Miau.bg»Статии»Живини»Кои са най-интелигентните животни?

Кои са най-интелигентните животни?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Катерица

Факт е, че животните не могат да се изразяват на език, разбираем за човека. Това обаче съвсем не ги прави по-малко интелигентни от хората. Вижте десетте представители на животинския свят, имащи най-забележителни умствени способности, според класация на ФактитеНет.

1. Шимпанзета. Безспорно физическите характеристики на този вид маймуни до голяма степен се доближават до тези на хората. Напоследък стана ясно още, че те дори се усмихват като нас човеците. Освен това могат да мислят като хората и да въздействат върху околната си среда с помощта на създавани от тях пособия.

2. Прасета. Въпреки че мнозина гледат с пренебрежение на тези животни, прасетата не са никак за подценяване. Множеството изследвания показват, че когато достигнат средна възраст, прасчовците разполагат с интелекта на 3-4 годишен малчуган. А пък и прасетата могат да заучават умения и да се нагаждат към промени в околната среда.

Делфини

3. Делфини. Освен че са изключително чаровни, делфините са и много интелигентни животни. Те притежават едни от най-обемните мозъци в животинския свят. Имат сложна комуникация, извършват съвсем съзнателни и находчиви действия и дори могат да разпознаят образа си в огледало.

4. Папагали. По-голямата част от папагалите привличат с атрактивния си вид, а някои от тях изумяват с умението си да говорят. Това обаче не е най-впечатляващото. Всъщност папагалите разполагат с доста голяма памет и също могат сами да решават проблеми.

5. Китове. Китовете са известни най-вече с внушителните си размери, но те имат и други впечатляващи черти-изключително интелигентни са. Тези едри морски бозайници общуват помежду си с доста сложна комуникационна система и също са надарени с възможността да решават задачи.

6. Кучета. Въпреки че не всички породи кучета блестят със забележителни умствени способности, като цяло тези представители на животинския свят се смятат за интелигентни, тъй като се поддават на обучение и забелязват промени в околната среда. Освен това са известни с емоционалната си интелигентност.

Слонове

7. Октоподи. За гастрономите октоподът е поредното екзотично кулинарно изкушение, което може да попадне на трапезата, но учените виждат в тези животни най-интелигентните безгръбначни. Те са не просто сръчни ловци, а играчи със своя стратегия.

8. Слонове. Подобно на други едри животни, слоновете също имат сравнително голям мозък. Изследователите са открили и още нещо интересно за тях - те комуникират по между си чрез сложна система и дори могат да си съчувстват един на друг.

9. Катерички. Дребосъчестите размери на катеричките изобщо не трябва да ви навеждат на мисълта, че умственият им капацитет също е скромен. Рунтавелките проявяват доста голяма доза интелигентност по отношение на събирането и криенето на храната си.

10. Котки. Без съмнение писаните се проявяват като отлични ловци. Това малко или много се дължи на техните умствени възможности. Освен това, въпреки че не са толкова отдадени на стопанина си като кучетата, котките също могат да заучат някои трикове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest