малки деца без присъствието на възрастен, тъй като въпреки че няма да прояви агресия спрямо хлапетата, той може да ги нарани, докато се опитва да си играе с тях. Булмастифът просто няма да прецени силата и теглото си спрямо малкото дете. Булмастифът постоянно отделя слюнка и ако отглеждате в апартамент, е добре през няколко минути да подсушавате устните му.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за булмастиф.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest