Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Кавказка Овчарка

Кавказка Овчарка

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Кавказка Овчарка
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кавказката овчарка е едро куче, което се използва от векове не само като помощник на овчарите, но и като верен пазач. Кавказката овчарка е куче, което не е подходящо за хора, които не са опитни в отглеждането на породата.

История на Кавказка овчарка

Кавказката овчарка от древни времена е помагала на овчарите от народите на Кавказ. Тези едри кучета са пазели стопаните си от набези на хищници и са насочвали стадото в желаната посока. Едрите овчарки с лекота понасяли суровите зими, характерни за Кавказ, заради което много се ценели.

Те дори помагали понякога на стопаните си при пренасяне на тежки предмети. Смята се, че прародителите на Кавказката овчарка са обитавали Кавказ още отпреди новата ера. С времето Кавказките овчарки са престанали да бъдат използвани само за помощници при опазването на стадата. Те са започнали да изпълняват функцията на верни охранители, а също така и на домашни любимци, които са съгласни да живеят в малък апартамент, за да са неразделни със стопанина си.

Стандарт на Кавказка овчарка

Мъжките представители на породата Кавказка овчарка достигат до 65 сантиметра височина, женските - до 60 сантиметра. Кавказката овчарка достига до 70 килограма тегло. Тялото на Кавказката овчарка е покрито с гъста козина, която може да е оцветена по различен начин.

Тя може да е сивкава, рижава, кафеникава, на ивици, бяла, червеникава, на петна. Задължително е около очите и устните на Кавказката овчарка да има черен кант независимо от оцветяването на козината. Съществуват различни типове кучета от породата Кавказка овчарка в зависимост от типа козина. Те могат да бъдат дългокосмести - дължината на косъма достига до 12 сантиметра.

Късокосместите представители на породата Кавказка овчарка имат козина, дълга около 7 сантиметра. Този вид кучета нямат характерната за дългокосместите представители на породата грива и допълнителни ресни на опашката. Съществува и преходен вид, при който косъмът е по-къс, но има ясно оформена грива, а козината на опашката е с ресни, характерни за дългокосместите представители на породата.

Кучетата от породата Кавказка овчарка са с масивна костна система и добре развита мускулатура. Главата е с ясно изразени скули. Лапите са с овална форма. Опашката е разположена високо, при възбуда и радост кучето я вдига нагоре, но никога не я навива над гърба. Ушите на Кавказката овчарка се купират още когато кученцето е малко.

Кавказка Овчарка

Грижи за Кавказка овчарка

Козината на Кавказката овчарка трябва да се разресва поне през ден, за да не се сплъстява. Ако това не се прави редовно, се образуват сплъстявания, които могат да се премахнат само с отрязване на козината. Добре е да проверявате редовно ушите и очите на Кавказката овчарка, за да се избегне развитието на опасни инфекции. Кавказката овчарка има нужда от много движение.

Перфектен вариант е, ако Кавказката овчарка живее на двор, за да може да тича свободно. Не се препоръчва кучетата от тази порода да се държат на верига, тъй като това може да ги направи много злобни. Ако отглеждате Кавказката овчарка в апартамент, трябва да й осигурите минимум две дълги разходки дневно. Не се препоръчва да къпете вашата Кавказка овчарка повече от три пъти в годината. Много е опасно ако в ухото на Кавказката овчарка влезе кърлеж, тогава е добре веднага да потърсите помощ от ветеринар или да извадите кърлежа със специални клещи.

Редовно трябва да се подрязват ноктите на Кавказката овчарка, тъй като при прорастването си те могат да попречат на движенията на кучето. Въпреки че обича да се движи, Кавказката овчарка лесно се изморява, затова не се препоръчва да се разхожда заедно със стопанин, който кара колело по време на разходката и кучето трябва да подтичва до него.

Добре е да разхождате любимеца си винаги на повод, защото той може да прояви агресия към непознати или към други кучета, особено ако са от неговия пол. Добре е да давате възможност на Кавказката овчарка от време на време да се разхожда без повод, но това трябва да става на места, където няма струпване на много хора и особено на малки деца.

