Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Китайско качулато куче

Китайско качулато куче

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Китайско качулато куче

Китайското Качулато куче е екзотично животно, което винаги ще привлече погледите към него. То е подходящо за отглеждане в апартамент и кучета от тази порода редовно печелят различни кучешки изложби по цял свят.

История на Китайско Качулато куче

Смята се, че Китайското Качулато куче произлиза от мексикански кучета, живяли 2000 години преди нашата ера заедно с племената, обитавали днешно Мексико. Тези кучета били използвани по време на различни ритуали на толтеките. Липсата на козина е резултат на генетична мутация, която се е затвърдила по време на последвалите кръстоски. Според една от легендите Китайското Качулато куче открило изгубено бебе в гората и за да го предпази от студа, му дало цялата си козина. Когато стопанинът на такова куче умирал, животното било погребвано заедно с него, за да разкаже на боговете колко любов е дарявал този човек по време на живота си.

Китайското Качулато куче се е смятало за важен свидетел пред боговете след смъртта на стопанина си. По някакъв начин Китайското Качулато куче е попаднало в Китай, където също е било издигнато в култ. То било отглеждано от представители на аристокрацията и се смятало, че безпогрешно усеща емоциите на стопанина си и може да го лекува от нервни сривове. През XIX век Китайското Качулато куче попада в Англия. Кучето, което почти няма козина, предизвиква истински бум и бързо става любимо на богатите.

Стандарт на Китайско Качулато куче

Китайското Качулато куче достига до 30 сантиметра височина и тежи от 4 до 5 килограма. Китайското Качулато куче може да е голо или с козина. По-популярни са голите версии на Китайското Качулато куче - те са с козина само на лапите, ушите, главата и опашката. Тялото им изглежда напълно голо, но всъщност е покрито с много тънък слой козина, която на пипане прилича на пух. Китайското Качулато куче с козина, което е известно и като пухкаво Китайското Качулато куче, има копринена козина, която е разпределена равномерно по цялото тяло на животното.

Съществуват два типа представители на породата Китайско Качулато куче не само според вида на козината им, но и според външния им вид. Така нареченият еленов тип са кучета с крехка костна структура. Типът кон е с по-масивна костна структура и по-масивно тяло. Главата на Китайското Качулато куче е леко издължена. Муцуната се стеснява към носа. Допустими са всички цветове на носа. В средата на главата си Китайското Качулато куче има кичур коса, който се спуска към шията и прилича на качулка, на което тази порода дължи името си. Ушите са изправени, те може да са с ресни или без тях. При пухкавите представители на породата се допускат клепнали уши. Крайниците на Китайското Качулато куче са дълги и стройни, гръдният кош е добре развит.

Лапите са с формата на заешки лапи, те са тесни и издължени. Опашката е дълга и е много тясна в края. Не трябва да бъде навита, а в спокойно състояние виси надолу. В края на опашката има снопче косми, което прилича на четка. Допустима е козина в разнообразни цветове, както и комбинацията от различни видове оцветяване. Козината на Китайското Качулато куче е много екзотична - тя може да е сивкаво синя или червеникаво кафява. Срещат се и участъци с розова непигментирана кожа - те може да са разположени върху гърдите, корема или краката. Това дава така нареченият петнист ефект, което се цени от любителите на породата.

Грижи за Китайско Качулато куче

Грижите за Китайското Качулато куче зависят от това какъв е типът окосмяване на животното. Голият вид на Китайското Качулато куче изисква по-малко грижи за козината. Трябва през ден да се разресва козината на опашката, главата и лапите на кучето, за да не се сплъстява. Кожата на голото Китайското Качулато куче също изисква грижи. Кучето редовно трябва да се къпе - поне веднъж на десетина дни, и кожата му да се маже постоянно, за да се предпазва от слънчевите лъчи. За целта се използват хипоалергични кремове без аромат, които са специално разработени за кучета.

Китайско голо куче

Тъй като Китайското Качулато куче е склонно към алергии, не се препоръчва използването на козметични продукти, които се използват от хора, тъй като те могат да навредят на кучетата от тази порода. През летните месеци е задължително използването на слънцезащитен крем, дори да не извеждате Китайското Качулато куче. Достатъчно е то да прекарва част от времето си на терасата, за да получи сериозни изгаряния по кожата. През зимата Китайското Качулато куче не може да бъде извеждано, тъй като дори пухкавите представители на тази порода понасят много лошо студа и лесно настиват. Затова трябва да се облича с подходящи топли кучешки дрешки, ако в помещението не е достатъчно топло. Китайското Качулато куче лесно може да бъде научено да използва котешка тоалетна, когато навън е студено.

Пухкавите представители на породата Китайско Качулато куче имат нужда от всекидневно разресване на козината. Долният слой на козината на Китайското Качулато куче не пада и образува сплъстявания. При редовно разресване те се отстраняват лесно. Пухкавото Китайското Качулато куче също трябва да се пази от прегряване и от настинки. Зъбите на Китайското Качулато куче са като правило в лошо състояние - това е голям проблем на породата. Зъбите не са изцяло покрити с емайл, заради което се развиват кариеси и кучето лесно губи зъбите си. За да предпазите кучето си от загубата на зъби, трябва да почиствате челюстите му с четка за зъби всеки ден още щом се появят.

Китайското Качулато куче е склонно към напълняване, затова често трябва да бъде разхождано. Китайското Качулато куче обича разходките навън и активните игри. Трябва да имате предвид, че дори пухкавите представители на породата Китайско Качулато куче нямат особена защита, тъй като козината им е твърде тънка, затова те са по-чувствителни към рани и порязвания от другите кучета. Ноктите на лапите на Китайското Качулато куче растат много бързо и е необходимо редовно да бъдат рязани, за да се намали рискът от самонараняване на животното.

Обучение на Китайско Качулато куче

Китайското Качулато куче е перфектно за тези, които искат да имат куче, изпълняващо различни трикове. Китайското Качулато куче лесно се поддава на обучение и дресировка на кучето. То лесно може да бъде научено да ходи на задните си лапи, да скача през препятствия, да се катери по дървени стълби и да прескача през обръч. За Китайското Качулато куче е голямо щастие да угоди на стопанина си, така че то винаги ще изпълнява това, което се иска от него.

Хранене на Китайско Качулато куче

Китайското Качулато куче не е претенциозно по отношение на храната. То с радост ще хапва всичко, което му предлагате. Ако кучето има проблеми със зъбите, което е често срещано, се препоръчва да се храни само с консерви или с мека храна. Задължително е в менюто на Китайското Качулато куче да има витамини А, D, E, а също калций и фосфор за правилно развитие на зъбите и костите.

Заболявания на Китайско Качулато куче

Китайско качулато куче

Китайското Качулато куче страда от някои наследствени заболявания, характерни за тази порода. Сред тях са усукването на колянната капачка, хроничният конюктивит, различни видове алергии, проблеми със зъбите. Китайското Качулато куче може да страда от изпадане на зъбите още в съвсем ранна възраст. Друг проблем на Китайското Качулато куче е трудното раждане, затова е задължително присъствието на ветеринарен специалист по времето, по което малките кученца се появяват на бял свят. Голото Китайското Качулато куче има склонност към слънчеви изгаряния от висока степен.

Любопитни факти за Китайско Качулато куче

Интересен факт е, че когато женска от породата Китайско Качулато куче роди, сред малките може да има както голи представители на породата, така и пухкави. Китайското Качулато куче е верен и нежен компаньон, който е предан на стопанина си и семейството му. Кучетата от тази порода много добре се разбират не само с други кучета, но също така и с различни домашни любимци. Китайското Качулато куче е дружелюбно и позволява на непознати да го галят и прегръщат. Стопаните на кучета от породата Китайско Качулато куче твърдят, че тези животинки имат постоянна нужда от внимание от страна на хората.

Недостатъци на Китайско Качулато куче

Китайското Качулато куче много лошо понася самотата. Ако го оставите за дълго време само, то може да стане прекалено апатично и дори да изпадне в депресия. Ако някой от дома замине, Китайското Качулато куче постоянно скърби за него и го чака да се върне. Китайското Качулато куче много лошо понася смяната на стопанина си и може да откаже да се храни, ако това се случи. Китайското Качулато куче трудно се адаптира към нов дом и стопани, особено след втората си година. Без необходима социализация Китайското Качулато куче може да стане прекалено страхливо.

Ако е прекалено нервно, Китайското Качулато куче може да лае продължително. Страстта към постоянно гризане на предмети, независимо от възрастта, също е един от недостатъците на Китайското Качулато куче. Ако има достатъчно играчки или друго куче или котка, с които да се утешава по време на отсъствието на стопаните си, Китайското Качулато куче ще понесе по-лесно липсата на човешко внимание.

Китайското Качулато куче има склонност към прекомерно копаене. Ако имате градина, трябва да наблюдавате Китайското Качулато куче, когато го пускате в нея, тъй като ще се опита да изрови всичките ви растения.

Вижте и други породи кучета без козина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest