Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Малтийска Болонка

Малтийска Болонка

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Малтийска болонка

Малтийската болонка е куче за ценители на декоративните породи, които ще отделят достатъчно време, за да поддържат красивия вид на любимката си. Малтийската болонка е сред кучетата, които най-често печелят състезания за най-добър външен вид, което дължи на ефектната си козина и красивата си муцунка.

История на Малтийска болонка

Малтийската болонка от векове е завладяла сърцата на любителите на красиви и изящни кученца. Малтийската болонка, известна и като Малтезе, произлиза от Малта. Първоначалното име на Малтийската болонка било Мелитае, то било дадено на тези кучета от древните римляни, които наричали Малта с това име. Модата на Малтийските болонки е възникнала преди векове. Смята се, че първите кучета, които са приличали на съвременната Малтийска болонка, са се появили на планетата 6000 години преди новата ера. В гробницата на египетския фараон Рамзес ІІ са открити статуетки на кучета, които приличат на Малтийска болонка. Векове наред Малтийската болонка се е смятала за добър дипломатически подарък. В Древна Гърция тези красиви кучета също са били на почит.

В Китай Малтийските болонки пристигали, за да бъдат разменяни за фина коприна. Окончателното формиране на породата е станало в Англия през XIX век. По това време Малтийската болонка е била показана на изложение и веднага станала едно от най-популярните домашни кучета. Шотландската кралица Мария Стюарт била любителка на Малтийските болонки, които пристигали за нея от Франция. Интересен факт е, че едно от кучетата на кралицата я придружило на екзекуцията ѝ. Английската кралица Виктория също обичала кучета от тази порода. Тя имала Малтийска болонка, която кръстила Чико. Майката на кралица Виктория също имала кучета от породата Малтийска болонка.

Днес за Малтийската болонка има създадени козметични линии, които спомагат за поддържане на красивия вид на кучетата от тази порода. Но е погрешно да се смята, че Малтийската болонка е само красив аксесоар като швейцарския часовник или скъпите дрехи. Малтийската болонка е чувствително куче, което понася най-зле липсата на емоции от страна на стопанина си.

Стандарт на Малтийска болонка

Малтийската болонка достига до 4 килограма тегло, а ръстът на възрастния екземпляр от породата не трябва да е повече от 25 сантиметра. Козината на Малтийската болонка е чисто бяла на цвят, допустими са леки кремави оцветявания по гърба. Козината трябва да е съвършено права, къдрава козина може да има само по лапите на кучето. Малтийската болонка е малко кученце с леко удължено тяло. То държи главата си надменно вдигната. Носът на Малтийска болонка е черен на цвят. Устните са тънки и са черни. Очите на Малтийската болонка са сравнително големи и кръгли. Те са тъмни на цвят. Ушите са почти триъгълни и са леко повдигнати. Опашката е разположена високо, в основата си е дебела, към края изтънява. Опашката е като дъга над гърба на Малтийската болонка. Крайниците са с лека мускулатура, но стабилна костна система. Лапите са кръгли.

Грижи за Малтийска болонка

Малтийската болонка изисква доста интензивни грижи, за да може козината ѝ да изглежда винаги добре. Кучетата от тази порода трябва всеки ден да се разресват и редовно да се къпят. Не може да се допусне сплъстяване на козината, защото това ще се отрази много зле на външния вид на кучето. Някои стопани предпочитат да подстригват Малтийските си болонки късо, за да си спестят грижите за козината, но това влияе пагубно на общия вид на кучето, известно с красотата на дългата си козина. Малтийската болонка не се скубе и трябва всеки ден да се разресва. Класическата прическа на Малтийската болонка е козината ѝ да е разделена на път в центъра на гърба и да се спуска до пода. За да се постигне този ефект, трябва с помощта на метален гребен да се раздели козината на кучето от основата на врата до опашката.

Дългата козина на главата на Малтийската болонка се оформя като смешен стърчащ кичур с помощта на ластичета или панделки, като по този начин се освобождават очите на Малтийската болонка. На всеки две седмици козината между ноктите на Малтийската болонка трябва да се подстригва, тъй като се образуват сплъстявания, които са болезнени за кучето. Когато къпете Малтийската болонка, използвайте балсам, за да разрешите козината по-лесно. Редовно трябва да се почиства мястото около очите на Малтийската болонка, тъй като се образуват тъмни петна заради сълзенето на очите. Козината на Малтийската болонка е без долен пласт, както е при повечето кучета. Затова Малтийската болонка трябва да се къпе не по-рядко от веднъж на десетина дни. През горещите летни дни можете да къпете Малтийската болонка на всеки три-четири дни.

Малтийската болонка няма нужда от дълги разходки, така че е достатъчно да я разходите пред дома си за няколко минути два или три пъти дневно. Малтийската болонка лесно може да бъде научена да използва котешка тоалетна. Малтийската болонка е перфектният любимец за възрастни хора, както и за деца над 10 години, които искат да имат куче. Тя е подходяща за първи домашен любимец на дете, защото не създава проблеми и е послушна. Малтийската болонка е подходяща за малки жилища.

Въпреки красивата си гъста козина Малтийската болонка се чувства зле на студа и има нужда от цял гардероб с дрехи, които да я предпазват от капризите на времето. В дъждовно време Малтийската болонка има нужда от дъждобран, а през зимата задължително трябва да ѝ се слагат ботушки, които да предпазват нежните възглавнички на лапите от препарати за топене на снега. Малтийската болонка изглежда добре в различни кучешки дрехи и често стопаните на тези кучета им купуват рокли, пижами, аксесоари, фиби, шноли, кучешки обувки.

Обучение на Малтийска болонка

Малтийската болонка е много умно куче и лесно може да се научи да изпълнява разнообразни команди и да изпълнява трикове. Понякога обаче се срещат трудности в обучението на Малтийска болонка, тъй като ако кучето не е в настроение, то отказва да изпълнява команди, а стопанинът му обикновено не се сърди заради умилителния вид на любимеца си. Това често води до прекомерно разглезване на кучето. Малтийската болонка е много послушна, но понякога може да прави пакости. В такива случаи не се допуска използването на физическа сила, защото Малтийската болонка не само може да се разсърди, а и да заплаче със сълзи. Това е куче с лесно ранима психика. Ако обучението на Малтийската болонка започне след третия месец от раждането на кученцето, то може да се научи да танцува, да скача през обръч, да се върти и много други трикове.

Хранене на Малтийска болонка

Малтийската болонка може да се храни със суха храна или консерви за кучета от премиум клас, тъй като трябва да се осигуряват необходимите хранителни вещества за красивата козина на любимеца ви. Ако изберете хранене с натурални продукти, трябва да допълвате менюто на любимеца си с витамини и минерали. В менюто на Малтийската болонка трябва да има достатъчно количество протеини, които се осигуряват от телешко и пилешко месо. То може да се допълва със сварен ориз, твърдо сварени яйца, зеленчуци, плодове и млечни продукти. Малтийската болонка не се храни с прясно мляко, пушено месо, захарни и тестени изделия, сладки и солени храни, пикантни храни, прекалено горещи и прекалено студени храни.

Заболявания на Малтийска болонка

Малтийската болонка е куче, което рядко боледува, но въпреки това тези красиви създания страдат от някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са проблеми на ставите, хронична болест на сърцето, проблеми със стомаха, хипогликемия, хидроцефалия, различни видове дерматити, крипторхизъм, глаукома, прогресивна атрофия на ретината. Освен това Малтийската болонка е предразположена към слепота, глухота и запушване на слъзните канали.

Любопитни факти за Малтийска болонка

Въпреки малкия си размер Малтийската болонка винаги ще се опита да защити стопанина си от нападение, ако усети опасност или заплаха от други кучета или хора. Малтийската болонка много лае и се опитва да хапе тези, които смята за опасни за своя стопанин.

Смята се, че Малтийската болонка има успокояващ ефект върху нервни хора.

Преди векове Малтийската болонка се е използвала за унищожение на плъхове. Днес обаче тези нейни качества вече не се използват и тя се е превърнала в декоративен домашен любимец.

Козината на Малтийската болонка е хипоалергична и заради това кучетата от тази порода са предпочитани от хора, които имат склонност към алергия от домашни любимци, а искат да имат куче.

Малтийските болонки обичат пътешествията. Те често могат да се видят в чантички, които модерните дами носят на различни места като скъп аксесоар.

Малтийската болонка не е подходяща за хора, които мечтаят да се разхождат с кучето си в планината. На всяка човешка крачка се падат около пет до десет крачки на куче от тази порода.

Недостатъци на Малтийска болонка

Малтийските болонки понякога лаят прекалено силно и това продължава дълго време, особено ако наоколо има човек или животно, което те смятат за заплаха. Малтийската болонка не е подходяща за семейства с прекалено малки деца, тъй като по време на игра те могат да я наранят, без да искат. Ако Малтийската болонка бъде оставена сама за прекалено дълго време, тя може да стане нервна и това състояние да продължи дни и дори месеци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Огняна Ненкова
Здравейте, Нина! Макар да виждам профила Ви като неактивен за останалите посетители на сайта ще изкажа свойте възражения относно Вашата статия. Започвам с това, че Малтийската болонка може да стигне до 5 - кг, не са изключени и 6кг. Аз самата имам болонка на 10 месеца, тежи кг и е напълно здраво с нормално тегло. Продължавам с това, че козината може да бъде къдрава изцяло. Не е лошо цялостно подстригване - през лятото е по-удобно за кученцето и ако то не ходи на изложби е по-комфортно за него, изключвам факта дали е удобно за стопанина, защото грижа е необходима ежедневно. Желателно е къпане на 2 седмици дори през лятото. "Цял гардероб с дрехи" е изключително неподходящ израз - якенце и обувки по преценка на стопанина. За всичко съм се консултирала с ветеринар, не Ви обвинявам но информацията Ви не е точна.
1
0