Обучение на Кавказка овчарка

Кавказката овчарка задължително трябва да се обучава на команди, тъй като ако това едро куче стане неуправляемо, то ще бъде опасно за всички. Обучението на Кавказката овчарка трябва да започне още от най-ранна възраст под формата на игра. Така командите, които Кавказката овчарка е научила като малка, лесно ще бъдат затвърдени при порасналото вече куче. Не трябва да пестите похвалите и галенето на кученцето по време на обучението му. Командата "не" Кавказката овчарка може да научи, когато вече е навършила три месеца.

Добре е когато навърши 6 месеца, Кавказката овчарка да бъде научена да носи намордник. По време на обучението на Кавказката овчарка е недопустимо да й се вика или да се повишава тон, тъй като това ще се отрази зле на психиката на животното. Трябва да се запасите с търпение, тъй като Кавказката овчарка е умно куче, но понякога е склонно към инат, за да види докъде може да прекрачва границите.

Кавказка Овчарка

Трябва да обучавате Кавказката овчарка твърдо, но с любов. Перфектно обучената Кавказка овчарка не само изпълнява команди, но и безпрекословно се подчинява на стопанина си винаги. В противен случай е възможно кучето да изпълнява команди, но да се опитва да прояви агресия спрямо стопанина си, когато той го спира да се бие с други кучета или не му позволява да взима храна от улицата.

Хранене на Кавказка овчарка

Месото е задължително в менюто на Кавказката овчарка, ако решите да я храните с натурални продукти. Месото и субпродуктите трябва да са не по-малко от 70 процента от менюто на Кавказката овчарка. Ако месото идва от проверени места, може от време на време да се дава и сурово, но само ако е смляно. Може да давате варена и обезкостена морска риба на Кавказката овчарка.

Суровите плодове и зеленчуци, изварата, киселото мляко и яйцата допълват менюто на Кавказката овчарка. Не се препоръчва да давате на кучета от тази порода зърнени и бобови храни, тъй като организмът им трудно ги усвоява. Можете също така да храните Кавказката овчарка с високо протеинова суха храна или консерви. Не се препоръчва да давате на Кавказката овчарка прясно мляко, сладко и солено, пикантно и прекалено горещо или прекалено студено. Пушените меса също не са подходящи за кучетата от тази порода.

Заболявания на Кавказка овчарка

Кавказката овчарка, както и повечето кучета от едри породи, е издържлива, но е податлива към болести на сърцето и към тазобедрена дисплазия. Кавказката овчарка може да страда от различни видове ушни и очни инфекции, а също така и от стомашни проблеми, които са предизвикани най-често от неправилен начин на хранене. Кавказката овчарка има склонност към напълняване, така че трябва да се внимава за количеството храна, което й се предлага.

Любопитни факти за Кавказка овчарка

Въпреки че Кавказката овчарка е доста едра, тя проявява злоба и недоверие само към непознати. Към хора, които познава, тя е изключително дружелюбно и дори любвеобилна. Кавказката овчарка се приспособява към всевъзможни атмосферни условия, тя с лекота понася и най-студените зими.

При опасност Кавказката овчарка е в състояние да взима самостоятелни решения. Спокойният и уравновесен характер помага на Кавказката овчарка да запази самообладание дори в критични ситуации. Кавказката овчарка е смело куче, което няма да се замисли за собствения си живот, ако трябва да предпази стопанина си от опасност. За Кавказката овчарка е важен всеки член на семейството, тя не избира само един, на когото симпатизира, и е готова да защити всеки с цената на живота си. Децата са любимци на кавказката овчарка и тя се грижи за тях като истинска бавачка.

Недостатъци на Кавказка овчарка

Кавказката овчарка не се препоръчва за семейства с прекалено малки деца, тъй като поради едрото си тяло тя може да нарани хлапетата, без да иска, докато си играе с тях. Кавказката овчарка е склонна да проявява агресия към непознати и поради тази причина това едро куче е добре да се разхожда с намордник, за да се избегнат евентуални инциденти.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за кавказка овчарка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest