Miau.bg»Статии»Кучета»Кои са десетте най-умни породи кучета?

Кои са десетте най-умни породи кучета?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k22
Голдън Ретривър
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Безспорно кучето е най-преданият домашен любимец, който човек може да има. Със своя интелект и игрив нрав палетата за нула време завладяват сърцето ни. Трябва да признаем обаче, че при някои от тях острият като бръснач ум е водещ, а при други - не съвсем.

Предлагаме ви да видите кои са десетте породи кучета, отличаващи се с най-интелигентно поведение според класацията на ФактитеНет.

Почетното първо място се заема от бордър коли. Тези овчарски кучета са създадени, за да правят адекватни решения, дори и когато пастирът не е толкова близо до стадото с овцете. При правилно обучение те могат да се представят като изключително умни и трудолюбиви животни.

На втора позиция в класацията се нарежда пуделът. Тази порода води началото си от овчарски кучета, но през годините многократно се е усъвършенствала. В миналото пуделите са участвали във войните, а днес могат да се видят да изпълняват номера на сцената на цирк или в някой филм.

Немска Овчарка

Третото място е отредено за немските овчарки. Това е породата, с която полицейските служители предпочитат да работят. Интелигентни, смели и дисциплинирани, те често пъти спомагат за разкриването на престъпления.

На четвърта позиция са класирани голдън ретривърите. Голдън ретривърът може би е най-дружелюбното и приветливо куче, което демонстрира приятелско отношение не само към стопаните си, а към всеки, който се изпречи на пътя му. Със своята добронамереност и интелект то бързо се превръща в помощник на редица специалисти.

Петото място се полага на доберман пинчер. Тези кучета са изключително верни на своите стопани и са готови да го защитят дори с цената на собствения си живот. В миналото породата се е считала за доста агресивна, но съвременните екземпляри определено са значително по-добронамерени.

На шесто място е класирана шотландската овчарка. Представителите на тази порода наистина са много забавни и игриви. Това обаче не им пречи непрекъснато да демонстрират отговорност и дисциплина.

Папийон

Лабрадор ретривърът пък заема седмо място. Тази порода кучета е една от най-разпространените в света. Интелигентни, мили и съобразителни, тези четириноги са идеални като спасители, кучета-водачи и дори терапевти.

На осмо място се нареждат папийонът. Подобно на всички дребни породи той е прекрасна компания, която може да прекарва часове наред в скута на господаря си. Но за разлика от повечето дребосъчета папийонът блести и с невероятен ум.

Деветото място е отредено за ротвайлерите. Още от древни времена тези страховити красавци се славят като най-добрите пазители на семейството и дома. Смели и възприемчиви, те лесно заучават команди и ги изпълняват безрезервно.

Последно място в класацията се заема от австралийското пастирско куче. Според кинолозите във вените на тези кучета тече кръвта на австралийските кучета динго и английска овчарка.

Със своя неоспорим интелект и весел нрав, те се превръщат не само в отличен домашен любимец, но и във все по-предпочитана работна ръка.

Ако желаете да си вземете кученце, разгледайте нашите обяви за кучета от различни породи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest