Miau.bg»Статии»Живини»Гладна мечка вилнее в Смолянско

Гладна мечка вилнее в Смолянско

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k22
Мечка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Мечка навести три плевни в село Кукувица, Смолянско и нападна добичетата на местните животновъди.

В първия имот, в който хищникът навлязъл, е открито умъртвено прасе. Във втората постройка мечката убила две овце, а от третата плевня - направо откраднала една овца. Сигналът за вилнеещата мечка е подаден през сутрешните часове на 7-ми юли.

След като случаите са проверени, специалистите заключили, че става въпрос за нападение от кафява мечка. Сега предстои да бъдат изготвени предложения за обезпечаване на засегнатите животновъди.

Това не е единственият случай с пощръклели мечки тази година в Смолянско. През месец май бяха подадени няколко сигнала за нападения на мечки в района. В рамките на няколко дни Регионалната инспекция по околната среда и водите регистрира три такива случая. Тогава сигналите постъпиха от смолянското село Върбово.

При първия случай се оказа, че агресивна мечка е навлязла в населеното място, след което обърнала кош с фураж в местен обор. При втората поява на мечка обаче са нападнати две кончета. Добичетата били оставени от стопанина си да пасат в отдалечен край. Мечката ги заварила и им се нахвърлила.

Няколко дни след този инцидент Групата за бързо реагиране при РИОСВ-Смолян провери друг обект в същото село, за който също стана ясно, че е нападнат от мечка.

След като проникнала в постройката, мечката умъртвила девет овце. Тогава специалистите обясниха, че по-агресивното поведение е нормално за мечките в този сезон.

Експертите предупреждават, че освен за животните мечките могат да бъдат опасни и за туристите, които са на разходка в гората.

Кафява Мечка

Те съветват движещите се сред дивата природа да взимат предпазни мерки. Туристите винаги трябва да са в групи и да бъдат максимално шумни, за да може мечката да ги чуе отдалеч и да има време да тръгне в друга посока.

Все пак представителите на дивата природа също избягват срещи с човеци. Хората, които обичат да палаткуват сред дърветата, не бива да държат храна в палатките си.

Хвърлянето на хранителни продукти и най-вече колбаси около хижи и екопътеки не е никак препоръчително, тъй като може да предизвика интереса на гладния хищник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest