miau.bg»Статии»Живини»Бургас се сдоби с куче терапевт

Бургас се сдоби с куче терапевт

Куче
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Бургас ще се превърне в първата община в България, където има официално назначено на щат куче. В случая обаче не става въпрос за някоя необичайна кметска приумица, като тези добили популярност напоследък в обществото, а за дипломирано куче терапевт, което ще помага на деца, преживели стрес и на възрастни хора в старческите домове.

Четириногият общински служител се казва Тами. Доскоро тя е живяла в приют, но в момента преминава през специална обучителна програма, която ще я превърне в първото дипломирано куче терапевт в България.

Програмата е по проект на неправителствената организация Апорт. След края й Тами ще бъде достатъчно социализирана, за да може да даде пълноценна помощ на щатните психолози към община Бургас.

По време на обучението си Тами вече е участвала в няколко терапевтични сесии с деца, подложени на насилие, където се е вписала повече от добре.

Мило Куче

Специалистите разказват, че обикновено кучета терапевти стават животни от породите голдън ретривър и лабрадор, но Тами със смесения си произход е доказала, че чистата кръв не е чак такова предимство, а са важни само професионализмът и доброто на децата.

Обикновено когато на терапевтична сесия присъства куче или друг домашен любимец, децата до голяма степен се отпускат и говорят по-спокойно за проблемите си, което им помага и по-бързо да ги преодолеят, споделят експерти в областта.

Сред целите на фондацията е да бъдат обучени още терапевти от бургаските приюти за безпризорни кучета, така че освен да им намерят дом, да им подсигурят и работа.

Кучетата терапевти имат широко разпространение в Западна Европа и Северна Америка. Доказано е, че когато такъв четириног специалист присъства в стаята на наскоро опериран, то лекуваният се оправя с много по-бързи темпове.

Скорошно изследване, проведено сред 76 пациенти в американския щат Илинойс, показа, че когато в стаята на пациент присъства куче терапевт, стресът намалява с 24 процента. Кръвното налягане от своя стана се нормализира при 85 процента от пациентите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest