miau.bg»Статии»Живини»Кои са животните, копаещи най-дълбоки дупки?

Кои са животните, копаещи най-дълбоки дупки?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
Varanus Panopter
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Учени разкриха кои са представителите на животинския свят, които си правят най-дълбоки леговища. Експертите установиха, че най-забележителните дупки са дело на вараните от вида Varanus panopter. Тези гръбначни животни прокопават спираловидни канали, чиято дълбочина може да възлиза на около 3.6 метра, предава Ню сайънтист.

Тунелите, отличаващи се със спираловидна форма, не представляват интерес за изследователите отскоро. Всъщност тези тунелите привлекли тяхното внимание още през деветнадесетото столетие. По това време те започнали да ги наричат дяволските тирбушон. Смятали, че те принадлежат на особен вид бобри.

Тяхното твърдение обаче е опровергано от изследователят Шон Дуди и негови колеги. Екипът на Дуди се натъкнал на необичайно тунели в Кимбърли, Западна Австралия. Но това била зона, където живеели гущери Varanus panopters, а не бобри.

В хода на работата си учените изследвали цели петдесет и две дупки. Те измерили техните дълбочина, температура и влажност. В крайна сметка те стигнали до извода, че вараните са единствените гръбначни животни, които могат да прокопаят тунели със спираловидна форма, дълги до 3.6 метра.

За целите на своето изследване биолозите разгледали не само дупки на този вид гущери. Те анализирали също така и отверстия, измайсторени от крокодили и морски костенурки. Тяхната дълбочина обаче възлизана на една половин метър.

Интересното при дупките на вараните е, че завършват с особено място, където да бъдат поставени техните яйца. Това място е с благоприятна температура, което означава, че един ембрион би се развил успешно. Учените са открили също така, че влажността в дълбокия тунел е по-висока, което означава, че сухият период не би повлиял на бъдещото поколение.

Изследователите смятат, че именно сушата е основната причина вараните да копаят толкова дълбоки дупки. Те обаче не са единодушни по въпроса с формата на дупките. Според някои тази своеобразна спирала затруднява хищниците, които се опитват да нападнат яйцата на влечугите. Други биолози пък са на мнение, че гущерите копаят дупки с така форма, тъй като тя предпазва леговищата им от наводнения при силни валежи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest