Бултериер

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Бултериер

Бултериерът е куче, което привлича вниманието с външния си вид и е прочуто с това, че е създадено, за да побеждава в кучешки боеве. Бултериерът е перфектен домашен любимец, въпреки предразсъдъците за него.

История на Бултериер

Бултериерите са се появили благодарение на кръстосване на кучета от породата Бял Териер, която днес вече не съществува, и Английски Булдог. В работата по селекционирането на породата са участвали не само Териери и Булдози, но също така и Далматинци. Селекционерите са си поставили за цел да получат непобедим шампион в кучешките боеве, който би се изявил като истински кучешки гладиатор.

В продължение на години породата се е използвала за помощ при лов. През XVIII век в Англия едно от забавленията е било тълпата да гледа как кучета разкъсват едро животно, най-често мечка. При тези зрелища много често загивали кучета, но това се смятало за нормално по онова време. След като боевете на кучета били забранени, Бултериерът бил използван за лов на плъхове. През XIX век е започнала работата по подобряване на външния вид на кучетата от породата Бултериер.

Благодарение на атлетичното си телосложение и изключителната издържливост кучетата от породата Бултериер станали много популярни сред представителите на английския елит и сред аристократичните семейства. Те станали задължителни за преподавателите и студентите в Оксфорд, смятало се, че е престижно да имаш куче от тази порода. Английското кралско семейство и днес поддържа развъдник на чистокръвни Бултериери. Дълго време за породисти Бултериери са се признавали само кучетата с чисто бял цвят, но през първите години на ХХ век било взето решение да се допускат за развъждане и кучета, които имат петна с друг цвят.

Стандарт на Бултериер

Бултериерът е със запомняща се външност. Съществува мини версия на Бултериерите, която достига до 34 сантиметра височина и до 15 килограма тегло. Средният ръст на стандартния Бултериер е около 55 сантиметра. Той тежи около 35 килограма, но се срещат и по-едри екземпляри. Първоначално породата е замислена като чисто бяла, затова по-често се срещат бели Бултериери. Но освен тях са разпространени също така Бултериери с тигрова козина, с двуцетна или трицветна козина.

Бултериерът може да има петна по главата и в началото на шията. Не се гледа с добро око по време на кучешки изложби на Бултериер, който има петна по тялото. Трицветната козина е съчетание на черно, рижаво и бяло, други цветове не са допустими като комбинация. При всяко положение белият цвят трябва да е доминиращ. Главата на Бултериер е издължена, с мощен череп. Общият вид на главата е яйцевиден. Очите са тъмни на цвят и са много малки, с форма на триъгълник. Долната челюст е много масивна. Зъбите са едри и захапката е много силна. Костната система е масивна, крайниците са мускулести, лапите са едри. Опашката е дебела в основата си и към края се стеснява. Гръдният кош е масивен.

Грижи за Бултериер

Бултериерът се чувства добре, ако се отглежда в апартамент, но още по-добре е ако може да му се осигури пространство на двор. Бултериерът е здраво и издържливо куче, което няма претенции и може да се гледа и навън. Бултериерът има нужда от сериозно физическо натоварване, за да изразходва енергията си. Това е атлетично и енергично куче, което е в състояние да издържи сериозни физически натоварвания.

Бултериер и Дете

Бултериерът е куче, което е подходящо за хора с активен начин на живот. Козината на Бултериера изисква минимални грижи, но един-два пъти седмично трябва да се минава по тялото на кучето с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Ако разхождате любимеца си, когато навън вали или е кално, може да изчакате козината му да изсъхне и да я изчеткате с груба четка, за да отстраните мръсотията. Редовно проверявайте очите и ушите на любимеца си, за да го предпазите от развитие на сериозни инфекции.

Обучение на Бултериер

За да порасне вашият Бултериер възпитан и да не създава проблеми, той трябва от малък да бъде обучен и социализиран. Необходимо е твърдо отношение по време на обучението, но не трябва да забравяте, че това куче изисква да се отнасяте с него като с равно. Не се допуска употребата на физическа сила спрямо Бултериера по време на обучението, защото кученцето може да порасне като страхливо и нерешително, а това не е характерно за породата.

Хранене на Бултериер

Бултериерът е активно и енергично куче, което има нужда от добра храна, която да му осигурява необходимите вещества за поддържане на мускулатурата, костната система и блестящата козина. Бултериерът може да се храни с висококачествени сухи храни или консерви, а също така може да се храни с натурални продукти.

Препоръчва се да изберете единия от начините на хранене, а ако решите да смените единия с друг, да го направите постепенно. Ако храните Бултериера си с натурални продукти, се препоръчва над 75 процента от менюто му да е съставено от месо - за целта е подходящо пилешкото, пуешкото, телешкото и заешкото. Свинското месо, както и овчето, е прекалено мазно за кучетата от тази порода.

Можете да включвате в менюто на Бултериера термично обработени субпродукти, извара, зърнени храни, кисело мляко, плодове и зеленчуци, витамини и минерали, твърдо сварени яйца. Не се препоръчва да давате прясно мляко на Бултериера, както и прекалено студени и прекалено горещи храни. Можете да давате на кучетата от породата Бултериер кокали и хрущяли, с изключение на тръбните кокали, които могат да предизвикат сериозни проблеми и дори смъртта на кучето. Не се препоръчва да давате на кучетата от породата Бултериер сладки и тестени изделия, пикантни храни, пушени меса, прекалено солени храни.

Бял Бултериер

Заболявания на Бултериер

Бултериерът е много здраво куче. Не съществуват генетично обусловени заболявания, характерни за тази порода. Въпреки това Бултериерът може да страда от тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакътната става, усукване на колянната капачка, хипотиреоидизъм, различни видове очни и ушни инфекции, катаракта и прогресивна атрофия на ретината.

Любопитни факти за Бултериер

Бултериерът без да се замисля, е готов да жертва живота си заради своя стопанин или член на семейството му. Бултериерът е животно с уравновесена нервна система, но може да прояви доста голям инат. Бултериерът винаги е готов за игри. Кучетата от тази порода обичат да плуват, обожават игрите в снега.

Бултериерът с лекота понася различните атмосферни условия. Той може да живее в много горещи държави, както и на места, където е много студено. Бултериерът се отнася нежно с децата. Въпреки че изглежда малко страховито, Бултериерът е голям глезльо и с всички сили ще се бори да си извоюва място в леглото на стопанина си. Бултериерът има великолепно обоняние, изключителна сила и много добра памет. В много държави е разпространена предимно мини версията на Бултериер и за хората, които не са наясно с породата, изглежда странно, когато видят по-високите представители на породата.

Бултериерът не е голям любител на непознати, но може да се отнесе благосклонно към тях. Голяма рядкост е Бултериерът да прояви агресия към човек. По-вероятно е той да атакува дребна животинка навън, като се опита да я подгони, дори вкъщи да живее с котки. Кучетата от тази порода лесно се разбират с други домашни любимци и не проявяват ревност.

Недостатъци на Бултериер

Бултериерът е склонен към спречквания с други кучета навън, затова е добре да го разхождате с намордник, ако той проявява агресия. Агресията не е характерна за тази порода, както и прекомерният страх. Бултериерът не обича да остава сам и може да прояви деструктивно поведение. Ако не отделяте на вашия Бултериер достатъчно време, когато е малък, той може да порасне непослушен и зъл.

Сред недостатъците на Бултериера е неговият инат. Ако стопанинът на Бултериера е с мек характер, кучето ще е доминиращата фигура в отношенията. Бултериерът е злопаметен. Той може да отмъсти за нещо, което му е причинено преди много време. Не се препоръчва Бултериерът да се оставя сам с прекалено малки деца. Въпреки че много обича децата и внимава с игрите, той може да не се сдържи и да направи любимия си номер - да се затича, за да бутне партньора си по игра, а това може да нарани детето.

Ако възнамерявате да си вземете кученце от породата, разгледайте тези обяви за бултериер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest