miau.bg»Статии»Живини»Слонове изакват най-скъпото кафе в света

Слонове изакват най-скъпото кафе в света

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k836
Слонове изакват най-скъпото кафе в света
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Кафето е сред любимите топли напитки на мнозина, а пиенето му - неизменен сутрешен ритуал от живота на милиони хора. Как обаче бихте реагирали, ако разберете, че едно от най-скъпите кафета в света се добива от изпражненията на слон?

Оказва се, че в северните предели на Тайланд работници събират много прецизно зърна кафе от слонски фекалии, които после ще послужат за приготвянето на една от най-желаните топли напитки.

В едно затънтено кътче на провинция Чианграй находчивият предприемат Блейк Динкин решил да прави бизнес с кафе, но по-много по-нестандартен начин. Когато разкрил нетипичната си идея на местните водачи на слонове, те първоначално не го взели на сериозно. Много скоро обаче променили мнението си.

Решителният бизнесмен от Канада основава компанията и стартира производството на Black Ivory Coffee. В началото той имал идея да използва в производството на кафе да участват котки, но после сметнал, че по-качествен продукт би добил от слонове.

Слонове изакват най-скъпото кафе в света

Канадецът си спомня, че докато кафето стане такова, каквото е днес, е трябвало да измине почти десетилетие. По думите му в началото то имало ужасен вкус, но с годините качеството му се усъвършенствало. Сега напитката е истинска сензация в Тайланд, Абу Даби и Малдивите. За момента килограм от необикновеното кафе се продава за около $1880 в Азия. Очаква се обаче стойността му да нарасне в Европа.

Преуспелият мъж разкрива и какво прави кафето, извлечено от слонски изпражнения, толкова неповторимо и търсено. Динкин обяснява, че след преминаване през храносмилателната система на огромния бозайник зрънцата се освобождават от горчивината си.

Междувременно техният вкус се обогатява с билки и други хранителни продукти /например банани и ориз/, които слонът поглъща. След като слоновете се изходят, работниците събират внимателно кафените топченца, измиват ги и ги оставят да съхнат.

За да са здрави слоновете и да се чувстват добре, те се извеждат на паша сред билки всяка сутрин, преди слънцето да изгрее. След това се хранят с подбрано меню, с което присъстват и предварително подготвените кафени зърна, а накрая идва и най-важният момент за Динкин и персонала му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest