Немски Дог

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Немски дог

Немският дог често е наричан крал на кучетата. Представителите на породата Немски Дог са красиви, силни, величествени и излъчват аристократизъм. Немският Дог е прочут като най-голямото стайно куче.

История на Немски Дог

Историята на Немски Дог започва преди много векове. Прародителите на съвременния Немски Дог са попаднали в Европа благодарение на азиатски племена. Едрите кучета се използвали за помощници в лова и за охрана от врагове и хищници. Смята се, че Немският Дог води родословието си от едри тибетски породи кучета и от немския Мастиф. Немският Дог бил кръстосван с различни породи европейски кучета. Така се появили огромни ловни кучета, които са били на почит през XII и XIII век. Въпреки мощното си тяло те се отличавали с голяма гъвкавост. В кръстосванията с Немски Дог участвали и различни породи хрътки.

През XIX век благодарение на усилията на немски селекционери породата Немски Дог били призната и утвърдена. През 20-те години на ХХ век породата Немски Дог станала изключително популярна. Вина за това имал граф Карл Бразовол, който развъждал кучета от тази порода. Той основал през 1923 година общество на любителите на Немски Дог, чиято цел била опазване и подобряване на качествата на породата. През Втората Световна война породата Немски Дог за малко не изчезнала завинаги, но след войната били направени много усилия за възстановяването ѝ. През 60-те години на ХХ век породата отново завоювала популярност, този път в цял свят. Немският Дог е популярен и с наименованието Датски Дог, а в САЩ го наричат Големия Датчанин, въпреки че породата няма нищо общо с Дания.

Стандарт на Немски Дог

Немският Дог се смята за една от най-високите породи кучета в света. Мъжките представители на породата Немски Дог са високи от 80 сантиметра нагоре. Женските не трябва да са по-ниски от 72 сантиметра, за да отговарят на стандарта на породата. Кучето от породата Немски Дог тежи около 90 килограма. Главата на Немския Дог е с продълговата форма, тя е тясна, с рязък преход от челото към носа. Горната устна на Немския Дог е доста едра. Очите на кучето са с тъмен цвят. Ушите са изправени, ако са купирани, в противен случай са клепнали. Челюстите на Немския Дог са силни, с едри зъби. Носът е едър и черен на цвят. Шията на Немския Дог е дълга и мускулеста. Гръдният кош е много добре развит.

Опашката не е много дълга и в спокойно състояние виси надолу. Когато кучето е възбудено, може да се вдигне, но не по-високо от линията на гръбнака. Крайниците са много дълги и мускулести. Лапите са кръгли. Козината е много къса и гъста, плътно е прилепнала към тялото и ако кучето е здраво и добре гледано, блести. Козината може да бъде пет разновидности - рижава, тигрова, гълъбовосива, черна и мраморна. Рижавите догове са с козина, която е със златисто жълт цвят, който леко се доближава до червеникавия. Рижавият дог има тъмна маска на муцуната. Тигровата окраска се състои от черни линии, които се разполагат върху златист фон.

Гълъбовосивият Немски Дог е с метално сив цвят на козината. Черният Немски Дог е с блестяща черна козина, която изглежда като лакирана. Черните и гълъбовосивите Немски Догове може да имат бели петна на гърдите и на лапите. Мраморният Немски Дог е с разнообразни цветове и петна. Фонът на козината на мраморния Немски Дог е снежнобяла, покрита е с черни петна с очертания, които изглеждат като разкъсани, и са разпределени равномерно по цялото тяло. При мраморните Немски Догове се допуска светъл цвят на очите, както и очи с различен цвят, петнист или розов нос, както и сиви или кафяви петна, ако те са малко на брой.

Порода Немски дог

Грижи за Немски Дог

Късата козина на Немския Дог не изисква особени грижи. Достатъчно е веднъж седмично да минавате по нея с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Не се препоръчва често да къпете Немския Дог, а ако това се прави, е добре да се използва специален сух шампоан за кучета. Немският Дог може да живее и навън, но се чувства добре и в жилище, защото се съобразява и не тича много из къщата, ако няма достатъчно място. Добре е да осигурите на Немския Дог възможност да тича свободно, но когато го извеждате на разходка в града, е добре това да става с помощта на повод. Много хора могат да се изплашат само от вида и размерите на това голямо куче, което може да предизвика неприятности, ако кучето не е на повод.

Обучение на Немски Дог

Немският Дог е много куче и бързо се научава да изпълнява команди. Добре е обучението на Немски Дог да започне, докато кучето е още малко. При куче с такива големи размери като Немски Дог е задължително то да бъде научено да изпълнява безпрекословно командите на стопанина си.

Хранене на Немски Дог

Немският Дог се нуждае от храна с много високо качество, за да му осигури необходимите ценни вещества за правилното развитие и да поддържа в добро състояние мускулатурата и костната му система. Ако решите да храните Немския Дог със суха храна или консерви, те трябва да са от премиум клас и с високо ниво на протеини. Ако храните Немския Дог с натурални продукти, всеки ден трябва да му осигурявате около 800 грама месо - за предпочитане е пилешко или телешко. Свинското месо не е подходящо за кучетата от тази порода.

Препоръчва се да храните Немския Дог два пъти на ден, за да се избегнат стомашни проблеми. Много е важно как се храни подрастващият Немски Дог, тъй като от втория до осмия месец се формира ръстът му. Можете да допълвате менюто на Немския Дог със субпродукти, зърнени храни, кисело мляко, твърдо сварени яйца, нискомаслена извара, плодове и зеленчуци, различни витамини и минерали. Можете да давате на Немския Дог големи кокали, които да помогнат за здравето на зъбите му и за правилното развитие на костите му. Не се допуска даването на тръбни кокали на Немския Дог, тъй като те могат да разкъсат червата на кучето.

Заболявания на Немски Дог

Немският Дог има проблеми с лапите и с вътрешните органи - това са най-честите кучешки заболявания, които атакува това масивно куче. Възможно е да се проявят различни заболявания на ставите, сред които артрит, което пречи на кучето да се движи нормално. Тазобедрената дисплазия също е характерна за кучетата от тази порода. Немският Дог е на първо място по проблеми с подуването на стомаха сред всички кучета. Това често е причина за смъртността на кучетата от тази порода.

Подуването и последващото превъртане на стомаха се получават, когато кучето прави резки движения с препълнен стомах. Немският Дог има стомах, който както при някои породи кучета не е прикрепен към основата на ребрата. По време на резки движения стомахът започва буквално да се разлюлява и блокира чревния тракт. Ако не се вземат мерки веднага, кучето може да умре. Затова е добре Немският Дог да отпочине поне час и половина, след като се е нахранил, и едва след това да му дадете възможност да потича.

Немски дог

Любопитни факти за Немски Дог

Немският Дог много обича да се обляга. Любимо на кучетата от породата Немски Дог е да се изправят на задните си крака и да сложат предните си лапи върху раменете на стопанина си. Въпреки големия си размер Немският Дог е много нежно и дружелюбно куче. Той е послушен и миролюбив. Немският Дог е предан на стопаните си и се грижи за децата като бавачка. С внушителните си размери Немският Дог внушава страх на много хора.

Но тези, които са наясно с породата, знаят, че този нежен гигант никога няма да нарани някого, ако не бъде атакуван директно. Немският Дог е перфектен пазач, но не хапе. Той обича да играе като малко кученце и винаги е готов да се позабавлява в компанията на стопанина си. Немският Дог не създава пречки в дома, тъй като обича да спи дълго и се опитва да не се намесва в работите на членовете на семейството.

Недостатъци на Немски Дог

Може би най-големият недостатък на Немския Дог е краткото време, което природата му е отредила да живее. Кучетата от тази порода живеят не повече от 8 години. Не се препоръчва да оставяте Немския Дог с малки деца, тъй като шестмесечното кученце от тази порода тежи повече от шестгодишно дете. Без да иска, Немският Дог може да нарани детето, докато си играе с него.

Немският дог е сред най-едрите кучета заедно с породи като ирландски вълкодав, тибетски мастиф, неаполитански мастиф, санбернар, алабай и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest