Японски Шпиц

Нина 2Нина 2
Новак
34513
Кученца японски шпиц
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Японският шпиц е умно и красиво куче, което предизвиква възхищение с бялата си пухкава козина и гордата си походка. Японският шпиц е много смело и предано животно, което винаги е готово да играе със стопанина си и да се погрижи за доброто му настроение.

История на Японски шпиц

Не е съвсем ясно как се е появил Японският шпиц. Според някои версии той е наследник на немски шпиц и на самоед. Друга версия изтъква развитието на порода дребни японски кучета в Японски шпиц. През 1921 година породата Японски шпиц за първи път е била представена на голямо изложение, което се е провеждало в Токио. В Европа малкото бяло кученце бързо станало любимец на малки и големи не само заради красивия си външен вид, но също така и заради прекалено чистоплътните си навици, както и поради факта, че козината му не предизвиква алергии. Стандартът на породата Японски шпиц е бил утвърден през 1948 година.

Стандарт на Японски шпиц

Японският шпиц е покрит с искрящо бяла козина. Ушите му са изправени и са покрити с козина. Нослето му е черно, както и очите му, които винаги са с любопитен и весел поглед. Муцунката на Японския щпиц е заострена и леко прилича на лисича. Устните са черни на цвят. Опашката на Японския шпиц е пухкава и се навива над гърба му. Височината на Японския шпиц е около 36 сантиметра, като женските екземпляри могат да са по-дребни - около 30 сантиметра.

По отношение на теглото Японският шпиц варира в доста широк диапазон като за такова дребно куче - той тежи от 5 до 10 килограма. Но всъщност Японският шпиц изглежда много по-грамаден, отколкото е, и това се дължи на пухкавата му козина, която е като облак. Гръдният кош на Японския шпиц е добре развит. Крайниците са мускулести, лапите са с овална форма. На краката си Японският шпиц има така наречените панталонки – пухкава козина, която образува нещо като топки около краката му.

Грижи за Японски шпиц

Чисто бялата козина на Японския шпиц кара много хора да не посмеят дори да мислят да си вземат такова куче, защото остават с погрешното впечатление, че поддръжката й е прекалено сложна. Малко хора вярват, че тя на практика не се цапа и в това отношение Японският шпиц е направо перфектно куче. Козината а Японския шпиц е като полирана, тя е толкова гладка, че мръсотията не се залепя за космите. Дори това да стане, кучето се разтръсква и козината отново е с искрящо бял свят. Японските шпицове не трябва никога да се подстригват, дори да участват в кучешки състезания и изложби. Козината на Японския шпиц няма миризма и не се скубе.

японски шпиц

Достатъчно е да разресвате козината на Японския шпиц два пъти седмично и да го къпете веднъж на месец и половина, за да бъде тя винаги лъскава и красива. Японският шпиц е много енергично куче и освен че обича да тича, той с удоволствие плува. Добре е ако можете да осигурите на любимеца си възможност два пъти дневно да излиза на дълги разходки. Той ще е много щастлив, ако го пускате да потича от време на време на свобода.

Тъй като няма шанс Японският шпиц да се опита да улови котка или друго дребно животно, той, за разлика от много породи кучета, може да бъде пускан да тича, без да се разхожда на повод. Въпреки това трябва да внимавате, защото той е склонен да проявява прекалено дружелюбно поведение към други кучета, а те може да са по-агресивни от него и запознанството да не завърши добре за дребния ви любимец. Редовно проверявайте ушите и очите на Японския шпиц, за да предотвратите развитието на по-сериозни инфекции.

Обучение на Японски шпиц

Японският шпиц е куче, което много лесно се поддава на обучение и дресировка. То лесно схваща точно какво се иска от него и е готово да го изпълнява на мига. Много често не се налага да се използва хранителен стимулант при обучението на Японския шпиц - това куче е готово да изпълнява команди от сутрин до вечер, само и само за да угоди на стопанина си. Въпреки това е възможно Японският шпиц да откаже да изпълнява дадена команда - това може да се случи ако сте прекалили с обучението и от часове не сте спирали и не сте дали на кучето си възможност да си почине.

Хранене на Японски шпиц

Японският шпиц няма претенции по отношение на храната. За разлика от някои породи кучета, които са с пухкава козина, той не страда от хранителни алергии, които да влошат качеството на косъма му или да доведат до нейното окапване. Кучетата от породата Японски шпиц могат да се хранят с натурални продукти, но нямат нищо против да се хранят и с консерви или суха кучешка храна.

Добре е да използвате различни видове добавки с витамини и минерали, ако изберете натурални продукти за менюто на вашия Японски шпиц. В менюто на Японския шпиц над 70 процента трябва да са месо и субпродукти, които са обработени термично. Може да се дава пилешка шийка един-два пъти седмично на Японския шпиц. Кучетата от тази порода с удоволствие хапват различни видове зеленчуци - независимо дали са сурови или сварени, а също така и плодове според сезона.

Японският шпиц харесва киселото мляко и изварата, твърдо сварените яйца и зърнените храни. Той ще похапва с радост това, което му предложите. Ако го храните с натурални продукти, менюто му трябва да е разнообразно. Не се препоръчва да храните Японския шпиц с прекалено студена или прекалено гореща храна, с пикантна, солена или сладка храна, с тестени и захарни изделия, с тръбни кокали и с пушени меса. Суровите яйца и суровото месо също не се препоръчва да се дава на кучетата от тази порода.

Заболявания на Японски шпиц

Японският шпиц е изключително здраво куче. Въпреки това то може да страда от различни ушни и очни инфекции, затова при отделяне на прекомерен секрет от очите или ушите задължително трябва да бъде посетен ветеринарен специалист. Възможно е Японският шпиц да страда от тазобедрена дисплазия, както и от проблеми с костната система, но това е голяма рядкост.

Любопитни факти за Японски шпиц

Порода японски шпиц

Японският шпиц често се използва от цирковите дресьори по света, защото лесно научава различни видове номера и изглежда много добре на цирковата арена. Японският шпиц се различава от други породи дребни кучета по това, че не издава характерните за тях пискливи лаещи звуци. Затова Японският шпиц понякога е наричан азиатско мълчаливо куче. Ако някое куче издава прекалено много звуци, то не се допуска за развъждане, защото се смята, че носи недостатъчно добри гени и ще развали чистотата на породата.

Японският шпиц винаги прощава на стопанина си лошото отношение. Той просто не се обижда за разлика от други породи дребни кучета. Японският шпиц не може да бъде използван за ловно куче. То е с много добър характер и напълно е лишено от ловни инстинкти. Заради това Японският шпиц лесно се сприятелява с различни кучета и може да понесе за свой пряк съсед домашна котка, дори да не е израснал с нея от ранна възраст. Японският шпиц се разбира добре с кучета от собствения си пол.

Японският шпиц е подходящ за семейства с много малки деца, тъй като той няма никога да нарани хлапетата, дори те да си играят с него малко грубичко. Единственото, което Японският шпиц ще направи, ако усети, че го тормозят, е да поиска да се усамоти.

Ако се изключи дребният размер, Японският шпиц прилича на миниатюрно копие на куче от породата Самоед. Японският шпиц с радост ще ви придружи на няколкочасова разходка, но с удоволствие ще спи в скута ви и може да остане там в продължение на дълго време. В това отношение Японският шпиц прилича на котка.

Недостатъци на Японски шпиц

Японският шпиц е доста недоверчив към непознати хора и се отнася подозрително към тях. Въпреки малкия си размер той може да прояви агресия към непознати. Той избира само един човек от семейството, на когото се подчинява безпрекословно, останалите могат само да разчитат на неговата дружелюбност и добро отношение.

Японският шпиц много трудно понася самотата. Ако бъде оставен прекалено дълго сам, той може да унищожи интериора ви и да драска по вратите без прекъсване с часове. Може тъгата по стопанина да се прояви и по друг начин при Японския шпиц - при дълго отсъствие на стопанина си той може напълно да се откаже от храната и само да лежи и да го чака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Гинка Ангелова
Гинка Ангелова
18.03.2016 17:52
Най- прекрасното куче. Всичко написано е вярно.
0
0